למרות "יום השיבוש" נראתה השבוע התחזקות של השקל מול הדולר והבורסה לא נחלשה. השקל התחזק מול הדולר בכ־3 אחוזים בימים האחרונים והגיע אתמול לשער של כ־3.61 שקלים לדולר. גם מול האירו התחזק השקל אם כי בשיעור קל יותר, עד שער של 4.03 שקלים לאירו.
התחזקות השקל היא תוצאה של משתנים גלובליים בעיקר, אך לפי הערכות של גורמים במערכת הפיננסית גם לנתונים המקומיים יש השפעה עליה. הדולר נחלש השבוע מול כל המטבעות לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארצות הברית שהיו נמוכים מהצפוי והביאו גם לעליות שערים בוול סטריט.
נוסף לכך, נראה כי בשווקים יש דווקא אופטימיות בנוגע לחקיקת הרפורמה המשפטית בעת הזאת, וגם יום השיבוש לא גרם לירידה בשער השקל, אלא להפך. כלכלנים מעריכים כי דווקא לאחר שהחקיקה הנוגעת לעילת הסבירות עברה בכנסת בקריאה ראשונה יש עלייה בסיכוי להגיע לפשרות ולסיום אי הודאות השוררת בישראל.
גם ההחלטה של בנק ישראל להשאיר את הריבית ברמתה הנוכחית של 4.75% קשורה בשער החליפין של המטבע. ההחלטה מגיעה אחרי עשר העלאות ריבית רצופות מאז אפריל 2022, בניסיון להתמודד עם האינפלציה.
שער החליפין במטבע החוץ נותר כגורם סיכון לאינפלציה. על פי בנק ישראל, הפיחות בשקל בחצי השנה האחרונה נבע בעיקר מגורמים מקומיים ומאי־הוודאות סביב צעדי הממשלה. מדובר ב"פיחות עודף", כלומר פיחות שאינו נובע מהגורמים הכלכליים של שוק המט"ח, ועל פי הערכות בנק ישראל הוא תרם כאחוז עד אחוז וחצי לאינפלציה. התחזקותו של השקל צפויה לתמוך במהלכי בנק ישראל להורדת האינפלציה. ולהפך – היחלשות נוספת של השקל עלולה להביא להחרפת האינפלציה וחזרתן של העלאות הריבית.
"בנק ישראל שם את הדגש על המגמות של החודשים האחרונים באינפלציה כסיבה המרכזית לעצירת העלאות הריבית, אך נותן פתח להעלאה נוספת בהמשך", אומר גיא בית־אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות. "מההחלטה הזו ניכר כי בבנק ישראל ממש לא רוצים להמשיך בתהליך העלאות הריבית. הנגיד ירון אמר במסיבת עיתונאים השבוע כי רמת הריבית במשק מרסנת ברמה מספקת כדי להחזיר את האינפלציה אל היעד – אך מסייג זאת כתלות בהתפתחויות בשער החליפין – שאם יעבור פיחות נוסף, עשוי לייצר צורך מצד בנק ישראל להמשיך ולהעלות את הריבית".
במערכת הפיננסית יש הטוענים כי ישנם סימנים שפרמיית הסיכון של ישראל הולכת ומתמתנת בימים האחרונים. היום בצהריים הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תפרסם את מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, הכולל את העלייה במחירי השכירות, שמהווים רבע מהמדד.
לשני מדדי המחירים הבאים תהיה השפעה על החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל בחודש ספטמבר.