מדדי המניות בעולם זינקו והדולר צנח היום (ה') לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ השעה ל-90 יום את מרבית המכסים הגבוהים שהטיל על רוב המדינות. ההחלטה המפתיעה גרמה לאיחוד האירופי להשעות את מכסי העונשין שהטיל – ומדדי המניות באירופה ובאסיה התאוששו מעט. בניו-יורק נפתח היום המסחר דווקא בירידות נוספות, אחרי שרוב ההתאוששות התרחשה שלשום.
בטרם ההשעיה, כלכלת העולם הזדעזעה. מחירי המניות צנחו במהלך השבוע ואפילו אגרות החוב של ארצות הברית החלו להראות סימני שבירה. טראמפ הורה להשעות את העלאת המכסים אולם הותיר בתוקף מכס בסיסי של 10 אחוזים והחריף את מלחמת הסחר עם סין בכך שהעלה את המכסים על סחורות סיניות ל־125 אחוזים. נדמה שהמשקיעים התעלמו מהחלטתו של הנשיא להחריף את המכסים על סין, והבורסות בפריז, בלונדון ובפרנקפורט קפצו במסחר היום. בטוקיו עלה מדד הני-קיי בכ-9 אחוזים.
בהונג-קונג צפו שבייג'ינג תכריז על צעדי תמריץ חדשים לתמיכה בכלכלה, ומדד ההאנג-סנג עלה ביותר משני אחוזים — היום השלישי ברציפות של עליות לאחר צניחה ביותר מ־13 אחוזים ביום שני, יום המסחר הגרוע ביותר שם מאז המשבר של אסיה ב־1997. שנגחאי סיימה היום בעלייה של יותר מאחוז.
סיבוב הפרסה עורר זינוק בשוק המניות בוול סטריט, שכאמור ירד היום בפתיחת המסחר ב-2.5 אחוזים, לאחר שעלה ב-9.5 אחוזים אתמול. חברות ומשקיעים בארה"ב נבוכים באשר למה שהנשיא מנסה להשיג. "היעדר בהירות בטווח הארוך עלול להפוך לבעיה חמורה ככל שהזמן יחלוף", אמר רוס מולד, מנהל השקעות ב־AJ Bell. ג'ים ריד, אנליסט בדויטשה בנק, הזהיר ש"אנחנו עדיין בדרך להיפרדות כלכלית לא מסודרת בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, בלי סימנים מיידיים לכך שארצות הברית או סין נסוגות".
דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט ניסתה להציג את השינוי הפתאומי במדיניות כחלק מאסטרטגיית משא ומתן מתוחכמת. אך בעיני רבים מחוץ לממשל טראמפ, המהלך נראה כמו כניעה ללחצי השוק ולחששות הגוברים שמדיניות המכסים של הנשיא תגרום נזק כלכלי עצום. "מדינות אחרות יברכו על השעיה ל-90 יום, אם היא תימשך", אמר דניאל ראסל, סגן נשיא במכון למדיניות של החברה האסייתית. "אבל התנודתיות יוצרת יותר אי-ודאות, שעסקים וממשלות שונאים. הטקטיקות הגסות של הממשל הרעידו את בעלות הברית, שרואות בהיפוך הפתאומי ניסיון להשתלט על נזקי השוק ולא פנייה למשא ומתן מאוזן ומכבד".
השינוי של טראמפ חתם שבוע סוער במדיניות הסחר האמריקנית. ביום רביעי שעבר, 2 באפריל, שטראמפ כינה "יום השחרור", הנשיא הכריז על כוונתו להטיל מכסים כמעט על כל מדינה בעולם. המכסים החדשים הראשונים שלו — מס "בסיסי" של 10 אחוזים על יבוא מרוב המדינות — נכנסו לתוקף בשבת.
אתמול בחצות הלילה, הוא החריף את המהלך עם הטלת מיסים "הדדיים" על מדינות שהוא האשים בשיטות סחר לא הוגנות ובהגדלת הגירעון של ארצות הברית. אלה הם המכסים שהושעו ל־90 יום, וטראמפ אמר כי ההשעיה תיתן זמן למדינות לנהל משא ומתן עמו ועם צוות הסחר שלו. הייתה חריגה אחת מההשעיה: הממשל העלה את המכס על יבוא סיני ל־125 אחוזים — צעד ענישה על כך שבייג'ינג העלתה את המכסים שהיא גובה על יבוא מארצות הברית ל-84 אחוזים. בינתיים, מכסי הבסיס של 10 אחוזים על שאר המדינות נותרו בתוקף.
ג'ף ג'ייסלי, מנכ"ל חברת היבוא והייצוא "ג'ארגו" מניו ג'רזי, אמר שהתבטאויותיו של טראמפ ברשת החברתית שלו טרות' סושיאל אתמול "החמירו עוד יותר את המצב" והפכו אותו לבלתי ברור. הוא ניסה להבין אילו מכסים חלים על אילו מדינות. "אנחנו נאבקים עכשיו למצוא מידע נכון ולהבין אילו הליכים נדרשים למשלוחים שאנחנו מעבדים בזמן אמת", כתב בדוא"ל. הוא לא מצא הנחיות באתר הבית הלבן או באתר רשות המכס והגנת הגבולות שאחראית לגביית המכסים. קודם לכן כינה את המכסים של טראמפ "רימון שנזרק לחדר ויגרום לכאוס".
מנכ"לית ארגון הסחר העולמי, נגוזי אוקונג'ו-איוואלה, הזהירה שהמתח הגובר עלול להפחית את הסחר במוצרים בין סין לארצות הברית ב־80 אחוזים ו"לפגוע קשה בתחזית הכלכלית העולמית". "מדאיג במיוחד הפוטנציאל לפיצול הסחר הגלובלי לאורך קווים גיאו-פוליטיים", כתבה בהצהרה שלשום. "חלוקה של הכלכלה העולמית לשני גושים עלולה להוביל לירידה ארוכת טווח של כמעט 7 אחוזים בתוצר העולמי הריאלי".