שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
Popup heading
יום שלישי, מאי 20, 2025 | כ״ב באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

עוף דה רקורד: מרקים שיהפכו לשיחת הארוחה

רצף המועדים טומן בחובו ארוחות חג רבות, ואם חיפשתם איך לחדש ולהפתיע - הגעתם למקום הנכון

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״א בתשרי ה׳תשע״ט (20/09/2018 08:39)
בתוך אוכל, מוצש
צילום: אפרת ליכטנשטט

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

חג רודף שבת רודפת חג וכולנו הולכים לבלות הרבה זמן עם המשפחה. השעות הרבות סביב השולחן מעניקות הזדמנות לחדש כמה מנהגים, ללמוד מנגינות חדשות, לשאול את האחיין אם הוא נהנה בעבודה, ולברר עם הגיסה מהם האתגרים העומדים בפניה בתפקיד החדש. אפשר גם לעשות סבב בו כל אחד מספר מה הוא מאחל לעצמו לשנה החדשה, או להכין חידון נושא פרסים עם שאלות מהמיתולוגיה המשפחתית.

אך לצד זמן האיכות עם המשפחה, כל אחד גם קצת מתכנס לתוך עצמו וחושב על השנה שחלפה, מה הוא השיג ומה התפספס. מהם היעדים לשנה הבאה ואיך אפשר להגשים אותם. חתונה, תואר, טיול גדול, ספר, שיפוץ, העלאה, דרגה או סתם לנוח.

ובין לבין צריך גם לאכול משהו שעוד לא אכלתם בכל ארוחות החג והשבת הקודמות. מה דעתכם להפתיע את כולם עם מרק עוף, אבל כזה שמעולם לא טעמו? מרק שייקח אתכם לטיול בעולם, ישבור את השגרה ויהפוך לשיחת הארוחה?

מרק עוף קלאסי עם קרפלך

שומרים על המסורת? זה מרק העוף שלי שאני מכינה כל השנה. כשרוחי טובה עליי אני מכינה גם קרפלך, שבבית אני מכנה אותו ״כופתאות״. כך כולם זוללים אותן בחדווה תוך כדי קריאות: ״אמא אנחנו כל כך אוהבים כופתאות!״. מיתוג רבותיי, זה הכול עניין של מיתוג!

מרק עוף קלאסי עם קרפלך. צילום: אפרת ליכטנשטט
מרק עוף קלאסי עם קרפלך. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (16־20 מנות)
למרק
3 כרעי עוף
3־4 ליטר מים
3 ענפי סלרי כולל העלים
1 שורש פטרוזיליה נקי
1 שורש סלרי נקי
3 עלי דפנה
8־10 יחידות פלפל אנגלי
3 גזרים מקולפים וחתוכים גס
2 בצלים מקולפים וחתוכים גס
2 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים גס (לא חובה – טעימים אך מעכירים את צלילות המים)
1 קישוא גדול מקולף וחתוך גס
1 בטטה מקולפת וחתוכה גס
200 גרם דלעת מקולפת וחתוכה גס
2־3 כפיות מלח
2 כפיות סוכר
½ כפית פלפל שחור
½ צרור פטרוזיליה

אופן ההכנה
1. בסיר גדול שמים את העוף וממלאים במים. מביאים לרתיחה ומסירים באמצעות כף את הקצף שנוצר.
2. מבשלים כעשר דקות ומסננים: מוציאים את העוף מהסיר, מעבירים את הנוזל הרותח בזהירות דרך מסננת ומחזירים את הנוזל ואת העוף לסיר (שלב זה אינו חובה אך הוא גורם למרק להיות יותר צלול).
3. מוסיפים את כל שאר המרכיבים מלבד הקישוא, הבטטה והדלעת. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כשעה.
4. מוסיפים את הקישוא, הבטטה והדלעת ומבשלים שעה נוספת.
5. רבע שעה לפני סוף הבישול מוסיפים את צרור הפטרוזיליה קשור בחוט. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

הטיפ של אמא שלי – כדי ששכבות הבצל לא יעופו בתוך המרק, כי הילדים לא אוהבים עלים לא מזוהים, אני חותכת את הבצל לרוחבו מלמעלה למטה, לא עד הסוף, וכך גם מימין לשמאל. כל נוזלי הבצל מתחברים למרק ואף חתיכה לא מתפזרת. הבצל יצא בשלמותו וניתן לאכילה כמו שאר הירקות.

