גה גוטר, תלמידת כיתה י"א במגמת מדעי המחשב באולפנת אמית בחיפה, לומדת באמצעות שיעורים מקוונים מרחוק. יחד עמה במגמה לומדים גם תלמידים ותלמידות מבתי ספר אחרים מרשת אמית בצפון. גוטר גם משתתפת בקורס השכלה כללית בתיאטרון, שאף הוא ניתן מרחוק במתכונת היברידית. "שתי המורות שאני הכי קשורה אליהן הן המורה למחשבים והמורה לתיאטרון, למרות שטרם פגשתי אותן פנים אל פנים בגלל הקורונה", מודה גוטר בחיוך, "שתיהן מורות שמלמדות בכלל בבית הספר של אמית בעכו, והופתעתי מעוצמת החיבור בינינו, כי לא בהכרח יש לי חיבור שכזה עם מורות שאותן אני כן פוגשת. ממש התחברתי גם עם תלמידות מבתי הספר האחרים. דווקא שיטת הלימוד ההיברידית היא זו שאפשרה לי להכיר אותן יותר מקרוב. זה משוגע, אני יודעת, אבל העולם השתגע ואנחנו השתגענו יחד איתו: למרות הקשיים של לימוד מרחוק, הוא כן יוצר חיבור אנושי חזק וגם תחושת מחויבות, גם שלי וגם של המורות שלי אליי ואל הצלחתי".
אם יש משהו שהקורונה הוכיחה זה שלא צריך לשבת האחד ליד השני כדי שיתקיימו לימודים, ובקהילה הצפונית של רשת אמית החליטו למנף את ההבנה הזו לפיילוט של בית ספר היברידי, בית ספר שנבנה לצד בית הספר הקיים ומציע באופן מקוון ברובו יותר מגמות וקורסי העשרה. הפיילוט החל בשנת הלימודים הנוכחית, ובמסגרתו תורם כל מנהל מ־11 בתי הספר של אמית בצפון מורים מצטיינים, מגמות מגוונות וקורסי השכלה כללית, שאליהם יכול להירשם כל תלמידה ותלמיד.

הלל זוכמן, למשל, תלמידת כיתה י', אף היא מאולפנת אמית חיפה, משלבת בין מגמה ביולוגית בכיתה פרונטלית לבין קורסים להשכלה כללית של בית הספר ההיברידי. במחצית הראשונה של השנה היא השתתפה בקורס נאומים ורטוריקה באנגלית. היא צנועה ולא מספרת הרבה, אך צוות ההוראה מגלה לנו כי היא וחברתה מבית הספר אמית עכו זכו במקום הראשון בתחרות הנאומים. בין השתיים נרקמה חברות אמיצה והן לוקחות יחד בסמסטר הנוכחי גם קורס השכלה כללית בפילוסופיה מוסרית. זוכמן: "אנחנו לומדות על התפיסות של המוסר לאורך ההיסטוריה מאז יוון העתיקה, איך נוצרו מוסר ותפיסות שונות שלו. בדיוק למדנו על שפינוזה בשיעור האחרון. אני יודעת להגיד שאני לומדת משהו מיוחד, כי עד השנה לא נגעתי בפילוסופיה בכלל".
את תוכנית בית הספר ההיברידי רקחו, בשיתוף מנהלי בתי הספר, דקלה בר, מובילת המרחב ההיברידי של קהילת צפון ברשת אמית, ודני שטיינר, המל"ת – מלווה לשינוי תרבותי, שתפקידו לתמוך בבתי הספר של הרשת בתהליכי התחדשות פדגוגית. התוכנית מאפשרת גם לבתי ספר קטנים בצפון, שסבלו מהיצע מועט של מגמות, לזכות בבחירה מגוונת בהרבה בעבור התלמידים.
המהלך ההיברידי שינה להרבה עובדי הוראה את עיקר המשימה המקצועית שלהם. הם הפכו מ"ספקים" של תכניות מוצעות של תוכן, ליצרנים של תהליכי למידה – מסעות למידה עבור הלומדים שלהם. דבר נוסף שהתרחש הוא שכשיש מורה שהוא טוב במשהו, זה לא משנה מאיפה הוא בארץ.
