אני תמיד מתרגשת לפגוש את זהר, שכשמה כן היא: זוהרת! תמיד מפיצה סביבה אנרגיה חיובית, תמיד מצחיקה אותי ומכינה לי אוכל טעים, ואם לא היינו צריכות לצלם מדור לעיתון ודאי היינו יושבות במטבחה ומדברות עד עכשיו. נסעתי לזהר, שפית טבעית, שגרה במושב שדה־ורבורג השקט והפסטורלי, כדי להכין מתכונים של סלטים טעימים במיוחד לימים שאחרי החג, כי אחרי כל המצות והעוגות (מי אמר עוגיות קוקוס?) עכשיו זמן הסלט.
בימים אלו זהר מפרסמת ספר חדש ויפהפה ״לאכול טוב יותר״, לדעתי בין היפים שצולמו לאחרונה בארץ. הספר עוסק בבישול בריא והוא מנפץ את המיתוס שאוכל בריא אינו טעים או מגרה. הספר עושה חשק לרוץ למטבח ולהכין מנות טעימות ומשביעות, מתבשילים מושקעים ועד קינוחים ומתוקים, והוא כולל מדריך עשיר ומעמיק למי שרוצה להתחיל להבין איך אוכלים בריא, עם טיפים ועצות מועילות.
את הספר הוציאה זהר בהוצאה עצמית וכשהתחילה לגייס את הסכום בהדסטארט היא שברה שיא וגייסה את כל הסכום תוך שלושה ימים, וכך קיבלה מעוקביה את החיבוק וההוכחה שהם מחכים ורוצים ספר שכזה. לפני כ־12 שנים הוציאה את ספרה הראשון ״סיפור בריא״ ולפני כחמש שנים את ספרה השני ״לאכול טוב״. כיום זהר ממשיכה להעביר סדנאות בישול בריא ומפיצה אור ושמחה, וגם מתכונים כמובן, דרך הבלוג שלה ״לאכול טוב״ ועמוד האינסטגרם השמח שלה.
בסוף הצילומים כשהתיישבנו לאכול, לא הייתה שמחה ממני, אכלתי (טרפתי!) את כל הסלטים, והם היו כל כך טעימים ומיוחדים, שונים זה מזה ופשוט נפלאים. אני בטוחה שאאמץ את הסלטים האלה אליי למטבח ואני בטוחה שגם אתם תאהבו אותם. חזרה נעימה לשגרה!
סלט קיסרית
הגרסה שלי לסלט קיסר מכילה רוטב עדין על בסיס יוגורט, ללא ביצים חיות או אנשובי. במקום קרוטוני לחם אני מטגנת קוביות טופו מצופות בקמח טפיוקה, לתוספת חלבון ופריכות.
הקפידו לייבש היטב את עלי החסה במייבש חסה או בנייר סופג, כדי שהרוטב ייצמד אליהם היטב ויעטוף אותם במרקם קטיפתי וטעים.

מרכיבים
4 מנות
עלים משני לבבות חסה רומית,
שטופים ומיובשים היטב
לרוטב קיסרית
1/2 כוס שמן זית
3 כפות יוגורט טבעי
70 גרם גבינת פרמזן חתוכה גס
1 שן שום קלופה
1 כפית חרדל דיז'ון חלק
1 כף חומץ תפוחים או חומץ בן יין לבן
1/2 כפית מלח
לקרוטוני טופו
1/2 כוס שמן זית לטיגון
200 גרם טופו קשה חתוך לקוביות בגודל 2 ס"מ
1/2 כוס קמח טפיוקה או קורנפלור
להגשה:
20 גרם גילופי פרמזן
אופן ההכנה
1. מכינים את הרוטב: טוחנים בבלנדר את כל חומרי הרוטב ומעבירים לצנצנת. הרוטב יישמר במקרר עד 3 ימים.
2. מכינים קרוטוני טופו: מחממים ½ כוס שמן במחבת על להבה בינונית־גבוהה. טובלים קוביות טופו בקמח טפיוקה ומנערים מעט כדי שלא יישארו גושים. מטגנים 3 דקות עד השחמה קלה. הופכים ומטגנים 3 דקות גם בצד השני (אין צורך לטגן מכל הצדדים – שני צדדים יספיקו). מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
3. הגשה: מסדרים עלי חסה בקערה, יוצקים כ־½ כוס מהרוטב ומערבבים. מפזרים קרוטוני טופו וגילופי פרמזן ומגישים.
סלט סלק, גזר ושורשים אחרים
לסלק טרי טעם שונה מאוד מאחיו המבושל. את סלט השורשים הזה אני מכינה לעיתים קרובות. הוא דורש מעט מיומנות בחיתוך, אבל שווה את המאמץ. אפשר להכין מראש, הסלט מחזיק מעמד בקלות מספר שעות במקרר.

