שלוש שנים וחצי אני כאן איתכם כל שבוע, ואיך זה ייתכן שעוד לא דיברנו על חמאת בוטנים? אני אגלה לכם מדוע – אני כל כך אוהבת חמאת בוטנים שאני פשוט לא מעזה לקנות אותה. אם יש לי צנצנת חמאת בוטנים בארון אני פשוט חושבת עליה בלי הפסקה ובראש שלי ללא הרף אני מתכננת, זוממת וחושבת מחשבות פליליות. על הפרוסה הבאה, עם ריבה או בלי ריבה, אבל מי צריך פרוסה? עם כפית בעמידה, שאף אחד לא יראה, גם לא אני. אני כל כך אוהבת חמאת בוטנים (וגם במבה וגם סתם בוטנים קלויים בסלט!). איזה מזל שהפיצים שלי ממש לא, וככה אני פשוט עוברת על ידה בסופר מהר־מהר בלי להסתכל, ולא אחת היא קופצת לי לעגלה ממש ללא ידיעתי.
אבל החברות במערכת ביקשו ואני נעניתי לאתגר – אז קניתי חמאת בוטנים וגם הכנתי חמאת בוטנים בעצמי (ממש קל וכיף ומומלץ) והכנתי את כל הדברים שאני הכי אוהבת.
קציצות דלורית וחמאת בוטנים (טבעוני)
קציצות מיוחדות וטעימות במיוחד (אף אחד לא ינחש שהן עשויות מדלורית ושעועית!) עם נגיעה אסייתית ורוטב כה טעים, שתצטרכו להחביא אותו מעצמכם. בשבילי זו ארוחת הצהריים המושלמת.

מרכיבים
500 גרם נטו דלורית טרייה קלופה (כ־1 דלורית בינונית)
3 כפות שמן זית
קופסת שימורים של שעועית לבנה מסוננת ושטופה (400 גרם נטו)
½ כוס פירורי לחם
1 כף תבלין קארי יבש
2 כפות חמאת בוטנים חלקה
1 כפית מלח
חופן כוסברה קצוצה דק־דק
לטיגון
3 כפות שמן רגיל
לרוטב
2 כפות חמאת בוטנים חלקה
2 כפות מיץ לימון
1 כף דבש
1 כפית רוטב סויה
1 כפית שמן שומשום
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
- חותכים את הדלורית לקוביות ומזלפים עליהן שמן זית. מערבבים היטב כדי שיהיו מצופות מכל הכיוונים.
- אופים כ־25 דקות או עד שהדלורית רכה מאוד, ומצננים.
- מעבירים את הדלורית למעבד מזון ומוסיפים את כל שאר החומרים מלבד הכוסברה.
- טוחנים בפולסים קצרים למרקם אחיד, כמו פירה עם קצת גושים (ולא יותר מדי). מדי פעם מנקים את השוליים עם מרית כדי שהכול יתערבב.
- מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים את הכוסברה ומערבבים.
- בידיים רטובות יוצרים קציצות בגודל שאוהבים ומטגנים אותן על אש בינונית כחמש דקות מכל צד עד שהן שחומות. הקציצות נוטות להידבק ולכן אחרי עשר שניות על המחבת מזיזים את הקציצה מעט בעזרת תרווד. הקציצות מעט עדינות ושבירות.
- מכינים את הרוטב: טורפים את כל חומרי הרוטב לקרם חלק ומוסיפים סויה ולימון לפי הטעם.
- מגישים חם עם רוטב וסלט ירוק.
חמאת בוטנים ביתית
אם בבית שלכם צורכים הרבה חמאת בוטנים אני ממש ממליצה לכם לנסות להכין אותה (לפחות) פעם אחת בעצמכם. נכון, היא לא חלקה ומתחנפת כמו סקיפי, אבל היא בהחלט בריאה יותר ובעיניי גם טעימה יותר. בסופו של התהליך (הכל כך קצר!) אתם שולטים בכמות השמן והסוכר, ולכן ביכולתכם לגרום לחמאת הבוטנים להיות יותר רכה וידידותית, או יותר סמיכה ו"בוגרת". אז למה בעצם אנחנו לא מכינים חמאת בוטנים בבית?

מרכיבים
300 גרם בוטנים טבעיים, לא קלויים ולא מלוחים
¼ כפית מלח
2־3 כפות סילאן
3־4 כפות שמן
2 כפות מים
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מפזרים את הבוטנים על התבנית וקולים אותם כ־10־5 דקות עד שהם משחימים קלות. זהירות, לא לשרוף! מצננים אותם מעט.
- במעבד מזון שמים את הבוטנים וטוחנים כדקה לפירורים דקים.
- מוסיפים מלח, 2 כפות סילאן ו־2 כפות שמן וטוחנים עוד שתי דקות. לאט־לאט הבוטנים הופכים למשחה סמיכה. מדי פעם עוצרים את פעולת המעבד כדי לנקות את השוליים ולהוריד את הבלילה שנדבקת לצדדים.
- טועמים ומוסיפים מים, עוד שמן ועוד סילאן לפי הטעם והמרקם, וטוחנים עוד 2־3 דקות לממרח חלק. תוספת של שמן תהפוך את הממרח לרך יותר.
טיפים
– כדי להגיע לתוצאה חלקה מומלץ להשתמש במעבד מזון חזק בעל סכין חדה.
– חשוב לקנות בוטנים טריים, ולא להשתמש בישנים.
ריבועי חמאת בוטנים
ריבועים חמודים וקטנים שאי אפשר להפסיק לנשנש! תרגישו חופשי להיות יצירתיים עם הקישוטים.

