אוגוסט הוא החודש העמוס ביותר בשנה מבחינה כלכלית. אומנם תקופת פסח היא מתמודדת לא רעה מולו, אבל גם אותה הוא מנצח. אנחנו אחרי הקייטנות של יולי, רובנו יוצאים לחופש וכך גם לא מרוויחים כסף וגם מוציאים יותר מהרגיל. מיד אחרי אוגוסט מגיעים החגים וגם התקופה הזו עמוסה בסעודות, מתנות, תשלומי הורים, היערכות לשנה החדשה ושלל מתנות. בכל שנה אנחנו מופתעים, בכל שנה אנחנו מתלוננים ובכל שנה אנחנו יודעים שזה יחזור גם בשנה הבאה.
רוב המשפחות מגיעות ל"אחרי החגים" חבולות כלכלית ומדמיינות שהחורף יוציא אותן מהבוץ הכלכלי עד הקיץ הבא. בפועל גם בחורף יש הוצאות, והקיץ מגיע מוקדם מהצפוי. יש לנו מעט מאוד שגרה כלכלית בין סוכות לפסח – חצי שנה. מיד אחרי פורים (למי שלא הוציאו הון קטן על משלוחי מנות, תחפושות, אלכוהול וסעודה ענקית) יש התארגנות לפסח, שהוא גם חופש ארוך יחסית במסגרות החינוך וגם עם אופי של הוצאות גדולות.
ובכן, אוגוסט הגיע שוב, ואולי הגיע הזמן שנפתח את הנושא כמו שצריך. לצורך כך הכנו לכם מקבץ רעיונות יצירתיים. תזרמו רגע, תפתחו את המחשבה, נטרלו תבניות התנהגות שלא מתאימות לכיס שלכם, והכי חשוב – אל תשכחו לשתות הרבה מים.
סיפור מסגרת: לתכנן! הציבו יעדים והתכנסו למסגרת תקציבית. כשיש לנו מסגרת ברורה, הרבה יותר שקט לנו. הכי חשוב לזכור שכל תוכנית היא בסיס לשינויים ולהיות גמישים בתוך המסגרת שקבעתם.
כן, ליד הילד: תנו לילדים להיות שותפים בקבלת ההחלטות. אחרי שקבעתם מסגרת תקציבית תוכלו לשבת יחד, לשאול, לכתוב, לתכנן ובעיקר לייצר מדרג של סדרי עדיפויות. עם ילדים צעירים אפשר להכין כרטיסיות עם מחירים ולראות איך שתי מנות פלאפל שוות סרט אחד (בלי פופקורן) או ששני סרטים שווים כניסה לאטרקציה, וככה לבחור את כמות הבילויים בצורה חווייתית וּויזואלית. אפשר גם להשתמש בכסף של מונופול או לייצר שטרות ביתיים מצחיקים – זו פעילות כיפית בפני עצמה. בסוף התהליך יהיה לכם לוח חופש כלכלי מקסים. זה יוצר בהירות ומונע הרבה ויכוחים וגלישות תקציביות.

בשום מקרה אל תפרסו את הבילויים בקיץ לתשלומים! בחודשים הבאים יהיו עוד הוצאות ועוד ימי חופש ועוד הפתעות שתמיד קופצות (מי אמר דו"ח חניה ולא קיבל). כבר דיברנו על זה. השנה שלנו מורכבת מהמון הוצאות גדולות וקטנות, והמציאות התעסוקתית לא מבטיחה יציבות ולכן ההמלצה הגורפת היא להוציא כסף כשיש כסף ולא על חשבון העתיד. הכלל הזה תקף לכל השנה.
בגד בראש: בגדים לחגים – עכשיו, בקצה של סוף העונה. תכף שוב ימכרו הכול במחירים מלאים. צאו לקניון עם רשימה מסודרת של פריטים שמתאים לכם לקנות וטווחי מחירים. גם פה אפשר לעשות הכנה בבית ולשוטט באתרים לסקר מסודר. הבהירו שיוצאים למטרה מוגדרת ללא קניות שלא ברשימה או אוכל בחוץ. משימת בונוס – סדר עמוק בארונות, לוודא שהרשימה מורכבת רק ממה שבאמת רוצים לקנות. יום אחד לסדר ויום אחד לקניות. כדאי גם להכיר חנויות יד שנייה. שווה ומשמח את הכיס ואת כדור הארץ.
