נשיא המדינה ראובן ריבלין ועמיתו נשיא אתיופיה מולטו טשומה עמדו אתמול בראש כנס העסקים והחברה האזרחית Impact for Good. בכנס, שהעלה על נס שישים שנות שיתוף פעולה באפריקה ושישים שנות פעילות של מש"ב, הסוכנות לשיתוף פעולה בינלאומי של משרד החוץ, השתתפה משלחת ישראלית רחבה. מטרת הכנס הייתה ליצור מפגש בין הגורמים הממשלתיים, העסקיים, החברתיים והיהודים בשטח ובין שותפיהם מאתיופיה ומאפריקה בכלל, וזאת כדי לייצר שיתופי פעולה בשטח.
שיא הכנס היה חתימת הסכם עם חברת 'אנרגיה גלובל קפיטל' הישראלית לאספקת אנרגיה ירוקה לעשר אוניברסיטאות ברחבי אתיופיה. החברה הישראלית, בראשות המנכ"ל יוסף אברמוביץ', עוסקת בפיתוח אנרגיית שמש ורוח באפריקה, ושותפה במיזם האנרגיה האמריקני Power Africa. "נספק למוסדות האקדמיים באתיופיה אנרגיה ירוקה דרך תחנות סולריות ותחנות רוח", אמר אברמוביץ' ל'מקור ראשון'. "באוניברסיטאות יהיו מעבדות למידה למהנדסים אתיופים שיבקשו להכיר את עולם האנרגיה הירוקה".
היקף החוזה, שנחתם בנוכחות הנשיא ריבלין, הוא 100 מיליון דולר. הסכום יסופק דרך מיזם Power Africa, שישראל חתמה עליו בהובלת מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר. כעת נמצא ההסכם באישור סופי של משרד אוצר האתיופי.

"ב־2010 בניתי את השדה הסולרי הראשון בערבה על בסיס השמש", מספר אברמוביץ'. "בעקבות כך ביקשו נציגים של 58 מדינות, רובן אפריקניות, שנעזור להן. אז הקמנו את החברה הבינלאומית, ואנחנו פועלים יחד עם מש"ב ברחבי היבשת". לדבריו, אנשי מש"ב יסייעו בהכשרת המהנדסים האפריקנים באוניברסיטת 'אדמה' באתיופיה במהלך השנה, "ולאחר מכן נציגי האוניברסיטאות יגיעו לקורס מש"ב בערבה בחודש דצמבר".
מה המשמעות של כניסת חברות ישראליות לשוק האתיופי?
"יחסי ישראל־אתיופיה הם בסיס למערכת יחסים גדולה יותר עם אפריקה. אתיופיה היא בית 'האיחוד האפריקני', ואנחנו מקווים שעד ינואר 2019 היחסים עם אפריקה יהיו חזקים דיים כדי שנוכל להצטרף לאיחוד האפריקני כמשקיפים, כמו הפלסטינים".
לדברי נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, היצואנים בישראל צריכים להתחיל להפנות תשומת לב גם ליבשת השכנה מדרום. "ישראל היא מדינת ייצוא, אבל התמקדנו כל השנים בייצוא למערב אירופה וארה"ב", הוא אומר. "המשבר העולמי הכלכלי, שהיה בעיקר באירופה ובארה"ב, גרם לנו להבין שצריך לפתח שווקים חדשים. קיימנו משלחות בהרבה מדינות במזרח אירופה, ומיקדנו גם את אפריקה כיעד. אתיופיה היא מדינה של 100 מיליון איש, עם אחוזי צמיחה גבוהים ופוטנציאל גדול. לישראל יש ידע רב בחקלאות, בניהול מים, בהשבחת מים, ולכן ההשקעה כאן היא חשובה ובעלת פוטנציאל רב".
למשלחת הנשיא הצטרפו אנשי אקדמיה ועסקים, נציגים מארגוני המגזר השלישי ואנשי פיתוח וסיוע מיהדות התפוצות. זהו האירוע הרשמי הראשון המשותף לנציגים ישראלים ולנציגים מיהדות התפוצות בתחום הפיתוח. המשלחת יצאה בשיתוף פעולה של משרד הכלכלה, משרד החוץ, משרד הבריאות, מכון הייצוא והתאחדות התעשיינים, והכנס נערך בשיתוף פעולה עם האגודה לפיתוח בינלאומי ('סיד ישראל').