"ראינו בתקופת הקורונה כתקופה כאוטית, הזדמנות של ממש להובלת שינויים בקונספציות שהיו מאוד מובנות ולא גמישות", אומרת בר, "מפמרי"ם (מפקחי מרכז מקצוע, מ"פ) מוכנים ללכת יד ביד למהלך מפתיע שבמסגרתו תלמידים ממוסדות שונים ילמדו בתוך אותה מגמה. קיימת אי ודאות רבה, אך כל השותפים סובלניים כלפי אי הוודאות הזו. הם מבינים שבלי להיות קצת באוויר אי אפשר יהיה להגיע ליבשת חדשה, ובכל זאת הם מוכנים להימצא במקום הזה. לו כל אחד מאיתנו היה מוריד את העיסוק בהיברידי לרמה הטכנית, אי אפשר היה לעוף מספיק גבוה".
"גם ההורים רוצים"
קהילת צפון ברשת אמית פרושה מחצור ועד נתניה ובה ישיבות, אולפנות ותיכונים. הרבה לפני הקורונה שאפו מנהלי בתי הספר הללו לשתף פעולה, בעיקר מפני שיש בצפון בתי ספר קטנים שקשה להם להציע היצע מגמות מגוון. אבל אז הגיעה הקורונה ועמה היישומים ללמידה מרחוק מבלי הצורך לשנע תלמידים כלל, וכך נוצרה הזדמנות לבתי הספר בצפון למעשה להתאחד במידה מסויימת ללימודים בעלי אופי קהילתי. נוהגים להגיד שאזורים בארץ המרוחקים מהמרכז סובלים מקושי לנגישות למשאבים חינוכיים ואחרים. הפעם, בית הספר ההיברידי הזה, שהוקם תחילה דווקא בצפון הארץ, ייצר מובילות ומשמש השראה לכלל בתי הספר ברשת.
בר: "אני חושבת שהיתרון של הצפון הוא העובדה שמתכונת לימודים שכזו היתה צורך שבער במנהלים. ובה בעת, בניית התוכנית התבססה על תשתית של קשר, אמון ושותפות, כי במקומות קטנים קיימת אינטימיות בין מנהלים, וזה שיחק לטובתנו. בשלב הסגר הראשון עוד לא הבנו את מלוא הפוטנציאל של מהלך שכזה, אבל בהדרגה החלה חשיבה לא רק על מגמות משותפות, אלא גם על קורסים בהשכלה כללית, שאף הם מהווים שתי נקודות עבור הבגרות".
בסוף שנת הלימודים שעברה קיבלו בר ושטיינר את המנדט לחבור למנהלי בתי הספר בצפון ולתכנן את בית הספר ההיברידי ממנהל קהילת הצפון של הרשת, צהלון סירי. בסוף הקיץ הם יצאו לדרך עם חמש מגמות ו־14 קורסי השכלה כללית שרשימתם הופצה בין התלמידים, בין השאר בסרטונים שהופקו מבעוד מועד. "כשהורי התלמידים ראו את הסרטונים הם שאלו מתי הם עצמם יכולים להירשם לאחד הקורסים", משחזרת בר בחיוך.
הסידור ההיברידי מאפשר לבתי הספר להקים קבוצות למידה ייחודיות שמדייקות צורך מסוים, דוגמת קבוצה ללימודי חמש יחידות מתמטיקה באופן מואץ. ובה בעת, תלמידים שלא רוצים ללמוד מרחוק או אלו המתקשים בלימודים, זוכים ללימוד פרונטלי פרטני ובקבוצות קטנות יותר.
תוך כדי הפיילוט הפכו מורות רבות באמית צפון לאשפיות בתחום המדיה. הן מדליקות מצלמה ומשדרות בשידור חי לא רק שיעורים עיוניים אלא גם שיעורי השכלה כללית בשלל תחומים יצירתיים לנפש. הן התמחו בשנה האחרונה בעריכת סרטוני עידוד שבהם הן קוראות לתלמידיהם להירשם למגמה שלהן, או לקורס יצירתי זה או אחר שבנו ותכננו מאפס.
קורס בקונדיטוריה, קורס מקרמה ותכשיטנות, קורס בפסיכולוגיה של המותגים, התנהלות פיננסית, אגדות חז"ל, קורס ברפואה, קורס בעריכה מוזיקלית – אלו רק דוגמאות להיצע האדיר של הקורסים בהשכלה כללית אותם מעבירים כיום מורים מרשת אמית וגם מרצים חיצוניים. "אני מאוד אוהבת מוזיקה והחלום שלי הוא לייצר את המוזיקה שלי ושכל העולם ישמע אותה", כתבה תלמידה בסיום הקורס לעריכה מוזיקלית במשוב שלה. "…זהו שיעור חובה בכל בית ספר והוא משחרר מאוד, בין השיעורים היותר מעניינים שהיו לי בחיים… מה שבטוח זה שבחיים לא אפסיק לראות את השיעורים המוקלטים".
