מה את עושה?
רכיבה טיפולית מעניקה למטופלים כלים להתמודדות עם קשיים בחיי היומיום באמצעות מפגש עם סוסים. מדריכי רכיבה טיפולית לומדים להכיר מאפיינים של אוכלוסיות שונות ולהתאים את ההדרכה לבעיה של המטופל, ודרך הרכיבה והמפגש עם הסוסים המדריך עוזר למטופל לעבד את ההתמודדויות שלו. אני עובדת עם בני נוער עם קשיים שונים במרכז הטיפולי בחוות הרי יהודה.
איך עובד הטיפול?
הסוס משקף את ההתנהגות האנושית, לדוגמה כשמטופל עולה על סוס והוא בחרדה – אם יבקש מהסוס להתחיל ללכת, לא בטוח שהסוס יבין אותו כי שפת הגוף של המטופל משדרת משהו אחר, השרירים מכווצים והדופק גבוה. אחרי שמשהו כזה עולה אפשר להתחיל לטפל ולחשוב היכן עוד נתקלים בזה, למשל בחרדת מבחנים או בחרדה חברתית ואיך נכון להתמודד עם המצב. חוץ מהפידבק שהמדריך נותן מתקיימת תקשורת לא מילולית ולא שיפוטית בין המטופל לחיה, זו מערכת יחסים מיוחדת שיכולה גם לרפא משהו במערכות יחסים אחרות.
למה דווקא סוס?
סוס הוא חיה שנמצאת בסכנה להיטרף ולכן האינסטינקט הראשוני שלו הוא לברוח, לא לתקוף. הוא גם לא נוטר טינה, וזה הופך אותו לחיה נוחה לטיפול. כשסוסים חיו בעדרים מי שהראה חולשה היה ננטש, לכן הם לא מביעים כאב וחולשה. זו הסיבה שההיקשרות שלנו אליהם פחות אינטואיטיבית מאל חיות כמו כלבים או כבשים, וככה המטופלים צריכים ללמוד ולהבין את החיה ולפתח רגישות גבוהה.
איך הגעת לעבוד בתחום?
אני רוכבת מגיל צעיר, התחלתי כרוכבת ספורטיבית והרגשתי בעצמי איך הסוסים תורמים לי. חוץ מזה ראיתי מה הסוסים עשו לילדים עם קשיים שהגיעו לחווה שרכבתי בה, יש הרבה חבר'ה שלא הצליחו בשום מקום אחר ומצאו שם מפלט, ונהיו "ילדי חווה" ואחר כך מדריכים. כולם שווים על הסוס. אין לי יד? יש מושכות שמתאימות. משותקת? יש אוכף שיכול לפצות על זה. כשרציתי לטפל באמצעות סוסים טסתי לארה"ב, הוצאתי תעודה בסיסית של רכיבה טיפולית והכשרה של מטפלים בבריאות הנפש עם סוסים והמשכתי לתואר טיפולי בריפוי בעיסוק.
מה אנשים לא יודעים על המקצוע?
העבודה היא עבודה פיזית בחוץ – בחורף קר, בקיץ חם. אני חייבת לשמור על רמת הרכיבה שלי, וגם לדעת לאמן את הסוס לצרכים שלי כי סוסים שעובדים עם אוכלוסיות מיוחדות צריכים אילוף ייעודי.
איזו טעות של מתחילים עשית?
כשסיימתי את הלימודים הייתי באופוריה וחשבתי שאני הולכת לשנות את העולם. לקחתי מטופלים מורכבים שחשבתי שיש לי את הכלים להתמודד איתם אבל הם לא התקדמו, זה היה קשה משחשבתי ולא הייתה לי מספיק הדרכה. הייתי מתוסכלת. למדתי שמעבר לתיאוריה, צריך לצבור ניסיון בפרקטיקה. עוד טעות נפוצה של מתחילים היא שאננות שגורמת לכך שסומכים על הסוס יותר מדי, ולא שמים לב לתנאי השטח והסביבה. למשל, סוסים מפחדים מאוד מרוחות ומדברים שמעופפים סביבם. פעם הוצאתי ילד לרכיבה ביום שהייתה רוח חזקה. הסוס פחד, הילד הבין וגם כן נבהל.
כמה עובדות על רכיבה טיפולית
מעסיק
בעלי חוות סוסים. יש מדריכי רכיבה שהם פרילנסרים של קופות חולים ושל עמותות והם עובדים מול בעלי החוות.
לימודים
בווינגייט, מרכז אופק ו–All4Horses. עם בחירת המוסד כדאי לוודא שהוא נותן גם ליווי אחרי הלימודים.
כסף
רוב העלויות הן על בעלי החווה.
שכירים: מדריך מתחיל מקבל שכר מינימום, מדריך מנוסה מרוויח כ–100 ₪ לשעה, תואר מעלה את השכר.
איגוד מקצועי
ההתאחדות הלאומית לספורט הרכיבה. החברות בה וולונטרית.