ישבנו בבוקר בקפה הקבוע וגיסתי נעמה הצטרפה. מה אני אכין היום לצהריים? שאלתי אותה, בא לי לחדש! ״סופריטו״ היא אמרה בלי לחשוב פעמיים ״זה קל וטעים וכולם אוהבים״. היה לי קצת לא נעים שמעולם לא הכנתי סופריטו אז רצתי הביתה לפצח את המשימה. כמובן שהייתי צריכה להכין אותו שלוש פעמים, כל פעם בגרסה קצת שונה כדי להחליט מה אני הכי אוהבת (לא מגלה לכם).
הסופריטו הגיע אלינו מהמטבח היהודי־ספרדי ובתוך המילה הזו מגולמים עשרות אם לא מאות מתכונים, לכל עדה סופריטו משלה ולמעשה לכל אמא (ואבא!) וסבתא סופריטו משלה. המילה סופריטו פירושה ״מטוגן/מוקפץ״, והמאכל היהודי כולל בדרך כלל רק תפוחי אדמה ועוף, בתיבול מינימליסטי. אני כמובן הרשיתי לעצמי להוסיף גזרים ופטריות (אל תגלו לאף אחד!).
טעמו הייחודי של הסופריטו מתקבל דווקא מהפשטות של המרכיבים, אבל על דבר אחד אסור לוותר – טיגון ממושך במחבת או בסיר עד שתפוחי האדמה שחומים ממש, כמעט שרופים. גם את העוף/בשר חשוב לסגור היטב כדי לשחרר מהם את כל האוממי הטעים ואז כשהם נפגשים לשעה של שיחה במחבת קורה הקסם. לסופריטו לא מוסיפים הרבה מים בזמן הבישול כי המטרה היא שהירקות והבשר יתאדו (אחרי הטיגון) ולא יתבשלו. קשה להאמין איך מחומרים כל כך בסיסיים ותיבול פשוט יוצאת מנה כל כך מופלאה. ואולי בעצם – זו כל התורה כולה. בואו לבשל!
סופריטו נקניקיות טבעוניות
אנחנו בבית תמיד דואגים גם לאופציה צמחונית/טבעונית והפעם שילבתי נקניקיות טבעוניות חדשות שהיו שידוך מצויין למנה. כיוון שהן לא צריכות בישול ארוך מוסיפים אותן לסיר רק לשלב האידוי. אפשר כמובן להשתמש גם בנקניקיות בשריות, מומלץ מסוג איכותי כמו צ׳וריסו, מרגז וכדומה.

מרכיבים
4 כפות שמן רגיל/זית
1 בצל גדול חתוך גס
1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לחתיכות גדולות
2 גזרים קלופים וחתוכים גס
½1 כפיות מלח
1 כפית פפריקה
1 כפית כורכום
½ כפית פלפל שחור
800 גרם נקניקיות של ביונד מיט או חברה אחרת לבחירתכם
1 כוס (240 מ״ל) מים
אופן ההכנה
1. מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל 10 דקות עד שהוא מתרכך.
2. מוסיפים את תפוחי האדמה והגזרים ומטגנים אותם כחצי שעה לפחות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהם שחומים מכל הכיוונים.
3. מוסיפים מלח, פפריקה, כורכום ופלפל שחור ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את הנקניקיות ומערבבים.
5. מוסיפים כוס מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
6. מבשלים כ־45 דקות עד שתפוחי האדמה רכים מאוד.
מגישים חם.
סופריטו עוף עם פטריות
המתכון הכי מוכר של סופריטו מבוסס על השילוב של עוף ותפוחי אדמה, כמה פשוט – ככה טעים. אני כמובן הייתי חייבת להתחכם והוספתי פטריות מיובשות שתמיד יש לי במזווה והן מוסיפות עומק וטעם נהדר.

מרכיבים
25 גר' פטריות שיטאקי מיובשות
1 כוס (240 מ״ל) מים רותחים
3 בצלים גדולים חתוכים גס
½1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לחתיכות גדולות
1 כפית מלח
1 ק"ג כרעי עוף (או עוף שלם מחולק)
מלח ופלפל בנדיבות
אופן ההכנה
1. משרים את פטריות השיטאקי בקערה עם כוס מים רותחים.
2. מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל 10 דקות עד שהוא מתרכך.
3. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים אותם כחצי שעה לפחות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהם שחומים מכל הכיוונים.
4. מוסיפים מלח ומערבבים היטב.
5. מוציאים את תפוחי האדמה החוצה, מוסיפים כף שמן וכשהסיר חם מוסיפים את העוף.
6. ממליחים ומפלפלים בנדיבות.
7. מטגנים את העוף במשך 20־30 דקות עד שהוא שחום היטב מכל הכיוונים *.
8. מחזירים את תפוחי האדמה לסיר.
9. מוסיפים את הפטריות עם המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
10. מבשלים כשעה עד שתפוחי האדמה רכים מאד והעוף מוכן.
מגישים חם.
* אפשר גם לטגן את העוף ותפוחי האדמה במקביל בשתי מחבתות לחיסכון בזמן (ולבזבוז כלים).
סופריטו בשר
משקיעים בבשר איכותי ובתפוחי אדמה טריים ומתקבל אחד הסירים הכי טעימים שתכינו, באחריות!

מרכיבים
4 כפות שמן רגיל/זית
1 ק"ג בשר צלי כתף/מספר 5, חתוך לקוביות קטנות (2×2 ס״מ) בקשו מהקצב שיחתוך לכם.
2־3 בצלים גדולים קלופים, חתוכים לקוביות גדולות.
1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לחתיכות גדולות.
½1 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
2 כוסות (480 מ״ל) מים רותחים
אופן ההכנה
1. מחממים שמן בסיר גדול ומוסיפים את הבשר. ממליחים ומפלפלים בנדיבות.
2. מטגנים אותו כעשר דקות על אש גבוהה עד שהוא צרוב היטב מכל הכיוונים.
3. מוציאים את הבשר לקערה בצד ומוסיפים לסיר (עם נוזלי הטיגון הטעימים שנשארו) את הבצל ותפוחי האדמה.
4. מטגנים אותם כחצי שעה לפחות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהם שחומים מכל הכיוונים.
5. מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים היטב.
6. מחזירים את הבשר לסיר עם התפוחי אדמה.
7. מוסיפים מים רותחים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
8. מבשלים כשעה עד שתפוחי האדמה רכים מאוד והבשר רך ומוכן
(תטעמו ותבדקו).
מגישים חם.