ככל הנראה לפני כמה אלפי שנים מילא רועה צאן את נאד העור שלו בחלב עיזים וככל הנראה נאד העור לא היה נקי לגמרי. אחרי כמה שעות, כשחזר הרועה ללגום מהחלב הוא גילה לתדהמתו מוצר חדש: יוגורט.
כן, זה עד כדי כך פשוט: חלב + חיידקים = יוגורט. החיידקים זוללים את הלקטוז (סוכר) שנמצא בחלב ופולטים חומצה לקטית (חומצת חלב) והם גם נשארים בסביבה וגורמים ליוגורט להיות כל כך בריא.

ליוגורט יצא שם של בריאות ולא במקרה, עד לפני מאה שנה הוא נחשב על ידי הרופאים לתרופה של ממש.
ביוגורט יש חיידקים חשובים ששומרים לנו על מערכת העיכול והוא גם עשיר בסידן המגן על העצמות. יצרניות היוגורט בעולם מממנות מחקרים רבים המוכיחים חדשות לבקרים את חשיבות צריכת היוגורט בחיינו. מתרומה לתחושת שובע דרך מניעת ריח פה ועד הורדת השומנים בדם והגנה על השיניים, אז בין שנאמין למחקרים ובין שלא, על עובדה אחת קשה להתווכח: יוגורט הוא טעים!
בכתבים הודיים עתיקים נכתב על השילוב של יוגורט ודבש שהוא ״מאכל האלים״ (מצד שני הם עוד לא הכירו קרם ברולה). מטבחים רבים בעולם נשענים על יוגורט כחומר גלם מרכזי, מהודו ואיראן ועד יוון וצרפת, וגם אצלנו קשה לתאר את המקרר שלנו ללא שורות ארוכות של גביעי יוגורט בשלל צבעים, טעמים ואחוזי שומן.
היוגורט הטבעי הוא חומר גלם נפלא במטבח, הוא קליל יותר מגבינה אך סמיך מחלב וככזה אפשר לשלב אותו בעוגות ובמאפים רבים. ואם עד היום עוד לא הכנתם לבנה בבית אני מפצירה בכם לרוץ לסופר ולקנות קנקן גדול של יוגורט, כל כך מעט עבודה והאושר כה גדול.
עוגת יוגורט ודובדבנים
עוגה רכה ונימוחה ("העוגה הכי טעימה שלך אמא, תכיני רק את זאת") שמקבלת אקסטרה אווריריות בזכות העובדה שמפרידים ביצים ומלכלכים את קערת המיקסר. כן, זה שווה את זה, הקצף של החלבונים מוסיף לעוגה מרקם רך וענני והדובדבנים הטריים שעוברים אפייה הופכים לטעימים במיוחד. בקיצור, קדימה למטבח!

מרכיבים
½1 כוסות (300 גרם) סוכר
3 חלמונים מביצה בגודל לארג׳ (או 4 מדיום)
1/3 כוס שמן
גרידה מלימון שלם
3 חלבונים
1 כוס (250 מ״ל) יוגורט 4% שומן
250 גרם דובדבנים מגולענים
¼1 כוסות (175 גרם) קמח
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
לקישוט
מעט אבקת סוכר (לא חובה)
לסרטון הדרכה באינסטגרם:
עוגת עלי גפן
(6 מנות)
עוגת עלי גפן
מתכון נפלא מהמטבח הערבי שפגשתי בו לראשונה בספר ״Plenty״ של יותם אוטולנגי, ספר חובה במדף ספרי הבישול בעיניי. צורת השימוש בעלים כמעטפת למילוי היא גאונית, לכל מי שאין לו זמן וסבלנות לגלגל עלי גפן ועדיין אוהב את טעמם. הוא ממולא ביוגורט עם המון עשבי תיבול ומעט קמח אורז, שהופך את המילוי ליציב ואחיד. ועכשיו רק נותר לכם לבקש רשות מהשכנים ולקטוף כמה עלי גפן מהגינה שלהם.

מרכיבים
20־30 עלי גפן
6 כפות שמן זית
2 בצלים סגולים קטנים קצוצים דק
3 כפות צנוברים קלויים
1 כוס (250 מ״ל) יוגורט 4% שומן
3 כפות שמיר קצוץ
2 כפות נענע קצוצה
3 כפות פטרוזיליה קצוצה
3 כפות כוסברה קצוצה
גרידה מלימון שלם
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
½ כוס קמח אורז
מעט פירורי לחם
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומכינים מחבת המתאימה לתנור (או תבנית קטנה) בקוטר 20 ס״מ.
2. מניחים את עלי הגפן בקערה גדולה ושופכים עליהם מים רותחים. אחרי עשר דקות מוציאים את העלים ומייבשים אותם על מגבת נקייה.
3. מטגנים את הבצל בשתי כפות שמן זית כרבע שעה עד שהוא רך ומעט שחום, מצננים מעט.
4. מערבבים בקערה את הבצל המטוגן, צנוברים, יוגורט, את כל הירוקים הקצוצים, גרידת לימון, מלח ופלפל ומערבבים היטב. מוסיפים את קמח האורז ומערבבים שוב.
5. משמנים את המחבת ומרפדים אותה בשכבת עלי גפן כשהעלים מכסים את הדפנות ואף בולטים החוצה מהמחבת.
6. מברישים את כל העלים במעט שמן זית וממלאים במלית.
7. מקפלים את עלי הגפן על המלית ומכסים בעלים נוספים כך שתהיה מכוסה כולה.
8. מברישים בעוד שמן זית ומפזרים מעט פירורי לחם.
9. אופים כ־30 דקות ומגישים חמים או בטמפרטורת החדר.