גם בר ושטיינר מעבירים שניים מהקורסים: בסמסטר שעבר העבירה בר קורס באסטרופיזיקה, ובסמסטר הזה היא מתעסקת במדע בדיוני. שטיינר העביר קורס על ניסויים פסיכולוגיים שנערכו בבני אדם ובסמסטר העכשווי מעביר קורס תחת הכותרת "מנהיגות רגשית" שעוסק באימון ובהנחיה, ומופנה לתלמידים שרוצים לעסוק בהדרכה. בר: "תלמידה כתבה לי שהקורס שלי זה השיעור שהיא מחכה לו כל השבוע. היא לא מכירה אותי ופוגשת אותי פעם בשבוע לשעה וחצי, אבל נגעתי באזור תשוקה שלה, שלא היה לו מקום בבית הספר לפני כן. זה הסיפור: להתקרב לאזורי התשוקה של הילדים ולא רק להתעסק בנושאי הלימוד שהוגדרו להם מראש על ידי מערכת החינוך. המנדט שלי הוא לא רק ללמד ילדים אסטרופיזיקה, אלא ללוות ילד בתהליך התפתחות אישי דרך לימודי אסטרופיזיקה".
"אנחנו לא דור אבוד"
בית הספר ההיברידי מאפשר גם למורים להתקרב לאזורי התשוקה שלהם. ישבנו לשיחה עם שתי מורות מאולפנת אמית בחיפה, שמחלונותיה נשקפת פנורמה יפה של הים והמפרץ. אחת מהן היא מירב חורי, מחנכת, מורה ללשון ורכזת לשון בבית הספר. בחסות הקורונה הפכה חורי למורה לקונדיטוריה מרחוק בבית הספר ההיברידי, שבו לומדות יחד תלמידות מבתי הספר של אמית מחצור, אור עקיבא, עכו וחיפה. המורה השנייה, רעות שרוני־דויטש, מחנכת כיתה י' ורכזת מעורבות חברתית, היא אומנית וכיום מלמדת קורס בבית הספר ההיברידי שכותרתו"זהות ביצירה". "בשעות הפנאי למדתי לימודי קונדיטוריה כקורס יצירתי לנפש", מתארת חורי, "שיחת מסדרון עם המנהלת שלי הובילה להחלטה שאלמד בשנה הזו קורס קונדיטוריה. אחרי 25 שנה בהוראת לשון חיפשתי דרכים לגוון ולהביא את עצמי בעוד דרכים, והשיעור הזה הוא בעבורי הגשמת חלום".
חורי מתכוננת לשיעור כפי שמתכוננים לתוכנית טלוויזיה: היא מציבה שתי מצלמות, האחת מתמקדת על פניה והשנייה על ידיה שלשות את הבצק. "חשבתי שאי אפשר ללמד להכין קינוחים במצלמות ומרחוק, אבל מתברר שהכל אפשרי, וחוץ משלב הטעימות אני אפילו מצליחה לראות איפה הן טועות, כי אני עוברת בין שתי המצלמות וזה די פשוט. זהו קורס מקיף על כל תחומי הבצק ואני מלמדת גם להכין קרמים ועיצובים. אני מכינה לתלמידות סרטונים שמראים אילו דברים עליהן להכין לשיעור. יכולות להיות לי פאשלות בשיעור, אז אני תמיד מקפידה על 'הכינותי מראש' ומכינה חלק מהתוצרים מלכתחילה".
"אני מלמדת טכניקות וסגנונות באמנות תיאורטית והבנות מביעות את עצמן ביצירה", מתארת שרוני־דויטש את הקורס שיצרה, "אני מלמדת ציור מופשט, זן דודל (שרבוטים, מ"פ), יצירת קולאז', סגנונות דאדא וקוביזם ומבקשת מהן לשלוח לי יצירות בסגנונות הללו. הבנות מצלמות את העבודות ושולחות אלי לבדיקה".
