כל שנה מדהים אותי מחדש הנושא הזה של מזג האוויר. איך יודעים החצבים שראש השנה? ואיך תמיד יורד גשם בסוכות?
הלימודים מתחילים, בגדי הים נשכחו על החבל במרפסת. הימים מתקצרים באחת, המעילים יוצאים אחר כבוד מהארון, פשפוש בכיסים מגלה מטבע של חמישה שקלים ומסכה משומשת. האם גם בחורף הקודם לבשנו מכסות? אויש ברור שכן, אולי בחורף הבא כבר לא נלבש אותן?
מבחינתי עונת המרקים נפתחת רשמית בתשרי או בספטמבר, תלוי מי מגיע ראשון. אני ממלאת את המזווה בקטניות ואת המקרר בירקות שורש ויוצאת לדרך. הפעם בחרתי בשלושה מתכונים שאהובים עלינו מהספר הנפלא “Vegan” של food52 עם התאמות לפי טעם בני הבית. לכל אחד מאיתנו יש מרק מועדף ולכן תצטרכו להכין את שלושתם כדי לגלות מהו האהוב עליכם ביותר.
מרק שעועית וקינואה
מרק מיוחד וטעים מאוד מג׳מייקה, שהוא למעשה ארוחה בקערה. בזכות הקינואה הוא עשיר ומשביע ועם זאת הקינואה משתלבת ולא משתלטת

מרכיבים
1 כוס קינואה
3 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ דק
2 שיני שום קצוצות דק
1 פלפל ירוק חתוך לקוביות קטנות
1 קופסת (400 גרם) שימורי עגבניות קצוצות מאיטליה
2 קופסאות שימורים (500 גרם סה״כ) שעועית לבנה, מסוננת מהנוזלים
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית קינמון
¼ כפית טימין יבש
קורט אגוז מוסקט
4 כוסות ציר ירקות*
1 כוס כוסברה קצוצה
אופן ההכנה
1. משרים את הקינואה בקערה עם מים כחצי שעה ומסננים היטב. פעולה זו תוציא ממנה את המרירות.
2. בסיר גדול מחממים שמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים 10־15 דקות עד שהוא מזהיב ומתחיל להשחים.
3. מוסיפים את הפלפל הירוק ומטגנים חמש דקות.
4. מוסיפים את השום ומטגנים כדקה.
5. מוסיפים עגבניות קצוצות, שעועית, קינואה ואת כל התבלינים ומערבבים היטב.
6. מוסיפים את ציר הירקות ומביאים לרתיחה.
7. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 20 דקות או עד שהקינואה ״נגיסה״ – תטעמו. אם המרק סמיך מדי מוסיפים עוד 1־2 כוסות ציר ירקות רותח.
8. מכבים את האש, מוסיפים את הכוסברה ומערבבים. טועמים ומוסיפים מלח לפי הצורך.
מגישים עם כוסברה טרייה לקישוט.
*שלוש דרכים להכנת ציר ירקות
1. בסיר גדול שמים 2 ליטר מים, 1 גזר חתוך גס, 1 בצל מקולף חתוך לרבעים, כמה ענפי סלרי חתוכים, שורש פטרוזיליה, 1 שן שום פרוסה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה ללא מכסה.
2. בסיר גדול שמים 1 ליטר מים ו־2 כפות אבקת מרק ירקות אורגנית. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחמש דקות.
3. קונים ציר מוכן בסופר.
מרק בטטה ועדשים כתומות עם מרכיב סודי
אוהבי הבטטה והג׳ינג׳ר התפקדו! זה המרק שלכם, מרק קרמי ומשביע, מיוחד מאוד בשל שילוב התבלינים והעדשים הכתומות. והבונוס – מרכיב סודי ומפתיע שלא מורגש באופן בולט אבל מוסיף הד מעניין ומיוחד לכל ביס

מרכיבים
3 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ דק
2 שיני שום קצוצות דק
כף ג׳ינג׳ר טרי קצוץ דק־דק
2 בטטות גדולות מקולפות וחתוכות לקוביות בינוניות
חצי כוס עדשים כתומות, שטופות היטב
1 קופסת שימורי עגבניות קצוצות (400 גרם) רצוי מאיטליה
½ כפית מלח
1 כפית כמון
½ כפית קינמון
½ כפית כורכום
½ כפית פלפל שחור
4 כוסות ציר ירקות*
¼ כוס חמאת בוטנים טבעית
להגשה: בצל ירוק קצוץ, בוטנים קלויים
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מחממים שמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים 10־15 דקות עד שהוא מזהיב ומתחיל להשחים.
2. מוסיפים את השום והג'ינג׳ר ובוחשים דקה.
3. מוסיפים בטטות, עדשים, עגבניות ואת כל התבלינים ובוחשים היטב.
4. מוסיפים את ציר הירקות ומביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 45־60 דקות או עד שהבטטה רכה.
5. מכבים את האש, מוסיפים את חמאת הבוטנים ובעזרת בלנדר יד טוחנים למרקם כמעט חלק עם מעט חתיכות בטטה. אם המרק סמיך מדי מוסיפים עוד חצי כוס ציר ירקות.
טועמים ומוסיפים מלח לפי הצורך.
מרק עגבניות וקרם קשיו
מחפשים מרק עגבניות נפלא ומוקרם אך טבעוני וקליל? זה המרק שלכם. ואם עדיין לא ניסיתם להכין קרם מאגוזי קשיו – הגיע הזמן להעז – זה קל! רק משרים את הקשיו כמה שעות במים וטוחנים – והטעם נפלא ולא כבד כמו מרקים על בסיס שמנת

מרכיבים
100 גרם אגוזי קשיו טבעיים (¾ כוס)
2 כוסות מים להשריה
½ כוס חלב סויה/שיבולת שועל/שקדים
½ כוס ציר ירקות
1 בצל קצוץ דק
4 שיני שום קצוצות דק
2 קופסאות (800 גרם) שימורי עגבניות קצוצות מאיטליה
100 גרם רסק עגבניות (עדיף מאיטליה)
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית אורגנו יבש
¼ כפית טימין יבש
1־2 כוסות ציר ירקות לפי הצורך*
חופן עלי בזיליקום קצוצים גס
אופן ההכנה
1. משרים את הקשיו בקערה עם מים למשך 4 שעות לפחות ואפשר ללילה שלם. מסננים מהמים.
2. בבלנדר או במעבד מזון שמים קשיו, חלב וציר ירקות וטוחנים למרקם חלק מאוד ואחיד.
3. בסיר גדול מחממים שמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים 10־15 דקות עד שהוא מזהיב ומתחיל להשחים.
4. מוסיפים את השום ומטגנים כדקה.
5. מוסיפים עגבניות קצוצות, רסק עגבניות ואת כל התבלינים ובוחשים היטב.
6. מוסיפים את קרם הקשיו ומביאים לרתיחה.
7. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כחצי שעה.
8. בעזרת בלנדר יד טוחנים למרקם חלק. אם המרק סמיך מדי מוסיפים ציר ירקות רותח.
9. מכבים את האש, מוסיפים את הבזיליקום ומערבבים. טועמים ומוסיפים מלח לפי הצורך.
מגישים עם בזיליקום טרי לקישוט.