רגע לפני התפזרותה אישרה בשבוע החולף הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את החוק שיאפשר לחקלאי ישראל לייצא קנביס רפואי לרחבי העולם. לפי החוק רישיונות הגידול יינתנו ברשות משרד הבריאות, וכללים מיוחדים יאפשרו למשטרה לפקח על המגדלים ולהמליץ על מתן אישור גידול או שלילתו בתוך ארבעה חודשים מקבלת הבקשה לרישיון. מי שיפר את תנאי הרישיון צפוי ל־24 חודשי מאסר או קנס של 75 אלף שקלים.
ואולם, חקלאים ישראלים ששוחחנו איתם אתמול אומרים שהחוק לא מביא שום בשורה, פשוט מפני שהוא מאוחר מדי. "זו הודעה משמחת, אבל המדינה איחרה כבר את הרכבת", אומר משה יפרח, בעל חברת גידול הקנביס "קנאבי־מץ", לשעבר מבעלי חברת "תיקון עולם". הוא וחקלאים ישראלים אחרים, לדבריו, הובילו את הפיתוחים הישראליים בתחום, אך כבר מכרו את הטכנולוגיות למדינות אחרות שמאפשרות גידול קנביס רפואי ומכירתו בשוקי העולם, ובכלל עברו לפעול בחו"ל.

"החוק הזה כבר לא מעניין אותי", אומר יפרח. "אני כבר מגדל קנביס בכל העולם. באירופה אני מגדל במקדוניה. בארה"ב אני מגדל בקליפורניה ובאוקלהומה. באפריקה – בלסוטו. בעבר גידלנו בגרמניה, באוסטרליה ועוד. אנחנו מייצאים משם את הסחורה לכל העולם. לפני שלוש־ארבע שנים ייצאנו את הגנטיקה ואת כל הידע ומכרנו אותו. ראינו שפה הבירוקרטיה והפוליטיקה הרסו כל חלקה טובה".
יותר מכך: ח"כ יואב קיש (הליכוד), ממובילי החוק, מאמין שהוא ייכנס לתוקף רק בעוד כחצי שנה, לאחר שהממשלה תאשר את החלתו עם כל התקנות הקשורות אליו. הוא דווקא מרוצה מהמהלך, שמסיר את המכשול הגדול ביותר בפני מגדלי הקנביס הרפואי: המשטרה. "עד היום כל הניסיונות להסדיר את הנושא נתקעו בשל הצורך להסדיר את סמכויות המשטרה. כעת נותר רק להעלות את הנושא בישיבת הממשלה הקרובה ולצאת לדרך", אומר קיש.
בישראל פועלות כיום כשמונה חברות מגדלות וכמה חברות לייצור, שיווק והפצה של מוצרי קנביס רפואי, בין השאר גם בשוק הקוסמטיקה. לפי הערכות, עשרות חקלאים בעלי רישיון עקרוני לגדל קנביס מחכים להחלטה על ייצוא כדי לקדם את פעילותם בתחום: פרופ' אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, מעריך שהשוק לייצוא קנביס מישראל עשוי להגיע לכ־250 מיליון שקלים בשנה, בעוד שר החקלאות אורי אריאל העריך את גודל השוק הצפוי ב־4 מיליארדי שקלים.
אבל לעומת הפוליטיקאים, אנשי שוק הקנביס כאמור מפקפקים. "אנחנו מפספסים רכבת שדוהרת מהר", אומרת מרב קלייסט, מבעלי חברת "ים שירת העשבים" המייצרת מוצרי קוסמטיקה מקנביס. "כל העיניים נשואות לכיוון ישראל בכל הקשור לקנביס, ואנחנו בשאנטי ובמריבות בין גלעד ארדן למשה כחלון. זה פוגע בכלכלה הישראלית".
יפרח כבר לא מאמין שהוא וחבריו הוותיקים בענף גידול הקנביס יחזרו למקד את עסקיהם בישראל. "בארץ אנחנו מגדלים רק לשוק המקומי, אבל כבר לא נגדל לייצוא. בחו"ל כבר זול לנו יותר. אם המדינה הייתה נותנת לנו לייצא לפני הרבה שנים, זה לא היה קורה", הוא אומר, אבל מסייג שאולי חקלאים חדשים שייכנסו לתחום בארץ ייהנו מהחוק החדש וייצאו קנביס רפואי לעולם.
במשרד החקלאות לא מתייאשים מהענף החבוט, שעבר מסלול ייסורים ארוך עד אישור הייצוא. מקורות במשרד הסבירו השבוע שמחקר הקנביס בישראל הוא מהמתקדמים בעולם, והחומרים שמיוצרים בישראלים יכולים לעזור לחולי סרטן, ללוקים במחלות נוירולוגיות (דוגמת פרקינסון), לסובלים מכאבים כרוניים ועוד. "ישראל היא מעצמת קנביס רפואי. המחקר הישראלי ותנאי הגידול בתחום מקדימים את כל מדינות העולם ב־5־7 שנים", אומר שר החקלאות אורי אריאל. דווקא בגלל הרגולציה, הוא טוען, "המוצרים בישראל מיוצרים על פי תקני איכות ברמה הרפואית, באופן שמאפשר לספק את התרופה בבתי מרקחת. אני רואה בענף הקנביס כלי מרכזי שיבטיח את הרחבת הפעילות החקלאית ושמירתה לצד חיזוק ההתיישבות הכפרית. הפיכת ישראל ליצואנית קנביס תקל בראש ובראשונה על החולים, תספק פרנסה לחקלאים המצוינים שלנו, ותכניס למדינת ישראל מיליארדים".