עדי היא מלכת הסופגניות. בכל שנה לקראת חנוכה היא מתחילה להתרגש ולתכנן את הסופגניות החדשות שהיא תכין. הייתם צריכים לראות את האור בעיניים שלה כשהצעתי לה שנטגן יחד לקראת החג. גם אני אוהבת מאוד את חנוכה, אבל לטגן אני אוהבת קצת פחות. סופגניות אשל אני מכינה בטיגון לפחות פעמיים כי אין לי ברירה, אבל לביבות אני כבר מזמן אופה. את עדי אתם בוודאי זוכרים, אירחתי אותה כאן במדור לראש השנה והכנו יחד חלות חגיגיות. היא קונדיטורית בעלת לב וידי זהב והיצירות שלה תמיד טעימות ויפהפיות. אז נפגשנו לבוקר של טיגונים, הרבה יותר כיף להכין סופגניות בשתיים, כי יש הרבה זמן לפטפט ולדבר. ובכלל לצפות בעדי כשהיא מתרגשת מסופגנייה שיוצאת מהשמן זו חוויה בפני עצמה. מה עשינו עם כל הסופגניות אתם שואלים? השכנים שלי היו מרוצים מאוד.
אם אתם אוהבים סופגניות (ומי לא?) בואו להכין סופגניות שמרים אמיתיות וטעימות כמו שרק בצק ביתי עשיר יכול להיות. כשאוכלים סופגנייה שיצאה לפני כמה דקות מהסיר הלוהט ממולאת בקרם פטיסייר אפשר להבין על מה כל המהומה. אין מה להשוות לסופגנייה שטוגנה לפני חצי יממה וטולטלה בקופסה מנצנצת (אם כי גם אלה לא רעות בכלל). הטיפ החשוב ביותר שיש לי עבורכם הוא להצטייד במדחום לבישול. יש כיום מדחומים מצוינים וזולים עם חוט, כך שלא צריך להתקרב לסיר, והמדחום אפילו מצפצף ומודיע כשהשמן בטמפרטורה הנכונה! פינוק אמיתי.
חג טיגון שמח!
סופגניות קלאסיות