בצד הכנת המאכלים, מתארת חורי, היא גם מלמדת ערכים ומעניקה לתלמידות תמיכה רגשית. ובכלל, עצם העיסוק בתחומים עדינים אך יצריים כמו אמנות ובישול חושף את המורות לשלל חיבוטי נפש של תלמידותיהן. חורי: "אני מתכתבת עם כל תלמידה באופן פרטי ורואה למי יש קשיים רגשיים או התנהגותיים ובה בעת אני עדה לבנות שבבית ספר הן ביישניות או מתקשות במקצוע זה או אחר, אבל אצלי בקורס ההיברידי ממש פורחות".
"זו שעתם הגדולה של המורים", אומרת בר, "אני חושבת שכשמעצימים אדם ואומרים לו 'בוא תהיה חדשני, בוא תוביל ותעשה משהו חלוצי', זה כבר מסנן לטובה, כי ישנם מורים שמיד נדלקות להם העיניים וזאת גם אם איש מאיתנו עוד לא יודע עד הסוף למה בדיוק הכוונה. לאורך השנים, הסגל החינוכי ומקצוע ההוראה בכללו סופגים ביקורת וטענות שהם לא מתקדמים דיים, ופתאום אנחנו מוצאים את עצמנו עובדים בתוך סטרטאפ שמבוסס על שותפות שהולידה רעיון חינוכי משנה מציאות. אנחנו יודעים שאנחנו מהווים חלק ממשהו גדול, ממהפכה אמיתית שמתרחשת בחינוך".
ברשת אמית עובדים עם היישום "טימס" של מיקרוסופט ולא עם זום, היות וגם ככה התחילו בתהליכים של הטמעת היישום ברשת, גם ללא קשר לקורונה, כיישום שבו ניתן לא רק לקיים שיעורים מקוונים אלא גם להגיש עבודות, לצפות במערכת השעות ובעיקר לקיים את כל סביבת הלמידה תחת אותה פלטפורמה. הלמידה מרחוק מאפשרת השלמת חומר בקלות היות וכל השיעורים המקוונים מוקלטים ותלמיד שלא הצליח להגיע לשידור החי יוכל לצפות בו בדיעבד.
כיתת מגמה במתכונת היברידית מורכבת לעתים מבנות אולפנה ומתלמידים בנים מתיכונים אחרים. כך, במרחב הווירטואלי, נפגשים לעתים בנים ובנות שבכיתה פרונטלית היו לומדים בנפרד. "זה לא חדש לי", אומרת גוטר כשאנו שואלים איך זה ללמוד לפתע עם בנים, "אני חיה בחברה מאוד מעורבת גם בגלל תנועת הנוער ולמדתי כבר עם בנים בבית ספר היסודי. רוב הבנות בכיתה שלי פעילות גם הן בתנועות נוער, אבל אני משוכנעת שזה אכן מוזר לחלק מהבנות ללמוד פתאום עם בנים, למרות שלא שמעתי מישהי שאמרה זאת בקול רם".
ויכוח ניטש לאורך השנה האחרונה האם אפקטיבי ללמד ילדים אותם רואה המורה על צג מחשב בתוך ריבועים קטנים, וזה במקרה הטוב, כי בני נוער רבים לא ששים לפתוח את המצלמות בשיעורים המקוונים. בקורס האפייה של חורי למשל, רק כחמישים אחוזים מהמצלמות של התלמידות פתוחות. שרוני־דויטש מדווחת כי כמה מתלמידותיה בבית הספר ההיברידי מעולם לא הדליקו מצלמות או דיברו בשיעור.
"אני מלמדת מול מצלמות סגורות, אבל מכירה את רוב התלמידות", היא מתארת, "את חלקן, שלומדות בבתי ספר אחרים, לא ראיתי והן לא מוכנות לפתוח מצלמה או לדבר בשיעור, אבל כן שולחות לי עבודות ואני מכירה אותן דרכן ונחשפת לעוצמה של העולם הפנימי שלהן. אנחנו נדרשים לסבלנות כדי לאפשר לבנות את ההצלחה ואני ממש מתמסרת להצלחה שלהן. חשוב לי שיקבלו את הנקודות האלה לבגרות ושעל הדרך ילמדו משהו, ואני לומדת יחד איתן".