טיפים
1. יצירתיות היא שם המשחק – אפשר להפוך כל דבר לכיף. הקשיבו לסביבה, קראו פוסטים, חפשו רעיונות ומצאו את מה שמתאים לכם.
2. להתארגן עם משפחה וחברים. אוגוסט הוא נחלת הכלל, בטוח יש לכם בני דודים שמחפשים פתרון יצירתי ליציאה לחופשה. לפעמים בארץ ולפעמים אפילו בחו"ל. אפשר לעשות החלפות בתים, החלפת ילדים או פשוט לשרוץ יחד פעם אצלכם ופעם אצלם.
3. הפיקו לקחים מקיץ שעבר. אתם לא חדשים פה. זה קורה כל שנה. שבו בכיף ונסו לשחזר את מה שהיה מושלם והוציאו מהרשימות את מה שהיה נוראי.
4. רשימות – אירועים, ציוד, קניות – הן סוד החיים. באמת. יש לי רשימות להכל. זה לא אומר שכל הרשימות מביאות לידי מעשה, אבל זה מסדר את החיים ונותן פרספקטיבה.
חשוב לדעת מה עושים בימים שלא יוצאים מהבית – אפשר גם לכתוב בלוח "זמן שעמום". מצד שני, אנחנו יודעים ששעמום בכמויות גדולות – לא טוב, אז הנה רעיון לזמן מצוקה: הכינו יחד, כל המשפחה, צנצנת עם משימות קטנות או רעיונות ליישום פשוט בבית. בכל פעם שלמישהו משעמם בצורה מסוכנת, אפשר לנבור בצנצנת ולהוציא רעיון. הייתי גם שותלת בצנצנת כמה פתקים עם משימות כמו "להכין לאמא סלט" או "לרוקן את מכונת הכביסה". אפשר כמובן להגיד לילדים שיהיו בצנצנת גם הפתעות מההורים ולא לגלות להם מה כתוב בפתקים, כמו "מותר לקחת עוד שוקולד מהארון" או "במקפיא מתחבאים קרטיבים, גש לחלק לכולם" או "קיבלת עוד שעת מסך".
הפכו את הבית למסעדה: כל אחד יבשל את המנה האהובה עליו או שהתפקידים יחולקו לפי מומחיות – חלק יערכו, חלק יגישו, חלק יבשלו וכמובן, כולם יחד ינקו בתום המבצע. אפשר להפוך ערב כזה גם לסוג של תחרות מאסטר שף או להוסיף את משפחת השכנים לתענוג. האירוע יתחיל בהכנות, תפריטים, מתכונים, רשימת קניות מסודרת והשוואת סל קניות בין רשתות שונות. אפילו לא צריך לקום מהכורסה בשביל זה!

הכריזו על מרתון ניקיון יסודי "פסח בחופש הגדול" וסדר של כל הציוד בבית – זה ייקח לכם לפחות יומיים מהחופש, ולמהדרים אפילו שבוע. כך גם יצאתם עם בית נקי ומסודר וגם לא הוצאתם כסף על בילויים. מכאן דלגו לסעיף 7 בטור שבעמוד הבא ותראו איך הסדר הזה גם מייצר לכם הכנסה נוספת.
דירה להחליף: אם אתם סטודנטים בחופשת סמסטר ויש לכם דירה שכורה בעיר גדולה, זה הזמן לשפץ אותה קצת, לנקות היטב ולהחליף עם מישהו בחו"ל או בארץ כדי לייצר לכם חופשה שווה ללא עלויות מגורים מיוחדות.
עצה לשנה הקרובה – דאגו לחלק את התשלומים למסגרות הלימוד והחינוך לעשרה תשלומים. ככה יישאר לכם עודף תקציבי נאה בחודשיים של הקיץ ותממנו ממנו את החופשה של יולי־אוגוסט 24'.
חפשו את הפעילויות החינמיות בקרבת מקום. כל עירייה או מועצה מחזירה מחלקת תרבות שלמה עם תקציבים גדולים כדי לארגן פעילויות כאלה. בחלק גדול מהפעילויות גם לא חייבים להיות תושבי העיר כדי ליהנות – ואם כן, תמיד תוכלו למצוא מישהו שאתם מכירים ולהגיע דרכם.