מרכיבים (לתבנית בגודל 25*25 ס״מ)
90 מ"ל (שליש כוס + 1 כף) שמן
¾ כוס חמאת בוטנים חלקה
3 כפות חלב או מים
3 ביצים
1 כוס סוכר חום
2 כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
חטיפי חמאת בוטנים לקישוט (אפשר גם בייגלה, שוקולד צ׳יפס, חתיכות שוקולד חלב, בוטנים
קצוצים ועוד)
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, משמנים ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
- בקערה קטנה טורפים היטב שמן, חמאת בוטנים וחלב או מים לקרם חלק.
- בקערה גדולה נוספת טורפים היטב את הביצים והסוכר לבלילה אחידה. מוסיפים לבלילה את תכולת הקערה הראשונה וטורפים היטב.
- מניחים מסננת מעל הקערה הגדולה ומנפים פנימה קמח, אבקת אפייה ומלח. מערבבים בעזרת כף עץ, בשלב הזה הבלילה הופכת לסמיכה ומעט דביקה.
- מעבירים את הבלילה לתבנית ומשטחים היטב בעזרת גב כף עץ שהרטבתם במים.
- מקשטים בחטיפי חמאת בוטנים ואופים כ־17־20 דקות עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא עם פירורים לחים. הימנעו מאפיית יתר כדי לא לייבש את העוגה.
- מצננים לחלוטין וחותכים לריבועים קטנים קטנים (עוד יותר קטנים). מחביאים היטב בקופסה אטומה.
שליפה מהבוטן – כמה עובדות מעניינות שבטח לא ידעתם על חמאת בוטנים
היא עתירת קלוריות, במיוחד אם אתם קונים חמאת בוטנים המכילה עוד שומן וסוכר, ובכף אחת שטוחה יש 65 קלוריות. בחמאת בוטנים ביתית יש כ–50 קלוריות בכף.
חמאת בוטנים אמנם עשירה בשומן (50%) אך גם בפרוטאין (20%), פחמימות (20%) ובנוסף היא עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמינים E ו–B6, מגנזיום, זרחן, אבץ, ניאצין ונחושת (אז כדאי לי לאכול המון חמאת בוטנים?).
במלחמת העולם השנייה כונתה חמאת בוטנים על ידי החיילים האמריקנים ״חמאת קופים״ ואילו בנורווגיה מכנים אותה עד היום ״גבינת בוטנים״ מכיוון שהמונח חמאה מותר לשימוש לחמאה בלבד.
אחוז וחצי מאוכלוסיית ארצות הברית (4.5 מיליון בני אדם) סובלים מאלרגיה לבוטנים!
לפי עדויות היסטוריות מהמאה ה–13, מקורה של חמאת הבוטנים הוא בדרום אמריקה שם הייתה בשימוש אצל האצטקים ובני האינקה. רק בסוף המאה ה–19 בארה"ב היא הפכה למוצר תעשייתי הנמכר במרכולים.
ילד אמריקני אוכל בממוצע 1,500 סנדוויצ׳ים של חמאת בוטנים וריבה במהלך כל שנות לימודיו.
למרות ששמו בעברית הוא "אגוז אדמה", מבחינה בוטאנית הבוטן הוא כלל לא אגוז אלא קטנייה. בוטנים גדלים מתחת לאדמה בתוך תרמילים, במדינות בעלות אקלים חם.
עוגיות חמאת בוטנים במילוי ריבה
עוגיות חמאת בוטנים הן דבר אהוב וממכר, את זה כולם יודעים, אבל הפעם בתוספת ריבה שמוסיפה טעם נפלא וכל כך הרבה יופי!

מרכיבים (כ־40 עוגיות)
100 גרם חמאה רכה
½ כוס חמאת בוטנים חלקה
¾ כוס (150 גרם) סוכר דמררה
1 ביצה
1 כוס קמח (אפשר חצי כוסמין וחצי רגיל)
¼ כפית אבקת סודה לשתייה
½ כוס בוטנים קלויים קצוצים דק־דק
למילוי
¼ כוס ריבת תות או כל ריבה אחרת לטעמכם
אופן ההכנה
- בקערת מיקסר עם וו גיטרה שמים חמאה, חמאת בוטנים וסוכר, ומערבלים שלוש דקות לקרם חלק ואחיד.
- מוסיפים את הביצה ומערבלים עד שהיא נטמעת היטב בבלילה, ייתכן שתצטרכו לנקות את שולי הקערה עם מרית.
- מנמיכים את המהירות ומוסיפים קמח, סודה לשתייה ובוטנים קצוצים ומערבלים רק עד שהתערובת אחידה.
- מצננים את הבלילה במקרר כחצי שעה ובינתיים מחממים תנור ל־160 מעלות ומרפדים תבניות תנור בניירות אפייה.
- יוצרים כדורים קטנים בקוטר 3־4 ס״מ ומניחים ברווחים על התבנית.
- פוחסים מעט את הכדורים ובעזרת אצבע יוצרים שקעים קטנים במרכז כל עוגייה (ייתכן שהן תיסדקנה וזה בסדר, תוכלו לעצב אותן מעט בעזרת הידיים).
- שמים מעט ריבה בכל שקע ואופים 13־14 דקות עד שהעוגיות מתייצבות.
- העוגיות ממשיכות להתקשות כשהן מצטננות. אפיית יתר תיצור עוגיות קשות ויבשות. אם אתם לא בטוחים בחום התנור שלכם, אני ממליצה לאפות 3־4 עוגיות בסבב הראשון כדי לבדוק את הזמנים.