לזניה היא המאכל האהוב עלינו בבית, האחד ששולף את כולם מהחדרים בריצה. כילדה אני זוכרת את הלזניה של אמא שלי כאירוע מיוחד וטעים, בעיקר סביב שבועות וימים מיוחדים. זה תמיד היה מרגש ומשמח, אולי בגלל שפעם הארוחות החלביות היו נדירות, והיום הן עניין שבשגרה. כבר סיפרתי לכם פעמים רבות על חיבתי הגדולה ללזניות, המאכל שמספיק להגיד את שמו כדי להפעיל אצלי את כל בלוטות הטעם. לזניה היא ההמצאה העתיקה ביותר לגרסת ״פסטה בסיר אחד״, מניחים את כל החומרים בשכבות וזה מוכן.
לאחרונה אני מפתחת שיטות וקיצורי דרך ומנסה לייעל את העבודה שלי במטבח כדי שאוכל להספיק עוד כמה דברים במהלך היממה, רק אל תספרו לאיטלקים! האיטלקים מתייחסים ללזניה שלהם בכובד ראש ולא תתפסו אותם מאלתרים עם ירקות ושאר רעיונות מקוריים.
הלזניה הגיעה מנאפולי ומשמעות השם היא מהמילה היוונית ל״גיגית״: lasanon (הכול בסיר אחד – אמרתי לכם!) והמתכון המקורי כולל ראגו שהוא רוטב בשר ועגבניות לצד בשמל שהוא רוטב חלבי עשיר וכבד.
איזה מזל שאנחנו לא בנאפולי ואנחנו יכולים להכין לזניות מהירות ויצירתיות ממה שיש בבית!
בואו למטבח, בטוח יש לכם קופסת עלי לזניה במזווה שצריך לחסל לפני פסח.
לזניה בולונז
זו הלזניה האהובה ביותר כאן בבית, ומה הפלא? בולונז בתחפושת של לזניה – מושלם!

מרכיבים
2 בצלים סגולים גדולים חתוכים לרצועות
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
1 כפית פפריקה
1 כפית אבקת שום
1/3 כפית כמון
½ כפית כורכום
½ כפית פלפל שחור
½ כפית כוסברה טחונה
1 קילו בשר טחון
400 גרם רסק עגבניות
2 כוסות (480 מ״ל) מים
1 חבילת עלי לזניה (500 גרם, ייתכן ש־2/3 חבילה תספיק)
מעט פטרוזיליה לקישוט
אופן ההכנה
1. מכינים בולונז: במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הבצל כ־ 15 דקות עד שהוא רך וזהוב.
2. מוסיפים את כל התבלינים וממשיכים לטגן עוד שתי דקות.
3. מוסיפים את הבשר ומערבבים היטב עד שהוא משנה את צבעו לאפור.
4. מוסיפים רסק עגבניות ומים ומביאים לרתיחה.
5. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־ 20 דקות על אש קטנה.
6. הרכבה: מחממים תנור ל־ 180 מעלות ומשמנים היטב תבנית גדולה.
7. מניחים בתחתית התבנית כף מתערובת הבשר ועליה מסדרים עלי לזניה.
8. מניחים על העלים חצי מתערובת הבולונז ומכסים בעלי לזניה.
9. מניחים את המחצית השנייה של הבולונז (שמרו שתי כפות לחלק העליון).
10. מכסים בשכבה אחרונה של עלי לזנייה ומרטיבים אותן בשתי הכפות האחרונות של הבולונז.
11. מפזרים מעל מעט פטרוזיליה.
12. מכסים ברדיד אלומיניום ואופים 50 דקות.
מקשטים בפטרוזיליה טרייה לפני ההגשה.
הלזניה טעימה יותר למחרת ההכנה.
לזניה תרד סופר מהירה
לזניה כל כך מהירה, 15 דקות עבודה והיא כבר בתנור, ולמה בעצם לא הכנתי אותה ככה עד היום?

