בביתנו ניטש ויכוח ישן: האם צריך קלמנטינות בעולם? אני טוענת שלא חובה, שאר בני הבית חולקים עליי ומתים על קלמנטינות. כולנו מסכימים שתפוזים שווים יותר, אבל הקילוף הקליל של הקלמנטינה וטעמה המתקתק מעניקים לה יתרון. שנים לא טעמתי קלמנטינה, החלטתי שאני לא אוהבת אותה, שהיא מתוקה מדי. לכבוד המדור החלטתי לטעום וקצת התביישתי משנים של סרבנות… היא ממש טעימה! ובכל מקרה נסכים שמגיע לה מדור מכובד משלה. מדובר באחד הפירות האהובים והנפוצים ביותר בבית הישראלי, ותאמינו או לא: נשים מעדיפות קלמנטינות וגברים – תפוזים. לא תוכלו להתחמק מערימת פירות הדר בכל בית שתגיעו. בסקר של מכון וולקני התגלה שהישראלים צורכים כמעט קילו פירות הדר לאדם בשבוע.
הקלמנטינה נולדה במאה ה־19 והיא הכלאה בין זן של מנדרינה וחושחש. כמו כל פירות ההדר גם היא עשירה בוויטמין סי (כמחצית מהצריכה היומית המומלצת!), אשלגן וסיבים תזונתיים.
אני יצאתי למסע בעקבות הקלמנטינה, עכשיו תורכם.
סלט קלמנטינות וחזה עוף
סלט טעים, קליל ומשמח, במיוחד לימים האלו

מרכיבים
500 גרם חזה עוף חתוך לרצועות ארוכות
3 כפות שמן זית
מלח ופלפל
2 קלמנטינות מפולטות
1 ראש חסה שטופה וחתוכה גס
חופן צימוקים ושקדים קלויים
ויניגרט חמוציות
¼ כוס מיץ קלמנטינות
¼ כוס שמן זית
2 כפות חומץ תפוחים/בן יין
½ כפית חרדל
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
1. מחממים שמן במחבת ומטגנים את רצועות חזה העוף משני הצדדים.
2. מתבלים במלח ופלפל בנדיבות.
3. מפלטים את הקלמנטינה: בעזרת סכין מורידים את הקליפה כך שייחשף מעט מבשר הפרי. בעזרת סכין ״נכנסים״ בין הציפות הלבנות וחותכים החוצה את הפלחים כך שיהיו ללא קליפה.
4. מערבבים את כל חומרי הסלט.
5. בצנצנת קטנה מערבבים את כל חומרי הרוטב ומוסיפים מלח לפי הטעם.
6. מוזגים מהרוטב לפי הצורך (לא את כולו).
פנה קוטה קלמנטינה
קינוח כיפי ונפלא, ואחרי שמתגברים על הפחד מג׳לטין זוכים במנה מיוחדת וטעימה. אם אתם לא יוצאים למסעדות, בואו להכין פנה קוטה בבית

