בואו נכיר מרכיב איכותי ונפלא שיכול להפוך להיות חברכם הטוב ביותר במטבח. ייתכן שיש לכם כבר שקית של המוצר במזווה, אולי חלפתם על פניו בחנויות הטבע, אולי גלגלתם עיניים ותהיתם: למה יש קמח מכל דבר ומה עושים עם קמח עדשים כתומות?
אז מה זה קמח עדשים כתומות ולמה אתם צריכים אותו בבית?
קמח עדשים כתומות הוא בעצם עדשים כתומות שנטחנו לקמח, ממש כמו ״קמח״ שקדים ו״קמח״ חומוס. למה כתבתי ״קמח״ במרכאות? כי רבים נוטים לייחס לכל הקמחים האלו תכונות של קמח חיטה, כשבעצם המילה קמח מתייחסת אך ורק לצורת הטחינה. בכל הקמחים האלה אין גלוטן, שהוא המרכיב המרכזי בקמח חיטה ועל כן יש להם חסרון אחד בולט אך יתרונות רבים אחרים. בקמח עדשים קיימות התכונות הנפלאות שיש לעדשים כתומות: הוא מכיל סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים והרבה חלבון. בכל 100 גרם קמח עדשים יש 28 גרם חלבון, כמעט פי 3 מאשר בקמח חיטה. הסיבים והחלבון הם אלו שמעניקים לנו תחושת שובע, וכך אנחנו זוכים פעמיים. בניגוד לקמח חומוס שמעניק טעם ״חומוסי״ למאכלים, קמח העדשים הוא עדין יותר בטעמו ולכן אפשר לשלב אותו גם במאכלים מתוקים ללא חשש. את הקמח תוכלו לשלב בפשטידות, קציצות, פנקייקים ועוד.
מאחר שאין בו גלוטן הוא מושלם עבור צליאקים וכן, מתאים גם לפסח (לאוכלי קטניות). אני התחלתי להשתמש בקמח עדשים לפני כמה שנים כדי להכין קרקרים ומאז הוא בן בית אצלי. תוכלו לטחון בעצמכם קמח מעדשים בעזרת מיקסר/בלנדר חזקים או במטחנת תבלינים/קפה.
אז יאללה למטבח, להכין דברים מפתיעים מקמח עדשים.
עוגיות בראוניז רכות
עוגיות רכות ונפלאות ובעיקר, מאוד טעימות ומפתיעות

מרכיבים
½ כוס חמאת שקדים
¼ כוס סוכר
¼ כוס סירופ מייפל טבעי
1 ביצה
1 בננה בשלה ומעוכה
1 כוס קמח עדשים
1 כפית אבקת אפייה
2 כפות קקאו
½ כוס שוקולד צ׳יפס
אופן ההכנה
1. בקערה מערבבים חמאת שקדים, סוכר, מייפל, ביצה ובננה לתערובת אחידה. מוסיפים קמח עדשים, אבקת אפייה, קקאו (דרך מסננת, למניעת גושים), ושוקולד צ׳יפס ומערבבים היטב.
2. מצננים את הבלילה במקפיא במשך 30-45 דקות.
3. מחממים תנור ל־180 מעלות ומכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה.
4. בעזרת כף או בידיים רטובות יוצרים עוגיות בקוטר 4-5 ס״מ.
5. מקשטים בעוד קצת שוקולד צ׳יפס מלמעלה.
6. אופים 9-11 דקות. העוגיות ממשיכות להתייצב בחוץ.
מצננים 10 דקות לפני שמרימים מהמגש.
כשהעוגיות מגיעות לטמפרטורת החדר, נותנים להן להתייבש כשעה בחוץ ואז שומרים בקופסה אטומה עד יומיים.
קציצות תרד
לאחרונה הצטרפתי לסיור ליקוט שבמהלכו ליקטנו עלי חוביזה והכנו מהם קציצות. הן נטרפו עוד לפני שהגיעו לצלחת. בבית שחזרתי אותן עם עלי תרד, ויצא מצוין
מרכיבים

200 גרם עלי תרד שטופים וקצוצים
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
3 ביצים
2 כפות שמן זית
1 כוס קמח עדשים כתומות
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
1 כפית דבש
½ כפית אבקת שום / 3 שיני שום כתושות
מעט שמן זית להברשה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־190 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותה קלות בשמן זית.
2. בקערה גדולה טורפים היטב את כל המרכיבים.
3. יוצרים לביבות עם הידיים ומניחים על הנייר ללא מרווחים גדולים.
4. בעזרת מברשת סיליקון מברישים את הלביבות בעדינות בשמן זית.
5. אופים 20-25 דקות עד שהן מוכנות (תבדקו אחת!). אפשר כמובן לטגן במקום לאפות.
קרפים במילוי יוגורט ותותים
קרפים נפלאים גם לנמנעים מגלוטן. הם כל כך טעימים שאף אחד לא ינחש שהם מעדשים. אל תוותרו על המילוי המרענן והחמצמץ

מרכיבים
1 כוס חלב
1 ביצה
¼ כוס + 2 כפות סירופ מייפל טבעי
3 כפות שמן צמחי
1 כפית תמצית וניל
1 כוס קמח עדשים כתומות
¼ כפית קינמון
למלית:
600 גרם יוגורט 3% טבעי
1 כוס תותים חתוכים
2 כפות אבקת סוכר (יותר או פחות – לפי טעמכם)
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה טורפים חלב, ביצה, מייפל, שמן ווניל.
2. מוסיפים קמח עדשים כתומות וקינמון וטורפים לבלילה אחידה. שימו לב שהבלילה צריכה להיות דלילה מאוד כדי ליצור קרפ.
3. מחממים חמאה/שמן במחבת קרפים, נון־־סטיק.
4. מטגנים קרפים דקים, משני הצדדים.
5. מערבבים את חומרי המלית, ממלאים את הקרפים ומגישים.
טיפים:
1. הקרפ הראשון אף פעם לא מצליח, לא לדאוג.
2. שימו לב שאפשר להפוך את הקרפ רק אחרי שהוא מוכן, אחרת – הוא נדבק למחבת.
3. אחרי קרפ אחד מחליטים אם הבלילה מספיק דלילה, אם היא סמיכה מדי מוסיפים 1-2 כפות חלב וטורפים היטב.
4. שומרים את הקרפים בערמה, זה על זה, מכוסים כל העת במגבת כדי שיישארו גמישים ורכים.