מרכיבים
1 חבילת עלי לזניה (500 גרם, ייתכן ש־ 2/3 חבילה תספיק)
2 כוסות רוטב עגבניות מוכן (אני אוהבת את Pasta של Mutti)
לרוטב גבינות ותרד:
1 חבילת תרד טחון (800 גרם) מופשרת ומסוננת היטב מנוזלים
1 מכל (250 מ״ל) שמנת לבישול 10%
1 גבינת קוטג׳
2 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 ביצה
100 גרם גבינה צהובה מגוררת (כמו גאודה/טריו/עמק וכדומה)
לפיזור למעלה:
½ כוס חלב
50 גרם גבינה מגוררת
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים תרד, שמנת, קוטג׳, שום, מלח ופלפל, ביצה וגבינה.
2. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית גדולה.
3. מניחים בתחתית התבנית כף מתערובת הגבינות והתרד ועליה מסדרים עלי לזניה.
4. מניחים על העלים מחצית מתערובת הגבינות ועל הגבינות מחצית מרוטב העגבניות.
5. מכסים בעלי לזניה וחוזרים על השכבות: גבינות, רוטב עגבניות ועלי לזניה.
6. על שכבת העלים העליונה מוזגים חצי כוס חלב באופן שווה שירטיב את כל העלים, ועל הכול מפזרים 50 גרם גבינה מגורדת.
7. מכסים בשכבת נייר אפייה ועליה רדיד אלומיניום ואופים 40 דקות.
8. אחרי 40 דקות מסירים בזהירות את רדיד האלומיניום ואופים עוד 10 דקות.
הלזניה טעימה יותר למחרת ההכנה.
לזניה בטטה ודלעת
לזניה עם ירקות היא דרך נהדרת להוסיף ירקות וויטמינים לארוחות המשפחתיות. לנצל שאריות של ירקות שמסתובבות במקרר, ולשדרג את הלזניה הרגילה שלכם בטעמים נוספים

מרכיבים
1 חבילת עלי לזניה (500 גרם, ייתכן ש־2/3 חבילה תספיק)
1 בטטה קטנה מקולפת
חתיכה קטנה של דלעת, ללא קליפה (אפשר להשתמש רק בדלעת או רק בבטטה)
3 כוסות רוטב עגבניות מוכן
לשכבת הגבינות:
3 מכלי קוטג׳ (סה״כ 750 גרם)
375 מ״ל שמנת לבישול 10-15%
1 ביצה
1 כפית אורגנו יבש
1 כפית בזיליקום יבש
1 כפית מלח
3 שיני שום כתושות
1/3 כפית פלפל שחור
לפיזור למעלה:
100 מ״ל שמנת לבישול
100 גרם גבינה צהובה מגוררת
בזיליקום ואורגנו יבשים
אופן ההכנה
1. חותכים את הדלעת והבטטה עם מנדולינה לפרוסות דקיקות.
2. בקערה גדולה מערבבים קוטג׳, שמנת, ביצה, אורגנו, בזיליקום, מלח, שום ופלפל שחור.
3. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית גדולה.
4. מניחים בתחתית התבנית כף מתערובת הגבינות והתרד, ועליה מסדרים עלי לזניה.
5. מניחים על העלים שליש מתערובת הגבינות ועל הגבינות שליש מרוטב העגבניות.
6. מסדרים את פרוסות הבטטה על גבי רוטב העגבניות.
7. מכסים בעלי לזניה וחוזרים על השכבות: גבינות, רוטב עגבניות, דלעת ועלי לזניה. חוזרים על הכול שלוש פעמים.
8. על שכבת העלים העליונה מוזגים שמנת לבישול באופן שווה שירטיב את כל העלים ועל הכול מפזרים גבינה מגורדת.
9. מפזרים מעט בזיליקום ואורגנו לקישוט.
10. מכסים בנייר אפייה ועליו רדיד אלומיניום ואופים 50 דקות.
11. לאחר 50 דקות מסירים בזהירות את רדיד האלומיניום ואופים עוד 10 דקות.
הלזניה טעימה יותר למחרת ההכנה.