ט״ו בשבט הגיע והשנה יש לי כל כך הרבה על הראש, מגפות לנהל, מסכות ללבוש, אירועים לבטל, שנה אזרחית שהתחילה, חשבוניות, בידודים שאינם נגמרים, ילדים שמסתובבים בין הרגליים, כל התוכניות שלנו עשו סלטה לאחור, ״פליק־פלאק״ לפנים וחישוב מסלול מחדש.
והנה פתאום משהו יציב – חג, נמצא שם בלוח השנה, לא זז. מגפה לא תדחה אותו, הבידוד לא מאיים עליו. חג לאילנות. מה עושים? שותלים עצים וכן, גם מבשלים! אוספים את כל הפירות היבשים והאגוזים מרחבי המקרר – לא צריך לקנות חדשים, ויוצאים לדרך. בוחרים מתכון, שמים מוזיקה טובה (לא חדשות!) ומכינים עוגות וממתקים ושאר מעדנים. ט"ו בשבט שמח!
שוקולד עם פירות יבשים
המתכון הוויראלי בגרסת ט״ו בשבט
בוודאי נחשפתם לסרטון הוויראלי שרץ בכל מקום – מניחים טבלאות שוקולד בתנור – מערבבים ומקשטים בכל מה שאוהבים. אז קבלו את גרסת ט״ו בשבט הכה טעימה – ואם אתם מחפשים מתנה כשמזמינים אתכם להתארח – זו המתנה המושלמת
מרכיבים
5־7 חבילות שוקולד של 100 גרם, חלב, מריר ולבן – לבחירתכם ולפי גודל התבנית שלכם
100־200 גרם תערובת פירות יבשים ואגוזים לפי טעמכם: אננס, משמש, קיווי, תאנים, פיסטוקים, פקאנים וכו'.
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־50 מעלות לא טורבו.
- קוצצים את הפירות והאגוזים לחתיכות קטנטנות.
- בתבנית מתאימה מרופדת בנייר אפייה מניחים את הטבלאות זו לצד זו. אם בחרתם להשתמש בשוקולדים שונים שימו אותם מרוחקים אחד מהשני כדי ליצור אחר כך אפקט שיש.
- שמים את התבנית בתנור במשך 11־14 דקות עד שהשוקולד רך.
- מוציאים למשטח העבודה. בעזרת קיסם יוצרים דוגמת שיש בין השוקולדים השונים ומפזרים את הפירות היבשים והאגוזים.
- מצננים במקרר כשעה.
- שוברים לחתיכות ואורזים בקופסה/קופסאות. שומרים במקרר.
שוקולד עם פירות יבשים. צילום: אפרת ליכטנשטט
פרגיות עם פירות יבשים
איך מלבישים את הפרגיות לט״ו בשבט? בדיוק ככה. וזה טעים, כל כך טעים! אתם חייבים לנסות
מרכיבים
1 קילו פרגיות
מלח ופלפל לתיבול
200 מ״ל מיץ תפוזים סחוט טרי (מיץ מתפוז אחד)
150 גרם פירות יבשים – משמשים, תאנים וכדומה, חתוכים גס (אני שמתי בערך 4 תאנים ו־4 משמשים)
1 כפית אבקת שום
1 כפית בהרט
1 כפית פפריקה
½ כפית קינמון
1/3 כפית פלפל שחור
4־5 שיני שום פרוסות
½ כפית מלח
אופן ההכנה
- מחממים שמן במחבת גדולה וסוגרים את הפרגיות משני הצדדים במשך כ־20 דקות עד שהן שחומות (אני משאירה אותן מגולגלות כמו שהקצב מכין אותן).
- מתבלים בשפע במלח ופלפל משני הצדדים.
- מערבבים את מיץ התפוזים עם כל התבלינים ועם הפירות היבשים.
- מוסיפים את כל התערובת למחבת, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה. מגישים חם.

טארט פירות יבשים
הטארט הזה פשוט טעים מדי – ראו הוזהרתם! (עצלנים?קבלו ממני אישור חד-פעמי לנוכח האומיקרון, להשתמש בבצק פריך מוכן)
לקלתית בגודל 22־24 ס״מ
מרכיבים
170 גרם (¼1 כוסות) קמח רגיל
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
2 כפות אבקת סוכר
30 מ״ל מים קרים מאוד (מהמקרר) + 1 כף חומץ תפוחים
למילוי:
½ כוס חמוציות (כ־90 גרם)
4 משמשים מיובשים
4 תאנים מיובשות
½1 כוסות תערובת אגוזים שאתם אוהבים כגון לוז, קשיו, פקאנים, פיסטוקים (170 גרם)
100 גרם חמאה
100 גרם (½ כוס) סוכר
2 כפות גדושות דבש
אופן ההכנה
- קלתית: בכלי מזיגה קטן מערבבים את המים והחומץ.
- במעבד מזון שמים את הקמח, החמאה ואבקת הסוכר. מעבדים בפולסים קצרים לתערובת פירורית.
- מתחילים להוסיף את המים עם החומץ לאט־לאט, רק עד שהפירורים הקטנים מתאחדים והופכים לגדולים. אין צורך להשתמש בכל המים, אני השתמשתי ב־2־3 כפות.
- מעבירים את הבצק לשיש ויוצרים כדור. שמים בשקית ניילון ומועכים לדיסקית. מקררים כשעה.
- מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
- מוציאים את הבצק למשטח מקומח היטב ומתחילים לרדד בעדינות, מסובבים את הבצק בין רידוד לרידוד כדי שלא יידבק. מוסיפים קמח למשטח אם יש צורך. מרדדים את הבצק לעלה בעובי של כחצי ס״מ ומעבירים אותו לתבנית הטארט. מניחים אותו בעדינות, מכסים את כל התבנית וסותמים חורים, אם נוצרו.
- מניחים בתוך הקלתית נייר אפייה מקומט וממלאים בשעועית יבשה או כל קטנייה אחרת שיש במזווה. (המטרה היא שהבצק יישאר שטוח ולא יתרומם). אופים 10 דקות.
- כעבור 10 דקות מוציאים את הנייר עם השעועית (זהירות!) ואופים עוד 10 דקות עד שהקלתית זהובה ובהירה. מצננים לטמפרטורת החדר.
- מילוי: משאירים את התנור חם על 180 מעלות וחותכים את הפירות לחתיכות קטנות.
- קולים את האגוזים על מחבת ללא שמן עד שהם מפיצים ניחוח נעים, זהירות – לא לשרוף.
- בסיר בינוני שמים חמאה, סוכר ודבש. בעזרת כף עץ/סיליקון בוחשים ללא הפסקה לתערובת הומוגנית ומביאים לרתיחה.
- מסירים מהאש ומוסיפים לסיר את האגוזים והפירות היבשים. מערבבים טיפה ומיד מוזגים לקלתית (התערובת מתקשה אז עובדים מהר).
- אופים 25 דקות. מצננים לחלוטין לפני שפורסים.
שומרים בקירור אבל מגישים בטמפרטורת החדר.