מרכיבים
5־6 מנות
500 מ״ל שמנת מתוקה
¼ כוס (60 מ״ל) חלב
¼ כוס (50 גרם) סוכר
1 כפית תמצית וניל איכותית
גרידה מקליפת קלמנטינה
2 כפות מים
½1 כפיות אבקת ג׳לטין (כ־5 גרם)
אפשר גם: 1 תיון צ׳אי ורדים
לג׳לי
1 כוס (240 מ״ל) מיץ קלמנטינות
2 כפות (30 גרם) סוכר
½ כפית ג׳לטין
1 כף מים
אופן ההכנה
1. בסיר קטן שמים שמנת, חלב וסוכר ומוסיפים את הווניל והגרידה.
2. מחממים ומביאים לסף רתיחה תוך בחישה מתמדת ושמירה על הסיר. כשהתערובת מבעבעת מכבים את האש ונותנים לה להצטנן כעשר דקות. אם אוהבים טעם של ורדים, מוסיפים עכשיו את התיון, משאירים אותו 3 דקות בתערובת, סוחטים ומוציאים.
3. שמים בקערה קטנה מים וכפית וחצי ג׳לטין ומערבבים. אחרי חמש דקות כשהג׳לטין והמים התאחדו שמים את הקערה במיקרוגל ל־5־10 שניות ומערבבים.
4. כשתערובת השמנת כבר לא כל כך חמה (נעימה למגע יד) מוסיפים אליה את תכולת הקערית הקטנה של הג׳לטין ומערבבים היטב.
5. מוזגים את התערובת לצלוחיות קטנות המונחות על מגש.
6. מעבירים את המגש לצינון במקרר במשך ארבע שעות לפחות, ועדיף לילה שלם.
7. מכינים את הג׳לי: בסיר קטן שמים מיץ וסוכר. מחממים עד שהסוכר נמס.
8. שמים בקערה קטנה את המים וחצי כפית ג׳לטין ומערבבים.
9. אחרי חמש דקות, כשהג׳לטין והמים התאחדו שמים את הקערה במיקרוגל ל־5־10 שניות ומערבבים.
10. כשהמיץ כבר לא כל כך חם (נעים למגע יד) מוסיפים אליו את הג׳לטין ובוחשים היטב.
11. מוזגים את הג׳לי על הפנה קוטה היציבה.
12. מצננים עוד כמה שעות עד שהג׳לי מתייצב.
עוגת קלמנטינות
לא רק עוגת תפוזים! בואו להכין עוגת קלמנטינות נפלאה ורכה מכוסה בקליפות טעימות ויפות

מרכיבים
לתבנית אינגליש קייק באורך 30 ס״מ
3 ביצים
½1 (300 גרם) כוסות סוכר
¾ כוס שמן 180 מ״ל
1 כוס מיץ קלמנטינות סחוט טרי
גרידה מ־2 קלמנטינות
2 כוסות קמח כוסמין או רגיל
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
½ כוס שקדים פרוסים
לקליפות מסוכרות
1 לימון
½ כוס סוכר
½ כוס מים
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות לא טורבו.
2. משמנים היטב את התבנית ומניחים בה שתי רצועות של נייר אפייה, אחת לאורך ואחת לרוחב.
3. בקערה גדולה טורפים היטב (אני אוהבת להשתמש במיקסר יד) ביצים וסוכר כשתי דקות, לבלילה אוורירית ותפוחה.
4. מוסיפים שמן, מיץ קלמנטינות וגרידה – בהדרגה תוך כדי טריפה נמרצת.
5. מניחים מסננת על הקערה ומוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח.
6. טורפים רק עד לאחידות ולא יותר.
7. מוזגים את בלילת העוגה לתבנית.
8. מיישרים עם מרית לשכבה אחידה.
9. מפזרים שקדים פרוסים בנדיבות.
10. אופים בתנור החם 40־50 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
11. קליפות קלמנטינה: מקלפים את הקלמנטינה בעזרת קולפן, משתדלים לקלף רק את החלק הכתום עם כמה שפחות מהחלק הלבן.
12. עם סכין חדה חותכים את הקליפות לרצועות דקיקות.
13. מניחים את הקליפות בסיר קטן, ממלאים במים ומביאים לרתיחה.
14. מרתיחים כדקה ואז מסננים את הקליפות ונפטרים מהמים.
15. חוזרים על הפעולה עוד פעמיים (סך הכול 3 פעמים) – הרתחה וסינון (פעולה זו מוציאה מהקליפה את רוב המרירות).
16. כעת כשהקליפות בצד, שמים באותו סיר סוכר ומים ומחממים עד שכל הסוכר נמס. מוסיפים את הקליפות ומבשלים על אש נמוכה 15־20 דקות תוך בחישה מדי פעם.
17. מוזגים את כל תכולת הסיר לצנצנת ושומרים לשעת הקישוט.