קרפלך

את המתכון לבצק למדתי ממיכל וקסמן, ואת המתכון למלית למדתי מלייזה פאנלים. השילוב המנצח הזה דורש לא מעט זמן, אבל שווה כל ביס. לא כדאי לוותר!

צילום: אפרת ליכטנשטט
קרפלך. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (כ־30 יחידות)
לבצק
2 כוסות (280 גרם) קמח
1 כפית מלח
1 כף שמן
½ כוס מים רותחים
¼ כוס מים רגילים

למילוי
2 כפות שמן
1 בצל קצוץ דק־דק
400 גרם פרגיות טחונות (או עוף רגיל)
½ כפית מלח
פלפל שחור
1 תפוח אדמה מבושל
חופן פטרוזיליה קצוץ דק
חופן שמיר קצוץ דק

אופן ההכנה
1. מתחילים עם המילוי: מטגנים את הבצל כרבע שעה עד שהוא מתחיל להשחים. מוסיפים את הפרגיות, מלח ופלפל ומטגנים כעשר דקות תוך ערבוב מתמיד עד שהן לגמרי מוכנות. מצננים מעט.
2. מועכים את תפוח האדמה לפירה ומערבבים לתוך תערובת הפרגיות, מוסיפים גם את הפטרוזיליה והשמיר ומערבבים. מצננים לחלוטין לפני שלב המילוי.
3. עוברים לבצק: שמים את כל חומרי הבצק בקערה גדולה ומערבבים בהתחלה בכף, ואחר כך לשים בידיים לכדור. מוסיפים כמה טיפות מים אם יש צורך.
4. מעבירים את הבצק לשקית ונותנים לו לנוח על משטח העבודה כשעה בזמן שהמילוי מצטנן.
5. הרכבה: מחלקים את הבצק ל־5־6 חלקים ובכל פעם מרדדים לעלה דק מאוד (אך לא דק מדי, כדי שלא ייקרע).
6. קורצים עיגולים בקוטר 8 ס״מ, בעזרת קורצן או כוס, ומניחים כפית של מילוי במרכז. מרטיבים את הקצה של העיגול במים, מקפלים לחצי וסוגרים בעזרת האצבעות על ידי צביטות קטנות. חוזרים על הפעולה עם כל הבצק.
7. כשהקרפלך מוכנים מעבירים חלק ממרק העוף לסיר קטן (עצלנים יכולים לבשל במי מלח בלבד), מבשלים אותם בקבוצות קטנות במשך 4־5 דקות, עד שהם צפים, ומוציאים מהמרק (אפשר לטעום כדי לוודא שזה מוכן). מוסיפים את הקרפלך למרק סמוך להגשה.

מרק תימני

המרק התימני שונה מאוד בטעמיו ממרק העוף האשכנזי עליו גדלתי. הוא חריף ועשיר בטעמים, מעט תוקפני ומסחרר, אך העושר שלו כובש וממכר. גם דרך ההכנה שלו שונה – העוף אינו ״מכובס״, והוא טעים מאוד לאכילה כיוון שהוא עובר טיגון ארוך לפני התחלת הבישול. שאלתי תימנים רבים לגבי המרק המשפחתי שלהם וגיליתי גרסאות רבות, וכל חבר כמובן ״נשבע״ על המרק שלו שהוא הטוב ביותר. לבסוף לקחתי את כל המתכונים ויצרתי מהם מתכון שאהבתי.

