מטה המאבק המאגד את ארגוני התמיכה בבעלי מוגבלויות, הכולל 35 ארגונים, בהם אקים, אלו"ט ואיל"ן, הודיע הבוקר (ב') במכתב לשרי האוצר והרווחה כי אם לא תיענה הדרישה להעלאת שכר המטפלים והמדריכים, יפתחו כלל הארגונים בשביתה הדרגתית שתחל ב-1 בספטמבר, עד להשבתה מלאה של מסגרות היום שתחל ב-10 לספטמבר – ללא הגבלת זמן.
"מטה המאבק להעלאת שכר המטפלים והמדריכים", כולל 35 ארגונים מכל רחבי הארץ המפעילים מסגרות דיור, תעסוקה ופנאי לילדים ולאנשים עם מוגבלות. הארגונים פועלים בחודשים האחרונים אל מול משרדי האוצר והרווחה בדרישה להביא לשיפור התנאים והעלאת שכר המטפלים והמדריכים, שמתוקצב כיום על ידי המדינה בשכר מינימום, לשכר חודשי בסך 8,000 שקלים, כגובה שכר הסייעות בחינוך המיוחד לפי הסכם השכר שנחתם לאחרונה.
הארגונים מתריעים בחודשים האחרונים על קריסה מוחלטת של מסגרות הרווחה. הנהלת המטה קיימה פגישות רבות, ערכה סיורים במסגרות עם בכירי המשרדים הממשלתיים כדי שיראו את גודל המצוקה, ולבקשת האוצר הועברו נתונים מספריים מדויקים המצביעים על עזיבה גורפת של עובדים. למרות זאת, משרדי הממשלה טרם גיבשו פתרון מוסכם לכך. בארגונים טוענים כי אם לא יימצא תקציב מיידי להעלאת שכר המטפלים והמדריכים, קריסת השירותים תימשך, המסגרות תסגרנה מעצמן בשל היעדר צוות גם ללא השבתתן, ותיגרם פגיעה עמוקה וקשה באנשים ומשפחותיהם.
בשל כך, הודיעו הארגונים במכתב דחוף לשרי האוצר והרווחה על השבתת כל מסגרות היום החל מה-1 בספטמבר באופן הבא: במרכזי היום לבוגרים במצב סיעודי וטיפולי מגיל 21 ומעלה ובמרכזי התעסוקה לא ייקלטו מטופלים חדשים. המשמעות: בוגרי מערכת החינוך המיוחד שיסיימו את חוק לימודיהם בחודש אוגוסט, ייאלצו להישאר בבית משפחתם ללא כל מענה.
בצהרונים, הארכות היום והמועדוניות לילדים עם מוגבלות מגילאי 6 עד 21 בבתי הספר לא יקלטו ילדים חדשים, כך שהילדים יסיימו את יום הלימודים בשעות הצהרים המוקדמות. המשמעות: הוריהם יפגעו במקומות התעסוקה וביכולת ההשתכרות שלהם, וכמובן גם מהילדים יימנעו שעות חשובות של העשרה והתפתחות. במטה המאבק אמרו כי "אם אחרי צעדים אלה לא יימצא פתרון מיידי לבעיה, החל מה-10 בספטמבר תהיה השבתה מלאה של כל מסגרות אלה".
בארגונים מבהירים כי שירותי התעסוקה נותנים מענה לכ-12,000 אנשים עם מוגבלות, מערכי הדיור לכ- 18,000 אנשים עם מוגבלות והארכות היום והמועדוניות בבתי הספר ובגני הילדים לכ-7,500 ילדים ונוער עם מוגבלות. החוסר בכוח אדם במסגרות אלה עומד כיום על 33 אחוזים בהתאם לנתוני משרד הרווחה והביטחון החברתי.
לדברי סיגל פרץ יהלומי, מנכ"לית אקים וראש מטה המאבק: "התחושה היא שננטשנו. סוגיית משבר כוח האדם הועלתה על ידינו בשנים האחרונות ללא מענה, אך בתקופה האחרונה הגענו לשיא המשבר עמו כבר לא נוכל להתמודד. במסגרת מטה המאבק לאורך חודשים ארוכים אנו פועלים יד ביד עם משרדי הממשלה, כדי להגיע מהר ככל האפשר לפתרון תקציבי שיאפשר את העלאת שכר המטפלים והמדריכים וגיוס כוח אדם, כדי להציל מסגרות רבות מקריסה מוחלטת, ממצבי סיכון לאנשים שאנו תומכים בהם ומסגירה. אך לצערי נראה כי אין במשרד האוצר הבנה לגודל הקטסטרופה ובינתיים הם נותרו חירשים לזעקתנו. לארגונים לא נותרה ברירה אלא לנקוט, לראשונה מאז קום המדינה, בצעדים חריפים כל כך (…) אנו לא יכולים להמשיך במתן שירות מיטבי, שלא לומר מספק, לאנשים באופן שמבטיח את שלומם וביטחונם. באוצר חייבים להבין שלא ניתן לספק שירותים ראויים ומקצועיים בשכר מינימום ועליהם להעמיד תקציב הולם".
"הסכם השכר של הסייעות בחינוך המיוחד שנחתם בחודש אפריל כולל שיפור מבורך בתנאי העסקתן. אולם המדריכים והמטפלים שעושים עבודה דומה, ולעיתים קשה יותר – במסגרות הדיור 365 ימים בשנה 24 שעות ביממה, בתעסוקה וכו' – במסגרות שבפיקוח משרד הרווחה, לא נכללו בהסכם זה, דבר שמוביל לנטישה של המסגרות ומעבר לתפקידים בהם השכר גבוה יותר", אמרה פרץ-יהלומי והוסיפה כי "כמי שפועלים מתוך אחריות, ממלכתיות ודאגה לילדים ובוגרים עם מוגבלות, אנו נמשיך לדפוק על כל דלת, בדרישה למציאת פתרון ותקציבים שיאפשרו את המשך הפעלת המסגרות והשירותים ולהבטיח שהחברה הישראלית תישמר כחברה ערכית המכבדת ומכלילה אנשים עם מוגבלות".