שטיינר: "המשימות ההתפתחותיות של גיל ההתבגרות מתממשות אצל הנוער בזירות השונות של החיים. זהות אחת בקרב החברים הקרובים, אחרת בבית הספר, וודאי אחרת בביתו יחד עם הוריו. מה שהקורונה עשתה זה שהיא הכניסה את כל זירות חייו של המתבגר לבלנדר וערבבה אותן.היה לי למשל תלמיד בסמסטר הקודם שהמצלמה שלו היתה פתוחה עם רקע שלא אפשר שנראה את הבית והמיקרופון שלו היה כבוי, אך בכל פעם שהוא היה עונה או משתתף בשיעור ניתן היה לשמוע ברקע צעקות רמות של ילדים קטנים. כשנוכחתי לדעת באילו תנאים הוא לומד הסתכלתי עליו בהערצה וחשבתי: 'איך אתה איתי בכלל?' תלמידה אחרת הקפידה על נוכחות בכל השיעורים למרות שאמה נתקעה בחו"ל בסגר והיא נאלצה לעזור בטיפול באחיה הקטנים ולא סיפרה או ביקשה הקלות. כשנודע לי על כך, ביקשתי שתקל על עצמה ולא חייבתי השתתפות בכל השיעורים כדי להתחשב בה".
בתקשורת יש מי שקורא לתלמידים בכיתות הגבוהות הללו "הדור האבוד" כמי שבילו את מיטב שעותיהם בשנה האחרונה בבית מול מסך בלמידה מרחוק. "לקרוא לנו 'הדור האבוד' זו ראייה שגויה לחלוטין. להפך, הילדים בדור שלי עושים הרבה יותר דברים בגלל שאנחנו לומדים מהבית", אומרת זוכמן, "הקורונה כן פגעה בנו מהבחינה החברתית, אבל בזכות העובדה שלמדתי מהבית אני עכשיו מסוגלת לעשות יותר דברים במקביל. בגלל שאת בבית הרבה יותר קל לאבד את עצמך וללכת לראות סרט, ללכת לישון או לעשות כל דבר אחר, נדרש סדר וארגון כדי לעמוד בכל המטלות. אנשים אומרים שלא למדנו השנה ושצריך להאריך לנו את הלימודים, אבל גם זו טעות. אולי למדנו פחות מאשר בשנה רגילה אבל אני מבטיחה לך שכל אדם בגילי למד השנה הרבה יותר קשה מכל מה שלמד בשנים קודמות".
"גם אני לא מסכים עם הכינוי הזה", פוסק שטיינר על הנוער שהוא רואה. "ניתנה לנו הזדמנות כאנשי חינוך להציע לתלמידים מודל שבמסגרתו הם יעצבו את יומם ויהיו בעלי הבית שלו. חייבים ללוות אותם בזה, ובה בעת לשנות את הייעוד שלנו מיוצקי תוכן למלווי תהליכי בחירה, התנסות ואפילו כשלונות. את החירות הזו חשוב לנו להרחיב לכל תלמידי הקהילה וזו משימה מורכבת כי חלקם תוכנתו לרצות שיכתיבו להם כל דבר, ומה שחשוב זה מה 'כן למבחן' ומה 'לא למבחן' ואנו שואפים להשתחרר מהדפוס הזה. בפן הרגשי הסיפור שלנו הוא לא להספיק חומר אלא לבנות קבוצה מסוקרנת ופעילה".
דרך הלמידה העצמאית והליווי של המורים, מנסים ברשת אמית להקנות לתלמידים גם שלל אפשרויות בחירה לימודיות, וגם אחריות לתחזק מערכת תפורה כחליפה אישית שמשלבת לימודים בכיתה כמו פעם עם לימודים במתכונת ההיברידית החדשנית, גם לימים שבהם הקורונה תהיה כבר לגמרי מאחורינו.
"ההיברידי פה כדי להישאר"
אתי צברי, האחראית על הלמידה ההיברידית ברשת אמית, אומרת כי הפיילוט של למידה שיתופית היברידית בבתי הספר של רשת אמית בקהילת צפון זוכה לתגובות מצוינות מהמורים המנהלים והתלמידים, וברשת כבר עובדים על למידה שיתופית היברידית בכל הארץ. "הלמידה הזו יוצרת העשרה של מרחב האפשרויות והאופקים שבית הספר מאפשר לתלמידים, ולהרחבת מרחב הבחירה של התלמידים, אשר הופכות את הלמידה לרלבנטית מאי פעם", אומרת צברי.
