ימים של מלחמה ואני מנסה בכל כוחי לשפר את מצב הרוח שלי, של בני הבית וגם את שלכם, הקוראים שלי. למען האמת – הצורך להמשיך לבשל, לצלם ולכתוב בהחלט שומר על שפיותי. כמו שאתם כבר יודעים, בזיליקום הוא בהחלט עשב התיבול האהוב עליי. אני מוכנה לשלב אותו בכל הזדמנות. זר טרי וריחני של בזיליקום משמח אותי יותר מזר פרחים וכשאני רואה שמגיע בזיליקום טרי לירקן קשה לי לעמוד בפניו.
דיברתי השבוע עם אסי רוז, נטורופתית, מומחית לקולינריה בריאה, בוגרת תואר שני במדעי הגסטרונומיה. היא סיפרה לי דברים נוספים שלא ידעתי על בזיליקום. ״זה אחד מצמחי התבלין המרפאים של הנפש. הוא מזון מעורר עצבי שאפילו בהרחה כבר משפיע על מצב הרוח ובאכילה שלו הוא מעורר ייצור נוירוטרנסמיטורים המשתתפים בייצור מוליכים עצביים שמסייעים לוויסות רמות הלחץ בגוף״. ובכן זהו חומר גלם מושלם לריפוי הלב גם ברמה הנפשית.
כשאני קונה בזיליקום אני משתדלת למצוא זמן ולהכין ממנו פסטו כבר באותו יום, ומנסה אפילו לא להכניס אותו למקרר. הכנה של פסטו היא עניין של עשר דקות, ומהממרח המופלא אפשר ליהנות ימים רבים. השימוש הנפוץ ביותר אצלנו הוא כמובן כממרח בסנדוויצ׳ים אך הוא כמובן כוכב ברטבים לפסטה, כף גדושה ממנו בסיר של אורז תשדרג אותו פלאים ולמעשה מדובר בממרח מושלם.
השבוע קניתי בזיליקום והחלטתי לפנק את בני הבית במאפינס ירוקים, זוהרים ומשמחים. מה שלא נאכל באותו יום נשלח בקופסת האוכל של בית הספר והאושר היה גדול.שמרתי כמה גבעולים כדי להכין רוטב בזיליקום לפרגיות, וגם המתכון הזה היה ניצחון מוחץ.
מאחלת לכולנו להיות חזקים ומאוחדים.
פסטו

מרכיבים
150־180 גרם עלי בזיליקום טריים
80־100 גרם פרמזן איכותי
100 גרם צנוברים קלויים קלות על מחבת ללא שמן
1־2 שיני שום
½ כפית מלח
½ כוס (120 מ״ל) שמן זית איכותי + עוד לפי הצורך
אופן ההכנה
1. טוחנים את כל החומרים יחד במעבד מזון, ואת השמן מוסיפים בהדרגה.
2. טועמים ומוסיפים שמן זית/מלח/שום/פרמזן לפי הטעם והמרקם.
טיפים
* פסטו קלאסי מכינים עם צנוברים אך הוא נפלא גם עם אגוזי קשיו, אגוזי מלך ופקאנים.
* רוצים פסטו טבעוני/פרווה?
החליפו את הפרמזן בכף־שתיים של שמרי בירה או פשוט השמיטו אותה לגמרי, הוסיפו מעט שום ומלח ויוצא מצוין.
* אוהבים פסטו רך ונוזלי? הוסיפו שמן זית.
* אוהבים אותו כממרח? שימו לפי הכמות במתכון הזה.
מאפינס פסטו

10־12 יחידות
מרכיבים
3 ביצים
1 שמנת חמוצה
150 גרם פסטו
3 כפות שמן זית
½1 כוסות קמח
½1 כפיות אבקת אפייה
½1 כפיות מלח
לקישוט: מעט שומשום
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית מאפינס בעטרות נייר (אם אלו עטרות נייר פשוטות מומלץ לזלף עליהן מעט שמן).
2. בקערה גדולה טורפים את הביצים כשתי דקות.
3. מוסיפים את הפסטו והשמנת וטורפים היטב.
4. דרך מסננת מוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח ומערבבים רק עד לאחידות ולא יותר מדי.
5. מחלקים לשקעים בעזרת כף גלידה קפיצית עד ¾ הגובה של כל שקע.
6. בוזקים שומשום מלמעלה בנדיבות.
7. אופים 18־25 דקות, עד שקיסם יוצא יבש והמאפינס מזהיבים מעט.
8. אחרי שהמאפינס מתקררים לגמרי שומרים בקירור בקופסה אטומה במקרר.
פרגיות ותפוחי אדמה ברוטב פסטו

מרכיבים
3 כפות שמן זית
1 קילו פרגיות
מלח ופלפל
1 שקית תפוחי אדמה מיני, שטופים וחצויים
1 סלסילת פטריות חתוכות לחצאים
2 זוקיני חתוכים גס
(אפשר להחליף בבטטה, דלורית, קישוא וכל ירק אחר שאתם אוהבים)
לרוטב
חצי צרור בזיליקום (כ־50 גרם)
250 מ״ל קרם קוקוס
4 שיני שום
1 כפית מלח
אופן ההכנה
1. מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים את הפרגיות משני הצדדים כ־10 דקות עד שהן משחימות (אני אוהבת להשאיר אותן מגולגלות).
2. מוציאים את הפרגיות לצלחת בצד ושמים במחבת את כל הירקות.
3. מטגנים כ־10 דקות תוך ערבוב מתמיד. אם יש צורך מוסיפים מעט שמן זית.
4. בזמן הזה שמים את כל מרכיבי הרוטב במעבד מזון וטוחנים לרוטב חלק.
5. מחזירים את הפרגיות למחבת בין הירקות, ומוזגים את הרוטב על הכול.
6. הופכים את הפרגיות ומערבבים מעט כדי שהכול יהיה מכוסה ברוטב.
7. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים שעה. מדי פעם מציצים ומערבבים.
8. אחרי שעה, אם נותרו הרבה נוזלים אפשר לבשל כמה דקות ללא מכסה, אך חשוב שיישאר קצת רוטב.
מגישים חם, עם אורז.