למען האמת, מהילדים שלי אני לא צריכה להחביא ירקות. כבר מגיל צעיר הם יודעים שפנקייק יכול להיות בכל מיני צבעים ושאוכל ירוק הוא לגיטימי. זה עדיין לא אומר שהם משתגעים על תרד או דלעת ובדרך כלל הם מוכנים לאכול ירקות בתוך הקשר מאוד מסוים: עגבנייה וחסה בלחמניית המבורגר, קישוא במרק עוף, ובטטה… בואו לא נדבר על בטטה. כך יוצא שמדי יום אני מנסה לחשוב איך אני בכל זאת מגוונת להם את התפריט מהמלפפון־עגבנייה־פלפל שאושרו על ידם אבל לגמרי נמאסו עליי.
את הספר הנפלא של ג׳סיקה סיינפלד (כן־כן, אשתו של) קניתי לפני הרבה שנים כשהפיצים היו קטנים, ומדי פעם אני מעלעלת בו לחפש רעיונות מעניינים. יש עיקרון אחד בספר, ואפשר ליישם אותו במאכלים רבים: יוצרים מחית פירה טבעית וללא תבלינים מהירקות שרוצים שהילדים יאכלו, ומוסיפים את המחית במקומות מפתיעים. זה עובד מצוין וכולם מרוויחים – גם המבוגרים. הרי מי מאיתנו לא ישמח לתוספת של סלק בפנקייק או תרד בעוגה(!). נדהמתי לגלות איך כששמתי תבלינים חזקים במאכלים מוכרים, הם ״השתלטו" על הירק שהגנבתי למאכל והוא פשוט לא הורגש. מלבד המתכונים שמובאים כאן תמצאו בספר רעיונות כמו לזניה עם בטטה וכרובית, סלט טונה עם כרובית, קציצות וספגטי עם קישואים וגזר ועוד ועוד.
עם קצת חשיבה יצירתית ותעוזה בריאה, נוכל לשלב ירקות במקומות שלא חשבנו שיתאימו. לכולנו לא יזיק לצרוך עוד קצת ירקות בתפריט.
סלופי ג׳ו עם בטטה ודלורית
מאכל אמריקני לאומי ששמו מעיד על אופן האכילה שלו: אף אחד לא נשאר נקי! כל ילד משתגע על סלופי ג׳ו, ואצלנו הוא אחד המאכלים הכי אהובים. את מחית הירקות מוסיפים בשלב הבישול, וכך מצליחים להטמין המון ירקות בלי שום דרך לגלות זאת.

מרכיבים (6־10 מנות – תלוי בגודל הלחמנייה)
2 כפות שמן זית
1 בצל רגיל או סגול קצוץ דק
2 גבעולי סלרי קצוצים דק־דק
1 גזר גדול קצוץ דק־דק
2 שיני שום פרוסות דק או כתושות
½ כפית מלח
קמצוץ פלפל שחור
1 כפית סוכר
500 גרם בשר בקר טחון טרי
½ כוס פירה דלורית (כ־1 דלורית קטנה)
½ כוס פירה בטטה (כ־1 בטטה גדולה)
100 גרם רסק עגבניות
½ עד 1 כוס מים
להגשה
לחמניות
לקישוט
פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
1. מכינים את הפירה: עוטפים את הבטטה ברדיד אלומיניום (אין צורך לקלף), ואת הדלורית חותכים לחצי לאורכה ונפטרים מהגרעינים. מניחים את הבטטה על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ולצידה את הדלורית החצויה עם הקליפה כלפי מעלה. אופים כ־30 דקות ב־200 מעלות, עד שהירקות מתרככים וסכין הננעצת בהם חודרת בקלות. מצננים מעט ומוציאים את תוכן הירק בעזרת כף. מועכים כל ירק לפירה ומודדים חצי כוס (את השאר זוללים לארוחת צהריים).
2. במחבת גדולה מחממים שמן ומוסיפים את הבצל, הסלרי והגזר. מטגנים כעשר דקות עד שהם מתרככים מעט. מוסיפים שום, מלח, פלפל, סוכר ומערבבים.
3. מוסיפים את הבשר ומערבבים אותו ללא הפסקה מספר דקות עד שהוא מוכן ומבושל לגמרי. מוסיפים את שני סוגי הפירה, רסק עגבניות ומים לפי הצורך. מערבבים היטב, מכסים במכסה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־15 דקות. אם נשארו מים בתחתית המחבת מבשלים במכסה פתוח עוד כמה דקות עד שהם מתאדים.
4. מגישים חם בתוך לחמניות, ולמבוגרים שביניכם לצד פירה או סלט.
פנקייקס ורודים עם סלק
טעמם של הפנקייקס האלה לא שונה בהרבה מפנקייקס רגילים, ומי שלא יֵדע את הסוד, ינחש שאת הצבע הוורוד העניקו פירות היער (טריק מלוכלך). לדעתי, לא רק שהם טעימים יותר מהפנקייקס הרגילים – הם גם יפים יותר.