הדגש בבית הספר יהיה על אפשרות של תלמיד לבחור, בעודו יושב פיזית בבית הספר, האם להמשיך ללמוד מרחוק באופן מקוון. הכוונה היא שמערכת השעות תורכב הן משעות פרונטליות בכיתה והן משעות היברידיות – כולל אפילו יצירת מרחבי למידה שקטים עם עמדות מחשב ואוזניות לשעות ההיברידיות שיתבצעו בפועל בשטח בית הספר. בר: "באולפנה בצפת למשל, ניתן כבר לראות מרחבים היברידיים שבמסגרתם חלק מהתלמידות לומדות בכיתות וחלק לומדות במסדרון מרחוק עם הסמארטפון. בשנה הבאה יהיה מצב שבו בעמדת מחשב אחת לומד תלמיד כימיה, ולצידו בעמדת מחשב אחרת תלמיד אחר לומד חמש יחידות מתמטיקה במרחב אחר עם אנשים אחרים".
חורי: "בשנה הבאה אלך לפעמים לחדר שקט שבו אלמד לשון מרחוק ואז אחזור למערכת הרגילה. כשהתלמידים הבינו את המשמעות ולפיה ניתן ללמד מגוון מקצועות בשיטה ההיברידית, יש כאלה שלא רוצים לחזור למתכונת הלימוד הרגילה אלא לשנות בה משהו, ולכן ההיברידי פה כדי להישאר, וזאת מבלי לוותר על הפרונטלי, על הטיולים ועל החוויה של מפגש פנים אל פנים. מבחינתנו התחיל משהו שלא הולך להיגמר, אלא רק יועצמו שיתופי הפעולה בצורה שתמנף עוד קורסים. הייתי שמחה למשל להעביר לבוגרות הקורס הנוכחי שלי קורס קונדיטוריה למתקדמות. גם בלמידה ה'רגילה' בבית ספר, מה שהיה הוא לא מה שיהיה. נושא הלמידה מרחוק עתיד להיכנס לכל כיתה".
טי.וי בום
איך קשור ג'ורדי, המפיק המוזיקלי של סטטיק ובנאל תבורי, לרשת אמית?
בימי הקורונה בנתה רשת אמית משבצות במערכת השעות של שיעורים רשתיים מיוחדים מקוונים, במסגרתם זוכים התלמידים למפגשי העשרה והשראה בשלל נושאים. מסגרת המפגשים הזו נקראת: "אמיתTV" ובה נפגשו עד כה מאות רבות של תלמידים עם שלל מרצים מוכרים. בין המרצים: שולי רנד, ירדן ג'רבי וסיון־רהב מאיר שהעבירה שיעור שבועי בנושא פרשת השבוע לתלמידות באולפנות. רהב־מאיר מספרת על חידוש שזכתה לו השנה בשיעוריה עם מאות התלמידות: "זו היתה הפתעה נהדרת וזכות, מפגש שבועי עם נערות סקרניות חכמות ומלאות בערכים. למדתי מהן ולמדתי להעריך עוד יותר את המורה שלא מגיע להרצאה חד פעמית אלא מייצר תהליך מתמשך".
המוסיקאי ג'ורדי (ירדן פלג), שידוע בעבודתו עם סטטיק ובן אל תבורי, דיבר עם התלמידים, בין השאר, על החשיבות של לימוד אנגלית. הסופר אתגר קרת העביר להם שיעור בספרות בעקבות קריאה מוקדמת בסיפוריו, ואיש התקשורת עמית סגל העביר שיעור באזרחות.
"היוזמה של אמית TV הוקמה מתוך רצון לייצר לתלמידינו הזדמנות להיחשף לתכנים ואנשים מעשירים ומגוונים, ובה בעת לאפשר למורים שלנו שלוש שעות יומיות במערכת של גמישות ובחירה, בעיקר בתקופת הסגרים", מסבירה רעות (תותי) נאור, מנהלת הגוגיה והפיתוח הפדגוגי ברשת אמית (על המושג "גוגיה" ראו בכתבתו של אריאל שנבל בעמ' 10). "בזמן שהתלמידים משתתפים בהרצאות, המורים שלנו יכולים להקדיש זמן לפיתוח מקצועי, לתמיכה בתלמידים הזקוקים לליווי פרטני ולשיח רגשי, וגם, בעת הסגרים, להקדיש זמן לילדיהם הפרטיים שהיו עמם בבית".
הכתבה נעשה בשיתוף רשת אמית