עונת הבציר החלה ביקבים, הארץ כולה רועשת, גל חום שוטף את כולנו וסוחט ליטרים של זעה, ואני בחרתי להתמקד השבוע ביינות שמגיעים מהיקבים באזור החם ביותר במדינת ישראל. לא, אני לא מדבר על רחוב קפלן בתל־אביב או על הכנסת בירושלים, אלא על הנגב. כמו שאמר פעם דוד בן־גוריון: "בנגב ייבחן העם בישראל".
קל מאוד לדבר על גידול יין באזורים כמו הגליל, הרי יהודה והגולן אשר מקיימים את מכלול התנאים הסביבתיים (טרואר) הנגיש יחסית לגידול ענבי יין. אבל בנגב? מי שמע על כזה דבר?
אז מסתבר התקיימה תרבות יצירת יין בנגב עוד בימי הנבטים ויקב יתיר (עליו למדנו לא מזמן) היה מהחלוצים בעת המודרנית לעשות את אותו דבר. אך השבוע נפגוש מספר יקבים ויינות שנסעו עוד יותר דרומה.
ככוח חלוץ כמעט חייבים לדבר על ערן "ננה" רז שהחל בנטיעת כרמים בנחל צין מצפון למצפה רמון כבר ב2007, הנטיעות החלו מתוך רצון להתיישב ולהפריח את השממה וערן סבל רבות מהבדואים בסביבה. כיום יקבים רבים ברחבי הארץ מחפשים ומשתמשים באותם ענבים או סמוכים להם לייצור יין איכות, מאז גם קמו יקבים רבים בדרום (35!) כולל יקב ננה שערן הוא הכורם בו.
תוך כדי ההתפתחות של התעשיה הזו הצטרפה לתמונה קרן מיראז', קרן פילנתרופית שבין מטרותיה ישנו פיתוח הנגב, חיזוק הקהילה האיראנית בישראל ותמיכה בחיילים בודדים. כחלק מפיתוח הנגב בקרן בחרו להתמקד בקידום תיירות ותעשיית היין בנגב, זאת נעשה על ידי הקמת מועדון יקבי הנגב (שאת כולם ניתן למצוא באתר "נגב יין מהמדבר") ולאותם יקבים מנגישים עזרה מקצועית בכרמים, ליווי עסקי וסיוע בפרסום והקמת תשתית של תיירות יין באזור.
במקביל, הקרן תומכת בפיתוח "דזרט-טק", טכנולוגיות כאלו ואחרות שמסייעות לחקלאות בנגב, פיתוחים אלו הופכים לנדרשים יותר ויותר גם באזורים אחרים בעולם עקב ההתחממות הגלובלית. בקרן גם מקדמים אצל היקבים קורסים מקצועיים בתחום הנגשת ומכירת יין, הקמת אתרים לכל אחד מהיקבים שכך שניתן יהיה "להגיע" אליהם גם מרחוק.
אז כאמור את כל היקבים ניתן למצוא באתר מרוכז אחד ובנוסף ניתן למצוא במצפה רמון בר יין שמתמקד בדיוק בזה, הגשה והנגשת יינות האזור למבקרים בו. בערך כמחצית מהיקבים היצרניים במדבר הם כשרים ופרוסים ברחבי הנגב מאזור יתיר ועד לקדש ברנע ומצפה רמון וביניהם: ננה, יתיר, פינטו, רמת נגב, כרמי מבורך, חוות משכית, מדבר ועוד. אבל די לדבר מסביב באנו לדבר יין, תשלפו את הכוסות ותתכוננו לטעום יינות מדבריים מרתקיםץ
יקב מדבר – פינו נואר, 2021
היקב ששוכן בערד מציג יין שעשוי מענבי פינו נואר הגדלים ברמת הנגב ולאחר התסיסה מתיישנים בחביות עץ למשך כתשעה חודשים. הייחוד פה הוא שהפינו נואר הוא זן חובב קרירות ובכל זאת הצליחו לייצר ממנו מוצר טוב גם בנגב. היין הוא בעל צבע אדום בינוני בעוצמתו, עם ארומות נישאות של דובדבן, תות בשל, פלפל שחור וקפה שחור. בפה מתקבל גוף בינוני בעל חומציות גבוהה וטאנין מעט נמוך, מצב אופייני לפינו. הסיומת ארוכה וליין יש עוד זמן להתפתח.
אדום יבש, 130 ₪
יקב פינטו – חולות לבן, 2021
היקב שהקימו האחים פינטו בסמוך לירוחם מציג כאן את היין מהסדרה הגבוהה יותר שלו. זהו בלנד של רוסאן מאזור רתמים ושנין בלאן ממצפה רמון. הענבים הותססו בחביות אלון עם שמרים, מה שמעניק ליין רבדים נוספים. לכוס נמזג נוזל בעל ארומות של בצק שמרים מתוק, עץ עדין, אננס, יוגורט ועשבי תה. בפה מורגשת חומציות כמעט גבוהה שמרוככת על ידי היישון בעץ וטעמים מאוזנים היטב עם האף, עם תוספת מתקתקה של חמאה צרפתית. הסיומת ארוכה ומענגת והגוף מלא.
לבן יבש, 130 ₪
יקב ננה – שרדונה, 2022
על ערן כבר דיברנו קודם, וזה הזמן להזכיר שכל ענבי היקב מגיעים מהכרמים הממוקמים מצפון למצפה רמון ומבטאים היטב את הטרואר המקומי. יישנו כאן שרדונה שהופרד לפני התסיסה, מחציתו תססה במכלי נירוסטה והמחצית השנייה בחביות עץ. כך אפשר להבחין ביין בשני הסגנונות השונים. מצד אחד ארומות של קוקוס יבש, ומנגד, אגסים טריים, חמאה לצד אשכולית ועץ חדש אל מול קריספיות בפה. הגוף בינוני והסיומת שלו ארוכה ומורכבת.
לבן יבש, 120 ₪
צילומים: אייל קרן, אורי גרון, נועם פרייסמן