מרכיבים (כ־12־14 יחידות בקוטר 10־11 ס״מ)
½ כוס מחית סלק (כ־1 סלק בינוני)*
½ כוס חלב
½ מכל גבינה לבנה (כ־125 גרם)
1 מכל רסק תפוחים טבעי, לא ממותק (110 גרם)
1 ביצה
1 כפית תמצית וניל
1 כוס קמח (אני משתמשת בחצי קמח רגיל ובחצי קמח כוסמין)
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
2 כפות סוכר
½ כפית קינמון
לטיגון
חמאה
אופן ההכנה
1. מכינים מחית סלק: עוטפים את הסלק ברדיד אלומיניום ומניחים על תבנית קטנה. אופים בתנור בחום של 200 מעלות, במשך שעה עד שעה וחצי, או עד שהסלק רך וסכין הננעצת בו נכנסת בקלות.
2. מצננים אותו מעט, מקלפים, ומועכים בעזרת מועך פירה או בעזרת מעבד מזון. מודדים חצי כוס ואת השאריות זוללים עם כפית**.
3. בקערה גדולה טורפים מחית סלק, חלב, גבינה, רסק תפוחים, ביצה ותמצית וניל לתערובת חלקה ואחידה.
4. מניחים מסננת על הקערה ומנפים פנימה את כל שאר המרכיבים. טורפים היטב ומוסיפים כף חלב אם התערובת סמיכה מדי, או כף קמח אם היא דלילה מדי.
5. במחבת קטנה מחממים חמאה ומטגנים פנקייקס קטנים (אני מוזגת כשליש כוס בלילה לכל פנקייק). אחרי פנקייק אחד מומלץ לטעום ולראות אם חסר סוכר ואם צריך לדלל או להסמיך את הבלילה.
6. אוכלים מיד עם פירות יער, סירופ מייפל, יוגורט או גבינה לבנה.
* פוחדים מסלק? תוכלו להחליפו במחית בטטה ולקבל פנקייקס כתומים.
** אני נוהגת להכין כמות כפולה ולהכין משאר הסלק ממרח סלק למבוגרים.
חטיפי גרנולה ביתיים עם אוכמניות ותרד
אני יודעת, זה נשמע לא הגיוני ולא אמין. גם אני הרגשתי כך בפעם הראשונה שערבבתי תרד עם אוכמניות, וממש נחרדתי כשהכנסתי עוגה ירוקה לתנור (אל דאגה – הירוק נעלם באפייה!). אך התוצאה לא מאכזבת, ולראות את הילדים זוללים את החטיף הזה בלי להצליח בשום אופן לנחש איזה ירק מסתתר בפנים – זה תענוג צרוף.

מרכיבים (לתבנית בגודל 24X18)
120 גרם עלי תרד טריים, שטופים ונקיים
2 כוסות שיבולת שועל (כל סוג יתאים)
¼1 כוסות קמח כוסמין או לבן
½ כוס סוכר
½ כפית קינמון
¼ כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
1 כפית תמצית וניל
100 גרם חמאה בטמפרטורת בחדר
1 כוס גדושה אוכמניות טריות או קפואות
2 כפות סוכר
אופן ההכנה
1. מכינים את התרד: שמים את עלי התרד הרטובים מעט במחבת גדולה ומאדים אותם במשך כמה דקות תוך ערבוב מתמיד עד שהם הופכים לסמרטוטיים ורכים.
2. מעבירים את העלים למעבד מזון קטן וטוחנים למרקם חלק. מודדים כוס מהתרד.
3. מחממים תנור ל־180 מעלות, משמנים ומרפדים בנייר אפייה את התבנית.
4. בקערה גדולה מערבבים שיבולת שועל, קמח, סוכר, קינמון, אבקת אפייה, מלח ותמצית וניל. מוסיפים את החמאה הרכה ומערבבים בעזרת הידיים לתערובת פירורית דמוית קראמבל.
5. מניחים בתחתית התבנית קצת יותר ממחצית מהתערובת ומהדקים היטב בעזרת הידיים. אופים כ־15 דקות עד שהבצק מתייצב ומעט מזהיב.
6. בינתיים שמים את האוכמניות בקערה נוספת ומועכים אותן היטב בעזרת מועך פירה. אם הן היו קפואות – סוחטים אותן מהמים בתוך מסננת. מוסיפים את הסוכר ואת התרד ומערבבים היטב.
7. מעבירים את תערובת הפטל־תרד לבצק האפוי ומכסים בתערובת שנשארה בצורת פירורים. אופים עוד 20 דקות עד שהפירורים מזהיבים והעוגה יציבה.
8. מצננים לחלוטין וחותכים לקוביות. שומרים
עד 24 שעות בחוץ ומעבר לכך במקרר.