מרכיבים
(30 יחידות)
לבצק
500 גרם קמח
25 גרם שמרים טריים או 3 כפיות שמרים יבשים
½ כוס סוכר
1 כוס חלב חמים (240 מ”ל)
40 גרם חמאה רכה
2 ביצים L
1 כפית תמצית וניל
1 כפית מלח
לטיגון
2־3 ליטר שמן
לקישוט
סוכר דק, אבקת סוכר
אופן ההכנה
1. בקערת מיקסר עם וו לישה שמים קמח, שמרים וסוכר ומתחילים לערבל.
2. מחממים מעט את החלב והחמאה במיקרוגל, רק עד שהחלב פושר. מוזגים את החלב והחמאה בזרם דק לקערת המיקסר.
3. תוך כדי לישה מוסיפים את הביצים, הווניל ולבסוף את המלח.
4. ממשיכים בלישה של הבצק לפחות עשר דקות עד קבלת בצק חלק, אך דביק! לא להיבהל מהבצק הדביק, זה מה שיבטיח לנו סופגניות קלילות ואווריריות.
5. מעבירים את הבצק לקערה משומנת (אפשר להיעזר בידיים משומנות או מקומחות) ומכסים בניילון נצמד.
6. מתפיחים כשעה בטמפרטורת החדר ולאחר מכן כשעה במקרר (הבצק נוח יותר לעבודה כשהוא קר) או לחלופין מתפיחים לילה שלם במקרר.
7. אחרי ההתפחה של הבצק מוציאים ממנו את האוויר, מניחים על משטח עבודה מקומח, ושוקלים חתיכות במשקל 60 גרם (בערך כדור פינג־פונג).
8. מגלגלים לכדורים עגולים, שימו לב שהתפר צריך להיות בחלק התחתון (מומלץ לעבוד בידיים מקומחות או משומנות).
9. את כדורי הבצק מניחים על חתיכות מרובעות של נייר אפייה במרווחים (כי הם תופחים).*
10. מתיזים תרסיס שמן או מברישים בעדינות שמן צמחי על כל כדור מסביב כדי למנוע התייבשות והיווצרות קרום.
11. מכסים את הכדורים בעדינות במגבת מטבח לא שעירה ומשאירים לתפיחה עד להכפלת הנפח, חשוב מאוד! (בחורף זמן ההתפחה ארוך יותר מאשר בקיץ).
12. ליצירת צורת הדונאטס, סמוך לטיגון מחוררים את הכדור במרכז בעזרת חותכן עוגיות עגול בקוטר 3־4 ס״מ.
13. טיגון: לקראת סוף ההתפחה מחממים את השמן. טמפרטורת השמן הנכונה לטיגון היא בין 160־170 מעלות צלזיוס. אם אין לכם מדחום, מכניסים לשמן כף עץ, אם מופיעות בועות קטנטנות מסביב לכף סימן שהשמן חם. אפשר לבדוק גם בעזרת חתיכת בצק קטנה, אם היא צפה ונוצרות מסביבה בועות – השמן חם.
14. לאחר הכפלת הנפח של הבצק מתחילים לטגן. מניחים את הסופגניות בשמן עם נייר האפייה כך שהחלק התחתון נוגע בשמן, ואת נייר האפייה מוציאים מהשמן בעזרת מלקחיים.
15. מטגנים את הסופגניות משני הצדדים כשתי דקות או עד להזהבה. חשוב לטגן היטב משני הצדדים כדי שיתפחו ולא יישארו בצקיות.
16. מכינים צלחת רחבה עם סוכר לבן (אם אתם מוצאים סוכר דק־דק זה מומלץ). מעבירים את הסופגניות לנייר סופג לשנייה ומיד מעבירים לצלחת עם הסוכר (אם תחכו שהסופגנייה תתקרר הסוכר לא יידבק) מגלגלים אותן בסוכר כך שיצפה אותן מכל הכיוונים ומניחים בעמידה בתבנית.
17. לאחר שכל הסופגניות מצופות ומוכנות ממשיכים למילוי: מעבירים את הקרם לשקית זילוף. יוצרים חריץ קטן בפס הלבן של הסופגנייה, ומזלפים פנימה את הקרם. אפשר כמובן להזריק ריבה, ריבת חלב או כל מה שאוהבים
* אם אתם אופים, אז בשלב הזה מתפיחים כבר בתוך תבנית האפייה.
אפייה: מחממים תנור ל־190 מעלות ומשמנים היטב את התבנית (כמות זו של בצק תספיק לשתי תבניות גדולות). מניחים את הכדורים במרווחים גדולים בתבנית (3 ס״מ לפחות), זכרו שהם גם מכפילים את נפחם וגם תופחים שוב בתנור.
מתיזים ספריי שמן או מברישים בעדינות שמן צמחי על כל כדור מסביב כדי למנוע התייבשות והיווצרות קרום. מכסים את התבנית בעדינות במגבת מטבח לא שעירה ומשאירים לתפיחה עד להכפלת הנפח, חשוב מאוד. אופים 20־25 דקות או עד שהן שחומות ויפות.
מפזרים אבקת סוכר ומזריקים ריבה או כל מה שאוהבים.
ציפוי לוטוס

מרכיבים
ממרח לוטוס
שברי עוגיות לוטוס
אופן ההכנה
1. שמים ממרח לוטוס בקערה ומחממים אותו במיקרוגל עד שהוא רך ופושר (אך לא חם מדי).
2. טובלים את הדונאט הפוך בקערה ומנערים היטב. מניחים על רשת צינון ומקשטים בשברי עוגיות לוטוס.
מילוי קרם פטיסייר

(אפשר להכין גם ערב קודם)
מרכיבים
500 מ"ל חלב
½ כוס סוכר
4 חלמונים
50 גרם קורנפלור
1 כפית תמצית וניל
40 גרם חמאה חתוכה לקוביות
אופן ההכנה
1. בסיר בינוני שמים חלב, סוכר וחלמונים וטורפים היטב עד שהבלילה חלקה לגמרי ללא גושים.
2. מוסיפים את הקורנפלור והווניל ובוחשים. מבשלים מעל להבה בינונית וטורפים כל הזמן וללא הפסקה! אם לא טורפים היטב – הקרם עלול להפוך לחביתה.
3. כשהקרם מתחיל להסמיך ומתחילות להופיע בועות, מכבים את הלהבה. מוסיפים את החמאה וטורפים היטב עד שהקרם חלק ואחיד.
4. מעבירים את הקרם לקערה, מכסים בניילון נצמד ומקררים לפחות 5 שעות.
טיפ חשוב נוסף: סבלנות. אם אתם מארחים בערב הכינו את הבצק כבר בבוקר (או אפילו לילה קודם) והיו סבלניים עם זמני ההתפחה. כך מובטחת לכם סופגנייה מושלמת.
לעוד טיפים ורעיונות בקרו ב"עדיקוש", הבלוג של עדי