אסף ואני תמיד מתווכחים אם אגסים זה כן או לא. אסף אוהב אותם מאוד וקונה בכל הזדמנות, אני מעדיפה תפוחים או תפוזים. מתי אני ממש אוהבת אגסים? כשהם מבושלים או אפויים! או אז הטעם והטקסטורה שלהם הופכים למדהימים בעיניי. אז אסף שוב ראה אגסים יפים אצל הירקן ופתאום סלסילת הפירות התמלאה בהם, והחלטתי לחזור לכמה מתכונים שאנחנו מאוד אוהבים פה בבית.
אם אתם רוצים להכין קינוח בחמש דקות ולהרשים את האורחים, אני ממש ממליצה להכין אגסים ביין. מבשלים את האגסים ברוטב טעים, ובכך העבודה מסתכמת פחות או יותר… ולא לשכוח לקנות גלידת וניל!
יש לכם יותר מחמש דקות? בואו להכין עוגת שוקולד עם אגסים! אני אגלה לכם בסוד שזהו המתכון לעוגת השוקולד האלמותית של סבתא שלי, והשילוב בין עוגת השוקולד העשירה לאגסים הטעימים הוא פשוט מופלא!
את שארית האגסים שהיו בסלסילה הוספתי לתבשיל בשר עשיר שהכנתי לשבת, האגסים הוסיפו מתיקות עדינה והיו תוספת נפלאה לבשר. חשוב להוסיף מחצית מהם רק שעה לפני סוף הבישול, כדי שישמרו על צורתם.
לאגסים יש ערכים תזונתיים מדהימים וברפואה הסינית הם נחשבים לתרופה יעילה להורדת חום בשל תכונותיהם המצננות.
האגסים דלים בקלוריות ועשירים בוויטמין C, אשלגן, חומצה פולית ופקטין. הם משמשים תרופה טבעית ועושים פלאים, עשירים בסיבים תזונתיים (במיוחד בקליפה) ובנוגדי חמצון. בקיצור, פרי מופלא.
עוגת שוקולד ואגסים
מרכיבים
200 גרם שוקולד מריר קצוץ או חתוך לקוביות
200 גרם חמאה חתוכה לקוביות (לגרסה פרווה, 200 מ"ל שמן)
4 ביצים
1 כוס סוכר
1 כוס קמח כוסמין או רגיל
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
6-5 אגסים בשלים (לא קשים מדי), קלופים, מגולענים בעזרת כפית פריזיאן וחתוכים לרבעים.
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים בנייר אפייה את התבנית – עיגול בתחתית ופס בדפנות.
- שמים בכלי מתאים למיקרוגל שוקולד וחמאה ומחממים בפולסים קצרים, 20 שניות כל פעם – כדי לא לשרוף את השוקולד (אם אתם שמים שמן הוא נכנס בשלב אחר).
- ממשיכים עד שהכול נמס, בוחשים היטב ונותנים לשוקולד להתקרר מעט.
- מקציפים את הביצים והסוכר במיקסר במהירות גבוהה לקצף צהוב בהיר ותפוח מעט.
- אם אתם שמים שמן: מוסיפים את השמן בזרם דק תוך כדי הקצפה.
- מוסיפים את השוקולד שכבר לא חם מאוד ומערבבים בעדינות עם כף עץ או מרית כדי לא לשבור את הקצף.
- מנפים פנימה קמח, אבקת אפייה ומלח.
- מערבבים רק עד אחידות ולא יותר מדי.
- מסדרים בתחתית התבנית על נייר האפייה את רבעי האגסים בצפיפות מסביב ובמרכז.
- מוזגים את הבלילה על האגסים.
- אופים במשך 35-30 דקות עד שקיסם שננעץ יוצא עם פירורים לחים. השגיחו על העוגה, אם יש פירורים לחים על הקיסם – היא מוכנה.
- הופכים על צלחת הגשה לאחר שהעוגה קרה לגמרי (לגמרי!)
מעבר ל־24 שעות, שומרים בקירור.
תבשיל בשר ואגסים
מרכיבים
¼ כוס שמן
2 ק"ג אנטרקוט חתוך לרצועות (או בשר אחר המתאים לבישול ארוך)
מלח ופלפל
3 בצלים חתוכים גס
½1 כפיות מלח
½ כפית קינמון
1 כפית בהרט
1 כפית כוסברה טחונה
2 כוסות יין אדום
1 כוס מים רותחים (ועוד מים רותחים לפי הצורך)
4 אגסים קלופים, מגולענים וחתוכים לרבעים אופן ההכנה
אופן ההכנה
- מחממים שמן בסיר גדול וכבד וצורבים את חתיכות הבשר מכל הצדדים עם הרבה מלח ופלפל. מוציאים לצלחת בצד.
- מוסיפים לסיר את הבצלים ומטגנים עד להשחמה.
- מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים עוד כדקה.
- מחזירים את הבשר ושני אגסים (שומרים עוד שניים להמשך) ומוסיפים לסיר יין אדום ומים רותחים. דואגים שכל הבשר יהיה מכוסה במים ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים שעתיים.
- אחרי שעתיים מוסיפים את שני האגסים שנותרו וממשיכים לבשל שעה נוספת – סך הכול שלוש שעות.
מגישים חם עם אורז.

אגסים ביין לבן עם גלידה וניל
מרכיבים
6 אגסים שלמים וקלופים
לרוטב
1 בקבוק יין לבן
2 כוסות מים רותחים
½ כוס סוכר
2 כפות דבש
2 מקלות קינמון
8 מסמרי ציפורן
1 כפית תמצית וניל
1 כוכב אניס
להגשה
גלידת וניל
אופן ההכנה
- בסיר בינוני שמים את כל מרכיבי הרוטב.
- מוסיפים את האגסים ואם הם לא מכוסים לגמרי בנוזל אפשר להוסיף מעט מים.
- מביאים לרתיחה ומבשלים כחצי שעה או עד שהאגסים רכים וסכין ננעצת בקלות (לאגסים פחות בשלים הבישול יתארך, אפשר להוסיף מים תוך כדי אם הם מתאדים).
- מוציאים את האגסים וממשיכים לבשל את הרוטב עד שהוא מצטמצם מעט.
- שומרים את האגסים ואת הרוטב במקרר עד ההגשה.
הגשה
מניחים אגס בצלוחית ולצידו כדור גלידת וניל, ומעליו מוזגים מהרוטב בנדיבות.
אוכלים מיד.
