עם תחילתו של השבוע השני למלחמה בעזה, והמעבר לשגרת חירום הכוללת חזרה מדורגת למערכת החינוך, מקוונת ופיזית גם יחד, הורים רבים נדרשים לתווך לילדיהם את המצב ולענות על שאלות שהתשובות עליהן לא פשוטות.
הצוות המקצועי בעמותת ״גושן״, הפועלת למען רווחתם ובריאותם הפיזית והנפשית של ילדים, כתבו מילון מונחים על המלחמה עבור ילדים. המילון תוקף על ידי פרופ' תרצה יואלס, ראש התחום היישומי במרכז לחקר התפתחות הילד ומרצה בכירה בחוג לפסיכולוגיה בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה.
לדברי מחברי מילון המונחים, "אין מילים 'נכונות' לתאר מציאות שהיא כל-כך לא 'נכונה'. לפעמים מאוד קשה למצוא את המילים. ויחד עם זאת, מתן המקום לשיח עם הילדים הוא חשוב מאין כמוהו. אין 'גיל נכון' להתחיל לדבר על זה, אבל יש רמות פירוט שונות שיתאימו לילדים וילדות בכל הגילאים. המילון מציע מספר ניסוחים לאותה המילה, בהתאם ליכולת שלכם לספר וליכולת של הילדים לשמוע".
בתחילת המילון מציינים המחברים מספר כללים לשיח בין הורים לילדים סביב המלחמה. הכלל הראשון הוא לומר את האמת לילדים, גם אם לא את כולה, בדרך שתישמר תחושת הביטחון שהם זקוקים לה. "חשוב לא להציף את הילדים באינפורמציה מפחידה וקטסטרופלית".

הכלל השני הוא לדבר עם הילדים במילים שהם יכולים להבין, ולהסביר להם ברמתם. הכלל השלישי הוא לנהל את השיחה ברוגע עד כמה שאפשר. "שמרו על קשר עין והוסיפו גם מגע או חיבוק, כדי לייצר תחושה של בטחון ושיש על מי לסמוך".
כלל רביעי שכותבים המחברים במילון הוא לברר עם הילדים בתחילת השיחה מה הם יודעים כבר על המצב, וכך להזמין אותם לשאול את השאלות שמעסיקות אותם. "העבירו את המסר שאתם מקור המידע שלהם לדעת מה קורה. אפשר גם להגיד 'יש לך שאלות ממש טובות וחשובות. גם לי יש, אבל לא תמיד יש לנו תשובות להכל. ברגע שאדע יותר, אעדכן אותך'".
הכלל החמישי מתייחס למצב בו הילדים לא שואלים שאלות, וניתן לראות על פי ההתנהגות שלהם שהם במצוקה כלשהי ולכן חשוב לתת להם מילים, לתווך ולפרש את החוויה הרגשית שלהם, "כך הם יבינו את מה שהם חווים טוב יותר וזה כשלעצמו מווסת ומרגיע".
סיכום השיחה עם הילד גם הוא כלל חשוב, "תוכלו לשאול – איך היה לך לדבר על זה? אם הילד לא עונה, זה גם בסדר. תוכלו לומר 'זה באמת כבד וקשה. כולנו מרגישים הרבה דברים (כעס, פחד, עצב) ואנחנו ביחד'".
חשוב להדגיש כי הכלי אינו מיועד לילדים שחוו טראומה קשה ומורכבת במהלך אירועי המלחמה ונדרשים לטיפול מעמיק יותר.
מספר דוגמאות למושגים:
1חדירה
אנשים רעים נכנסו למקום שאנשים גרים. זה משהו שכמעט אף פעם לא קורה כי יש גדר ושומרים. כשזה קורה נשארים בתוך החדר עם המשפחה עד שהחיילים יתפסו אותם ואפשר יהיה לצאת.
תוכלו להשתמש בהסבר לעיל ולהוסיף: ליישובים יש גדר גדולה שמגינה עליהם וגם שומרים. אבל מה שקרה הפעם זה שמחבלים הצליחו להיכנס ליישוב ישראלי וכל התושבים היו צריכים להישאר בבתים בחדר המוגן עד שהחיילים תפסו את המחבלים והיה בטוח לצאת.
אם הילדים ממשיכים לשאול האם מחבלים הצליחו להיכנס ליישוב, ניתן להשיב שכן. מה שקרה זה שנכנסו מחבלים ליישוב במטרה לפגוע באנשים וכל התושבים היו צריכים להישאר בבתים בחדר המוגן עד שהחיילים תפסו אותם ואפשר היה לצאת.
2נעדרים
רמה א': אנשים שלא הצליחו למצוא איפה הם מאז המלחמה, ועדיין מחפשים אותם.
רמה ב': אנשים שאנחנו לא יודעים איפה הם נמצאים, והם לא יכולים להתקשר. כולנו דואגים להם ויש המון אנשים עכשיו שמחפשים אותם.
רמה ג': אנשים שאנחנו לא יודעים מה קרה להם. יכול להיות שהם בסדר ויכול להיות שקרה להם משהו. הם לא יכולים להתקשר וזה קשה לא לדעת. כולנו דואגים להם ויש המון אנשים עכשיו שמחפשים אותם.
רמה ד': אנשים שאנחנו לא יודעים איפה הם ומה קרה להם. יכול להיות שהם בסדר ויכול להיות שהם מתים או פצועים או שבויים. הם לא יכולים להתקשר וזה קשה לא לדעת. כולנו דואגים להם ויש המון אנשים עכשיו שמחפשים אותם.
3מחבלים/חמאס
אופציה א': אויבים של ישראל שרוצים לעשות רע לאנשים שגרים בישראל. אנחנו עכשיו נלחמים בהם כדי להגן על עצמנו.
אופציה ב': אויבים של ישראל ששייכים לארגון טרור ונלחמים בנו באופן לא מוסרי ואכזרי. אנחנו עכשיו נלחמים בהם כדי להגן על עצמנו. יחד איתנו כל העולם נאבק בהם, ותומך בנו מולם.
4מילואים, צו 8
אבא או אמא יצאו לעזור עם עוד חיילים וחיילות לאנשים שצריכים עזרה ולשמור עלינו.
אבא או אמא שלנו חייל/חיילת והוא או היא יצאו עם עוד חיילים לעזור לאנשים שצריכים עזרה. כמו שאבא או אמא יוצאים כל יום לעבודה, הפעם הם לא יצאו לעבודה אלא הלכו לצבא.
יש בדרום ובצפון עכשיו טילים ויריות והאנשים שם צריכים שהצבא יעזור להם. היחידה של אבא או אמא, שזה הם והחברים שלהם הולכים לעזור להם. יש להם את מה שצריך כדי לשמור עליהם (אפשר להוסיף: טנק חזק/אפוד/נשק) והם התאמנו לזה. הם לא תמיד יהיו זמינים ואנחנו כולנו חושבים עליהם ומחכים שיחזרו מהר ובשלום.
אם שואלים מתי ההורה יחזור, אפשר לענות שאבא או אמא לא יישנו בבית ויודיעו לנו מתי הם יחזרו או יבואו לבקר. אפשר לדבר על הגעגוע. אפשר להציע לילדים או הילדות הקטנים לצייר להורה ציור, להקליט מסר שאפשר יהיה לשלוח ועוד.
להורדת מילון המונחים: https://bit.ly/3QeDNOV