
אי השוויון העולמי מוכרח להדיר את שנתו של כל בן אנוש שגר על הכדור שלנו, עני או עשיר. רק לאחרונה פרסם האו"ם דוח ולפיו 36% מאוכלוסיית העולם חיה בתקציב של פחות מ-3.1 לדולר. השבוע, לקראת כינוס עשירי העולם בכנס הכלכלי העולמי בדאבוס שוויץ, פורסם דוח אי השוויון השנתי של ארגון הצדקה אוקספאם (Oxfam), שמגלה כי שווי הנכסים של 26 האנשים העשירים בעולם, 1.4 טריליון דולר, היה זהה בשנה שעברה לשווי הנכסים בבעלות החצי העני של אוכלוסיית העולם – 3.8 מיליארד בני אדם. שנה קודם לכן, בשנת 2017, ההון של 43 מיליארדים היה זהה להון של מחצית מאוכלוסיית העולם. בשנת 2016 המספר עמד על 61 מיליארדרים. בקצב הזה, בעוד מספר שנים יחזיקו 2-3 עשירים יותר הון ממה שיחזיקו מרבית אוכלוסיית העולם.
לפי הדוח הטרי, העשירים הולכים ומתעשרים, ואילו העניים הולכים ונעשים עניים מיום ליום. ההון של 2,208 מיליארדרים בעולם קפץ בשנת 2018 בעוד 900 מיליארד דולר (12%), שהם 2.5 מיליארד דולר בכל יום. מצד שני, ההון של החצי העני בכדור הארץ דווקא ירד אשתקד ב-11%. ומזווית מעט אחרת: אחוז אחד מההון של מייסד אמזון ג'ף בזוס, האיש העשיר בעולם, זהה לדברי מחברי הדו"ח לתקציב הבריאות של מדינת אתיופיה כולה, בה חיים היום 105 מיליון בני אדם.
פתרון אפשרי שמציעים מחברי הדוח לאי השוויון העצום הוא הטלת מס בשיעור של 1% בלבד על העושר העולמי, שיוסיף 418 מיליארד דולר בשנה – "מספיק כדי לחנך כל ילד שלא לומד היום בבית הספר וכדי לספק שירותי בריאות שימנעו למעלה מ-3 מיליון מקרי מוות בשנה".

שדה תעופה חדש, על שם אילן ואסף רמון ז"ל, נחנך השבוע 19 קילומטר צפונית לאילת, בהשקעה של 1.8 מיליארד שקל. באוצר מקווים כי שליש מעלות הפרויקט תחזור לקופת המדינה ממכירת הקרקע של שדה התעופה הישן באילת.
ועוד קודם לכן, תולים קברניטי המדינה חלומות גדולים בשדה התעופה החדש, שאמור להביא לעיר הדרומית מיליוני תיירים ישירות מחו"ל. אבל בינתיים, בעיר אילת אפשר למצוא לא מעט תושבים המודאגים מהבשורה החדשה. נהגי המוניות למשל, פרנסה מהותית מאוד בקרב תושבי העיר, חוששים שנסיעה במונית משדה תעופה הנמצא במרחק נסיעה של חצי שעה תהיה יקרה מדי עבור הנוחתים והממריאים, ואלו יעדיפו מעתה לנסוע בהסעה ציבורית. בנוסף, המעבר מהשדה הקטן לשדה תעופה בינלאומי ("פי 100 בשטחו מהשדה הישן") משמעותם יותר זמן מבוזבז בהמראה ובנחיתה, שני פרמטרים שעלולים לשכנע ישראלים רבים להגיע ברכב פרטי לאילת, או חלילה להעדיף כבר לטוס ליעד זול מעבר לים.
אבל למה להרוס את החגיגות. לפי התוכניות, השדה החדש מתוכנן לקיבולת של 4.25 מיליון נוסעים בשנה. נכון להיום, בשדה התעופה באילת ובעובדה עוברים כ-1.6 מיליון נוסעים בשנה, 80% מהם בטיסות פנים. באירוע חנוכת השדה השבוע אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "נמל התעופה רמון יתן תאוצה נוספת עצומה לנגב, לערבה ולעיר אילת, שתהיה עוגן של שגשוג". כך או כך, אם תתגשם אי פעם הבטחתו של נתניהו גם להקים רכבת מהירה מתל אביב לאילת, שתוכל לעשות את הדרך ממרכז הארץ בתוך שעתיים-שלוש בלבד, האתגר של שדה התעופה החדש יהיה גדול פי כמה. שיהיה בהצלחה.