מרכיבים
1 סלק בינוני
3 גזרים
1/2 שומר
1 קולורבי
לרוטב:
1 כף שמן זית
1 כף שמן שומשום
2 כפות מיץ לימון
2 כפות מירין
1 כפית סירופ מייפל
¼ כפית מלח
להגשה:
2 כפות שומשום מלא
2 כפות אגוזי מלך קצוצים גס
אופן ההכנה
1. חותכים את הסלק, הגזר, השומר והקולורבי לרצועות דקות, רצוי בעזרת מנדולינה, או בסכין חדה. מעבירים לקערה.
2. מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים על הירקות. מערבבים היטב וזורים מעל את השומשום והאגוזים.
סלט קינואה עם ירקות ירוקים בלי טיפת שמן
הסלט הזה כל כך עשיר בטעמים שהוא לא זקוק לתיבול נוסף, למעט מיץ הלימון והמלח שמדגישים את הטעמים הטבעיים של חומרי הגלם. הסלט טעים בטמפרטורת החדר וגם כשהוא חמים.

מרכיבים
6-4 מנות
1 כוס קינואה לבנה או צבעונית
2 כפיות מלח
1 ראש ברוקולי קטן מופרד לפרחים קטנטנים, את הגבעולים חותכים למקטעים בגודל 2 ס"מ
1 צרור קטן (12 עלים) קייל
1 כוס פולי פול (אפשר קפוא)
1/4 כוס שקדים טבעיים קצוצים גס או צנוברים
4 גבעולי סלרי פרוסים לעובי 1 ס"מ
1 צרור קטן של פטרוזיליה קצוצה ללא הגבעולים העבים
4 גבעולי בצל ירוק קצוצים (רק החלק הירוק)
1/4 כוס מיץ לימון סחוט טרי
אופן ההכנה
1. ממלאים סיר בינוני בהרבה מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים כפית מלח וקינואה ומבשלים 15 דקות ללא כיסוי עד שהקינואה מתרככת אבל עדיין שומרת על מרקם מעט נגיס. מסננים ושומרים בצד. אפשר לבשל את הקינואה מראש ולשמור במקרר עד 4 ימים. מומלץ להוציא את הקינואה מהמקרר שעה לפני שמרכיבים את הסלט.
2. יוצקים מים לסיר בינוני ומביאים לרתיחה. חולטים ברוקולי במים 3-2 דקות ומוציאים בעזרת כף מחוררת לקערה גדולה. חשוב להימנע מבישול יתר כדי שהברוקולי יישמר את צבעו העז, את הפריכות ואת הערכים התזונתיים שלו.
3. מוסיפים עלי קייל למים וחולטים 2 דקות. מוציאים בכף מחוררת, סוחטים היטב וקוצצים גס. מוסיפים לקערה עם הברוקולי. מוסיפים למים הרותחים פול וחולטים שתי דקות. מסננים ומוסיפים לקערה עם הברוקולי והקייל.
4. קולים שקדים במחבת יבשה 5-6 דקות על להבה בינונית עד שהם משחימים קלות. מנענעים מדי פעם את המחבת כדי שלא יישרפו. מוסיפים לקערה עם הירוקים.
5. מוסיפים את יתר חומרי הסלט, מתבלים במיץ לימון וכפית מלח, מערבבים ומגישים.
גיוונים:
מוסיפים קוביות גבינת חלומי מטוגנת או גבינת פטה מפוררת.