לַבַּנֶה
כדי להכין לַבַּנֶה תזדקקו למוצר אחד בלבד: יוגורט. אה, וגם לחיתול בד נקי ומעט סבלנות. יש לכם את כל אלו? קדימה לעבודה. הנאה מובטחת!

מרכיבים
2 ליטר יוגורט לבחירתכם
חיתול בד
אופן ההכנה
1. מרפדים קערה בחיתול בד ומוזגים פנימה את היוגורט. 2. סוגרים את החיתול בעזרת קליפס או גומייה ותולים מעל הכיור לטפטף כ־6־12 שעות. ככל שתיתנו ליוגורט להגיר יותר נוזלים כך הלבנה תהיה יותר סמיכה ובעלת אחוזי שומן
גבוהים יותר.
3. מוציאים את הלבנה מהחיתול ומעבירים למקרר.
4. אפשר לתבל את הלבנה בשום, שמן זית, מלח ופלפל, תבלינים ועוד. אמא שלי מכינה מהלבנה סלט עם מלפפונים מגוררים, פלפל שחור, שום ושמיר, אבל
אני הכי אוהבת את הלבנה ככה כמו שהיא, במרקם קטיפתי של גבינת שמנת עשירה עם טעם חמצמץ ועדין.
תבשיל ירקות הודי
תבשיל ירקות עשיר בטעמים ובתבלינים (כמו שההודים אוהבים) המבושל ביוגורט שנותן לתבשיל טעם מיוחד וקליל (בניגוד לתבשילים על בסיס קרם קוקוס או שמנת). ביחד עם אורז ותוספת של יוגורט טרי וקר, מתקבלת ארוחה מושלמת לימי הקיץ החמים.

מרכיבים
½ כוס אגוזי קשיו
½ כוס צימוקים
1 בטטה גדולה, מקולפת וחתוכה לקוביות קטנות
200 גרם דלעת חתוכה לקוביות קטנות
4 כפות שמן רגיל
¼ כפית הל טחון
½ כפית קינמון
2 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
1 בצל קצוץ
קוביית ג׳ינג׳ר טרי, בגודל 5×1.5 ס״מ, קצוצה דק
3 שיני שום קצוצות
1 כפית כורכום
½ כפית זרעי כוסברה טחונים
1 כוס אפונה
1 כוס שעועית
1 זוקיני חתוך לקוביות קטנות
1 ענף ברוקולי חתוך לפרחים קטנים
½ כוס מים
2 כוסות יוגורט 4% שומן לפחות
½ צרור כוסברה קצוצה
להגשה
1 כוס יוגורט
אורז לבן מוכן
אופן ההכנה
1. קולים את הצימוקים והקשיו במחבת עם חצי כפית שמן עד שהם מזהיבים, ושומרים בצד.
2. שמים את קוביות הבטטה והדלעת בכלי שמתאים למיקרוגל בתוספת שתי כוסות מים ומחממים כעשר דקות עד שהבטטה רכה (אבל לא מדי). מסננים מהמים.
3. מחממים שמן במחבת גדולה או סיר סוטאז׳ ומוסיפים הל, קינמון, פלפל שחור וכפית מלח אחת ומערבבים.
4. אחרי כדקה, כשריח התבלינים מורגש, מוסיפים את הבצל ומטגנים כעשר דקות עד שהוא רך ושקוף.
5. מוסיפים ג׳ינג׳ר, שום, כורכום וכוסברה ומערבבים היטב.
6. מוסיפים את הבטטה והדלעת, את כל שאר הירקות ואת כפית המלח הנוספת ומערבבים. מטגנים את הירקות כשתי דקות ומוסיפים את המים והיוגורט בהדרגה ותוך כדי ערבוב כדי שהיוגורט לא יתפרק.
7. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כעשרים דקות או עד שהזוקיני והברוקולי נגיסים (ולא רכים מדי).
8. מכבים את האש, מוסיפים את הכוסברה הקצוצה, הקשיו והצימוקים ששמרנו בצד ומערבבים.
9. מגישים חם עם אורז לבן ויוגורט קריר.אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומשמנים היטב תבנית בקוטר 24 ס״מ.
2. בקערה גדולה טורפים היטב סוכר, חלמונים ושמן. מוסיפים את גרידת הלימון ואת היוגורט וטורפים שוב.
3. בקערת מיקסר נקייה מקציפים את החלבונים כשתי דקות לקצף אוורירי.
4. לוקחים שתי כפות מהקמח שהכנתם, מוסיפים לתוך קערת הדובדבנים ומערבבים היטב.
5. מערבבים קמח, אבקת אפייה ומלח ומוסיפים לקערה הגדולה. מוסיפים גם את הדובדבנים ומערבבים.
6. מוסיפים את קצף החלבונים בשלושה חלקים ומקפלים בעדינות בעזרת מרית על מנת שהתערובת תישאר אוורירית.
7. מעבירים את התערובת לתבנית המשומנת ואופים כ־35־40 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם מעט פירורים לחים.
8. מצננים לחלוטין לפני שפורסים ומפזרים אבקת סוכר דרך מסננת. שומרים 24 שעות בטמפרטורת החדר ומעבר לכך במקרר.