בדקו לאיזה מועדוני צרכנות שייכים כרטיסי האשראי שלכם ותחפרו בכל הקופונים וההצעות. אם יש לכם קרובות או קרובים שיש להם מועדונים שונים משלכם – תעשו השוואה ותהי ובעזרה הדדית בעניין. מדהים כמה כסף זה חוסך. מוצעים סרטים בעשרה שקלים, כניסות למוזיאונים שווים ב-19 שקלים, מופעים לילדים ברבע מחיר, כניסות למתחמי בילוי בסכום סמלי ועוד.
שריון של סבא וסבתא. פעם זה היה ממש קל: כל הסבתות היו בפנסיה או לא עבדו והיו פנויות לטפל בנכדים. היום זה כבר מאתגר, כי סבא וסבתא עסוקים בעצמם ולא תמיד בא להם טוב שכל הבלגן שלכם יהיה אצלם. אז תבדקו איתם שמתאים, לפני שאתם בונים עליהם. כנ"ל לסטודנטים שיצאו מבית ההורים ורוצים לסבלט את הדירה לכל חופשת הסמסטר – ודאו שמתאים להורים שלכם שתחזרו הביתה לחודשיים, ואם אתם עושים את זה ודאו שאתם שותפים בעשייה בבית ולא באים כאורחים.
בין אם אתם בטבע, בווילה, בסבלט או באוהל מאולתר בחצר של השכנים – תדאגו להזמין משלוח של שתייה, מצרכי מזון וציוד למקום הנופש. ככה לא תצטרכו לארוז מהבית, זה יהיה יותר זול ויעיל מלקנות יקר בתחנות דלק וכמובן שתוכלו לתכנן מראש את הארוחות ולא להיתקע עם חוסרים. לא לשכוח להזמין גם את הבירות לעל האש, או את המנה הצמחונית לאלה שבשר לא עושה להם את זה.
צאו לגני שעשועים בשכונה מרוחקת או ביישוב השכן. הילדים לא מכירים אותם ובשבילם זו אטרקציה בפני עצמה. בערים גדולות יש גני שעשועים ציבוריים מהממים. גני חבלים, גנים עם מזרקות שאפשר לרוץ בהן ולהירטב וגנים עם מגלשות ענקיות ושלל נדנדות. ועוד משהו – בדרך כלל הגעה לגן שעשועים היא כדי שתוכלו לשבת על הספסל ולתת לילדים להתעייף (ככה זה אצלי) אבל אפשר בקיץ לחרוג קצת מהמנהג ולנסות לטפס איתם כחלק מהחוויה.

טיפ! גם חבר'ה צעירים בלי ילדים יכולים לצאת לגן השעשועים בערב, כשכבר אין בהם משפחות וארטיקים מטפטפים, על בקבוק יין או קפה בתרמוס עם קצת בייגלה או סושי שהכנתם בבית – אחלה יציאה במחירי עלות.
צאו לים דווקא בערב. ארוחה של כריכים פשוטים עם גבינה וזיתים, מקלוני מלפפון וגזר ואפרסק או תפוח לקינוח, על החול, מול השקיעה עם בריזה של ערב על חוף הים בקיסריה או גבעת אולגה או אפילו חיפה. אפשר גם בגנים של האוניברסיטה המטופחת בחיפה או ירושלים או בכל חלקת דשא אחרת. בערב כבר לא מלא באנשים וכבר לא רותח מחום.
צאו לקמפינג. אפשר במקומות מוכרזים ואפשר אצל חברים בחצר. אם כבר אתם מנוסים ואוהבים את הקונספט ויש לכם ציוד מחנאות, צריך רק לארוז ולבחור מקום שבו תזיעו עם עוד המון אנשים נשים וטף. אם אין לכם ציוד ואף פעם לא ניסתם את הקונספט – תבדקו למי יש או מי מוסרים כדי שלא יעלה לכם הון לצאת לקמפינג שבסוף תחליטו שלא מתאים לכם ולחזור הביתה למזגן. תזכרו לתמחר את עלויות הנסיעה בתוך עלות הבילוי. לפעמים זה ישנה את הבחירה.