צילום: אפרת ליכטנשטט
מרק תימני. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (8־10 מנות)
3 כפות שמן רגיל
1 בצל גדול קצוץ דק
3 שיני שום פרוסות
6־8 שוקי עוף
2 כפות חוויג׳ (השתמשו בחוויג׳ טרי וחדש)
1 כפית כורכום
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כפית כוסברה יבשה
2 עגבניות גדולות בשלות מרוסקות בבלנדר ומסוננות (או 10 עגבניות שרי)
2 ליטר מים
2־3 תפוחי אדמה מקולפים וחצויים
2 בצלים חתוכים לרבעים
צרור כוסברה

אופן ההכנה
1. מחממים שמן בסיר גדול ומוסיפים את הבצל הקצוץ. מטגנים כעשר דקות עד שהוא שקוף ומוסיפים את השום לטיגון של שתי דקות נוספות.
2. מוסיפים את העוף ואת התבלינים – חוויג׳, כורכום, מלח, פלפל וכוסברה יבשה, ומטגנים כעשרים דקות תוך כדי ערבוב והפיכות שוקי העוף כל כמה דקות כדי שייצלו היטב.
3. כשהעוף צלוי מוסיפים את העגבניות המרוסקות, מערבבים היטב כדקה, ומוסיפים את המים ואת תפוחי האדמה, הבצלים והכוסברה. מכסים ומבשלים כשעה או עד שתפוחי האדמה רכים.
4. מגישים בכל צלחת שוק של עוף, תפוח אדמה ובצל.

מרק עוף תאילנדי עם פטריות וקרם קוקוס

המזרח הרחוק מעולם לא היה קרוב יותר אליכם! המרק התאילנדי עדין בטעמיו ומיוחד מאוד בזכות השימוש בפטריות רבות, המעשירות את המרק, והסיומת של קרם הקוקוס שיוצרת מרק מאוזן ונפלא. בגזרת התוספות, האפשרות הפשוטה והקלאסית היא לבשל אטריות סובה או אטריות אורז, אך הקרפלך בהחלט מתאימים גם למרק הזה.

צילום: אפרת ליכטנשטט
מרק עוף תאילנדי עם פטריות וקרם קוקוס. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (16־20 מנות)
3 כרעיים
3־4 ליטר מים
1 בצל סגול חתוך לרבעים
2 גזרים חתוכים גס
1 מקל סלרי חתוך גס
50 גרם פטריות מיובשות (אפשר לשלב סוגים שונים)
חופן פטריות יער טריות
2 כפות רוטב דגים
5 כפות סויה
1 כף טריאקי
כף ג׳ינג׳ר קצוץ
3 שיני שום פרוסות
בין ½ כוס ל־1 כוס קרם קוקוס (לפי הטעם)
צרור כוסברה

להגשה
אטריות אורז/ סובה מבושלות לפי הוראות היצרן

אופן ההכנה
1. שמים את הפטריות המיובשות בקערה גדולה עם
3 כוסות מים רותחים ומשרים כחצי שעה.
2. בסיר גדול שמים את העוף וממלאים במים. מביאים לרתיחה ומסירים באמצעות כף את הקצף שנוצר.
3. מבשלים כשעה ומסננים: מוציאים את העוף מהסיר, מעבירים את הנוזל הרותח בזהירות דרך מסננת ומחזירים את הנוזל והעוף לסיר (שלב זה אינו חובה אך הוא גורם למרק להיות יותר צלול).
4. מוסיפים את כל שאר המרכיבים (כולל הפטריות המיובשות והמים שבהן הושרו) מלבד קרם הקוקוס. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כשעתיים.
5. מוסיפים את קרם הקוקוס וצרור כוסברה קשור בחוט ומבשלים עוד חמש דקות. טועמים ומוסיפים סויה וקרם קוקוס לפי הטעם.
6. מגישים חם עם אטריות.

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "בישראל מנפחים את החרם יותר ממה שהוא"

    הידיעה הבאה

    האם חפירות באתר דיכוי סובייטי נועדו להסתיר את פשעי סטלין?

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: AFP

    האם חפירות באתר דיכוי סובייטי נועדו להסתיר את פשעי סטלין?

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD