לעולם לא אשבע ממתכוני קציצות, ומקציצות דגים על אחת כמה וכמה. הבו לי מתכון לקציצה ותכף ומיד אכנס למטבח ואכדרר כדורים. הרבה אנשים אוהבים קציצות דגים, אבל לא רבים מכינים אותם בבית, וללא שום סיבה מוצדקת. היום אפשר למצוא דגים קפואים מצוינים שמתאימים מאוד לקציצות (כמובן שדג טרי זה הכי טוב שיש), ואפשר לשמור אותם במקפיא זמן רב. ההפשרה שלהם מהירה, ואחרי קיצוץ קצר במעבד מזון נותר רק לגלגל ולטגן, לאפות או לבשל.
קציצות דגים הן קלילות, אווריריות ומתאימות לארוחת צהריים או ערב במהלך השבוע. הן סופגות טעמים בקלות ואפשר לשדך להן תיבול אסייתי, מזרחי או כל תיבול אחר שאהוב עליכם, ובתוספת צרור עלים ירוקים קצוצים הן יהפכו למעדן. הן בריאות יותר מקציצות בשר, מכילות כמות גבוהה של חלבונים ואומגה 3, ודלות בשומן באופן יחסי, במיוחד אם תבחרו לאפות או לבשל אותן. בגלל קלות ההכנה ובשל האפשרות להשתמש בדגים פחות יקרים, אפשר למצוא קציצות דגים במטבחים רבים ברחבי העולם: במזרח הרחוק – מיפן דרך סין וקוריאה, בכל מטבחי המזרח התיכון וכמובן גם באירופה – מפולין ועד אנגליה.
כל תרבות הכניסה לקציצה את התבלינים וחומרי הגלם הייחודיים לאזורה (עיינו ערך ״געפילטע פיש״), וכמה כיף שהיום אפשר להביא את המזרח הרחוק והקרוב בקלות לצלחת בבית. השקיעו בדג איכותי ובחומרי גלם טריים, ותוכלו לחגוג עוד היום עם קציצות נפלאות.
קציצות סלמון ברוטב עגבניות
קציצות רכות ומפנקות, עמוסות בטעמים, ברוטב עגבניות חרפרף שאי אפשר להפסיק לנשנש. הן מושלמות כמנה ראשונה אבל מבחינתי הן יכולות להיות גם מרכז הארוחה. אל תשכחו להצטייד בחלה.

מרכיבים (כ־24 יחידות)
600 גרם סלמון טרי או קפוא
1 צרור כוסברה (כ־50 גרם)
½ צרור פטרוזיליה (כ־50 גרם)
10 עלי נענע
2 שיני שום
50 גרם פיסטוקים
¼ כוס פירורי לחם
1 תפוח אדמה קטן (120 גרם) מבושל
(כ־3 דקות במיקרוגל) ומעוך לפירה
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית קינמון
1 כפית סודה לשתייה
לרוטב
3 כפות שמן
3 שיני שום פרוסות דק
1 פלפל צ׳ילי קצוץ
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה מעושנת
1 כפית כמון
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
¼ כפית פלפל שחור
1 בקבוק (700 מ״ל) MUTTI (אפשר להחליף בפחית שימורי עגבניות + 100 גרם רסק עגבניות)
1 כוס מים
אופן ההכנה
1. במעבד מזון שמים את הדג ומעבדים בפולסים קצרים עד שהוא טחון גס, חשוב לא לטחון יותר מדי!
2. מעבירים את הדג לקערה גדולה ושמים במעבד מזון כוסברה, פטרוזיליה, נענע ושום וטוחנים בפולסים לתערובת קצוצה דק (אבל לא יתר על המידה). מעבירים את תערובת הירוקים לקערת הדגים, קוצצים את הפיסטוקים במעבד מזון ומוסיפים לקערה.
3. מוסיפים גם את פירורי הלחם, תפוח האדמה מעוך, המלח, הפלפל והקינמון ומערבבים היטב בעזרת הידיים (אני משתמשת בכפפות). מצננים את התערובת כחצי שעה במקרר ובינתיים מכינים את הרוטב.
4. בסיר סוטאז׳ גדול מחממים שמן ומטגנים את השום כדקה. מוסיפים את התבלינים ומערבבים כשתי דקות. מוזגים את רוטב העגבניות ואת המים, מערבבים ומביאים לרתיחה.
5. מוציאים את תערובת הקציצות מהמקרר, מוסיפים אבקת סודה לשתייה ומערבבים היטב. בידיים רטובות יוצרים מהתערובת קציצות קצת יותר גדולות מכדור פינג־פונג ומניחים בתוך הרוטב. הקציצות עדינות ולכן מנערים מדי פעם את הסיר כדי שיתכסו ברוטב.
6. מבשלים 25 דקות עד שהן מוכנות (מומלץ לטעום אחת). מגישים חם על אורז או לצד חלה טרייה.
פלאפל דגים
זהו שילוב מושלם בין הפלאפל האהוב לקציצות דגים, וגם הזדמנות להוסיף דגים לתפריט בדרך קלילה וטעימה. השילוב בין טעמי הדג וטעמי הפלאפל כל כך מוצלח, ואם תוסיפו לזה פיתה, טחינה וסלט זה יהיה מוצלח אף יותר.

מרכיבים (50־60 קציצות קטנות)
850 גרם פילה דג לבן נקי מעצמות (אמנון, נסיכת הנילוס, דניס או בורי) חתוך לחתיכות גדולות
2 כוסות חומוס מבושל
1 צרור כוסברה (כ־50 גרם)
¼ כוס פירורי לחם
2 שיני שום כתושות
3 כפות שמן זית
1 כפית מלח
1 כפית כמון
¼ כפית פלפל שחור
3־4 כפות שמן זית נוספות לטיגון, או תרסיס שמן לאפייה
להגשה
פיתות, טחינה, סלט ירקות וחמוצים
אופן ההכנה
1. במעבד מזון שמים את הדג ומעבדים בפולסים קצרים עד שהוא טחון גס, חשוב לא לטחון יותר מדי!
2. מעבירים את הדג לקערה גדולה ושמים במעבד המזון את החומוס.
3. טוחנים את החומוס בפולסים עד שהוא טחון גס ומעבירים לקערה של הדג.
4. מוסיפים לקערה את כל שאר החומרים והתבלינים ומערבבים היטב בעזרת הידיים (אני משתמשת בכפפות). בידיים רטובות יוצרים כדורים קטנים בגודל של כדורי פלאפל.
5. אם אופים – מחממים תנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מניחים את הכדורים בצפיפות על הנייר ואופים כ־20 דקות (תטעמו אחד לראות שהם מוכנים). אם מטגנים – מחממים שמן במחבת ומטגנים את הכדורים כשתיים־שלוש דקות מכל צד, מטגנים משישה צדדים.
מגישים עם פיתות, סלט וטחינה או לצד אורז וסלט.
קציצות דגים אסייתיות
השימוש בחומרי גלם כמו ג׳ינג׳ר, קארי ושמן שומשום ייקח אתכם לטיול קטן במזרח הרחוק. קציצות בתיבול אסייתי הן ללא ספק האהובות עליי ביותר, ובשילוב יוגורט קריר וסלט קטן זו הארוחה המושלמת עבורי.

מרכיבים (כ־24 קציצות)
800 גרם פילה דג לבן טרי או קפוא (ומופשר) נקי מעור ומעצמות, חתוך לחתיכות גדולות (אפשר גם סלמון)
1 צרור כוסברה (כ־50 גרם)
3 שיני שום
1 כף ג׳ינג׳ר מגורר
1 בצל קטן קצוץ דק
1 פלפל אדום חריף
1 כפית מלח
½ כפית פלפל
1 כפית אבקת קארי
1 כפית אבקת ג׳ינג׳ר
1 כפית שמן שומשום
1 כף רוטב דגים (לא חובה, אבל ממליצה לקנות אם אתם אוהבים דגים ואת המטבח האסייתי)
גרידה מלימון שלם (או משני לימוני ליים)
½ כוס פירורי לחם
1 ביצה
½ כפית סודה לשתייה
½ ליטר שמן חמניות או קנולה (לטיגון)
לרוטב יוגורט
300 מ״ל יוגורט חלק
חופן כוסברה קצוצה
1 שן שום קטנה כתושה
קורט מלח
קורט פלפל שחור
קורט פפריקה
אופן ההכנה
1. במעבד מזון שמים את הדג ומעבדים בפולסים קצרים עד שהוא טחון גס, חשוב לא לטחון יותר מדי!
2. מעבירים את הדג לקערה גדולה ושמים במעבד מזון כוסברה, פטרוזיליה, שום, ג׳ינג׳ר ופלפל חריף וטוחנים בפולסים לתערובת קצוצה דק.
3. מעבירים את תערובת הירוקים לקערת הדגים ומוסיפים את כל שאר החומרים. מערבבים היטב בעזרת הידיים (אני משתמשת בכפפות) ויוצרים קציצות עגולות ושטוחות.
4. מחממים שמן במחבת ומטגנים כל קציצה כחמש דקות מכל צד (מוציאים אחת לבדוק אם הן מוכנות).
5. מערבבים את כל חומרי הרוטב ומגישים לצד הקציצות החמות.