אם בחרתם לנפוש בחצר של חברים או בני משפחה, ודאו שגבולות הגזרה ברורים ושאתם לא מתעלקים על תקציב של משפחה אחרת שמנסה לעבור את אוגוסט בשלום. זה דבר אחד להתקלח אצלם ולמלא מים קרים וזה דבר אחר אם הילדים שלכם פושטים להם על המקרר.
אם אתם חובבי טבע – אני פחות – תרכשו כרטיס מטמון ותקבלו הנחות מפליגות לאתרים. שווה להגיע ממש מוקדם בבוקר לפני כולם כשעוד נעים. ממילא הילדים שלכם קמים לפני השמש לא? זה רק שלי?
מכיוון שאנחנו בחופשה ולא ממהרים, יש לנו זמן לבחון חלופות תחבורה. אצלנו ממש אוהבים את זה גם כחוויה בפני עצמה. לנסוע בדרך לא מוכרת למקום לא מוכר, להסתובב ברחובות, לאכול מנה פלאפל ולחזור הביתה. רכבות יכולות להיות מאוד נוחות וגם אוטובוסים עירוניים הם חוויה כיפית ולא יקרה. תוודאו שיש לכם אפליקציה ייעודית לתשלום כי האכיפה בערים הגדולות מאוד קפדנית.
איפה הפלוס?
אם אתם צפופים כלכלית ועדיין רוצים לנצח את אוגוסט, הנה כמה רעיונות שעלו בקבוצת הפייסבוק שלי ויוכלו לשמש אתכם לייצור הכנסה נוספת במהירות. נכון, זה מצריך השקעה, בעיקר של זמן, אבל הפעולות הבאות יעזרו לכם לצאת מחייכים מאוגוסט וליהנות יותר. כך ממציאים יש מאין:
- פתחו קייטנה לילדים שההורים שלהם צריכים לעבוד. תפעילו אותם יחד עם הילדים שלכם וככה סגרתם שתי פינות. מתאים בעיקר לעובדות ועובדי הוראה שיוצאים לחופשים יחד עם הילדים.
- שלחו את הילדים לעבוד. זה תמיד תענוג לראות אותם חוזרים עייפים ולסיים את היום עם פינוק קטן וזהו. הם ירגישו מעולה שירוויחו בעצם ואתם לא תצטרכו להעסיק אותם.
- שמרו על כלבים של משפחות שיצאו לחופשה. אזהרה – לא מתאים לכולם שיסתובב להם כלב בבית.
- תבשלו ותאפו יחד ותמכרו את האוכל. חשוב לראות שאתם מתמחרים נכון את העסק הזה כי יש המון עלויות של מצרכים, חשמל ואריזות.
- שבו רגע ותזינו החזרים שמגיעים לכם מהביטוח או מקופת החולים. אם אתם דחיינים כמוני, יש מצב שיש לכם ערימה של קבלות מכל השנה. כבר ספגתם את התשלום במהלך השנה ועכשיו הסכום שייכנס יהיה לכיף שבא לכם.
- סבלטו את הבית שלכם. אם אתם לא בשכירות ויש לכם בית חמוד במקום נחמד – תציעו אותו לתיירים בינלאומיים או מקומיים. יש המון קבוצות ייעודיות בפייסבוק. בזמן שתעשו כסף מהבית תוכלו לצאת לקמפינג זול או להתארח אצל בני משפחה וחברים. בפער שיישאר תוכלו לייצר חוויות נוספות שעולת כסף.
- אם ביצעתם את עצת הסדר שלעיל, בטוח נשארו לכם פריטים שלא בשימוש. תמכרו גם אותם. אפשר במכירת חצר ואפשר ברשתות השונות ובאתרים ייעודיים. צלמו את הפריטים, תמחרו אותם ותופתעו כמה זה יעיל. אפשר גם לייצר עם חברים "מסיבת החלפות" וליהנות מפריטים אחרים שיעשו לכם טוב ולשחרר פריטים שלכם שיעשו טוב למישהו אחר.
- החליפו מישהו שיצא לחופש. קחו עוד כמה שעות עבודה ותייצרו הכנסה נוספת כדי שבימים שאתם כן בחופש תיהנו מהיכולת להוציא יותר.
- זכרו שכסף חוסך לנו מאמץ אבל מאמץ מביא כסף. תאזנו את השניים ובעיקר תשמרו על נפש מאוזנת ועל חשבון בנק מאוזן.