החורף מרים את ראשו ואני מוצאת את עצמי יותר בבית, יותר במטבח, שמחה להדליק את התנור ולהכין עוגות ועוגיות – כי זה תירוץ נהדר כדי לחמם את הסלון. אחרי פתיחה חלשה, החורף חוזר למשחק עם גשם וערפל, רוחות – ומי יודע? אולי אפילו נזכה לשלג בירושלים!
בגדול אני לא מחובבי החורף. לא תתפסו אותי מתרפקת על אדן החלון מול גשם סוער עם כוס תה (גם תה אני בכלל לא אוהבת). כשאני רואה גשם אני רואה פקקים, נזלת, גרביים רטובים ובוץ על השטיח. כזו אני, מקיפה את עצמי בתנורי ספירלה, מפזרי חום וכרבוליות פליז בצבע זרחני, עד אפריל. בשבוע שעבר חזרתי בלילה מתל־אביב לירושלים ונהגתי כמעט חצי שעה דרך ערפל סמיך מהסוג שלא רואים בו ממטר, עם דופק 200, רק בנס לא קיבלתי התקף לב. שונאת חורף.
אבל הוא כאן. כבר אי אפשר להתעלם ממנו, ויש עוד 68 יום עד היום הראשון של האביב. אז כדאי להכין אוכל שיתאים לעונה הקרה הזו: מלא מרקים, תבשילים ועוגות, שהריח שלהם יתפזר בכל הבית ויקרא לכולם. בחורף המטבח הופך להיות הלב של הבית, כולם באים לראות מה הכנתי ומוכנים לארוחת ערב כבר בארבע וחצי אחר הצהריים. השבוע נכין ארוחה חמה ומנחמת, שתתענגו לאכול בחיק המשפחה לצלילי הגשם הדופק על החלון.
מנה ראשונה: מרק עדשים וירקות עשיר ומחמם
מרקים הם כמעט הדבר היחיד שאני אוהבת בחורף, ואני תמיד שמחה לאכול מרק, בכל שעה ביום. נסו את המרק המשמח והצבעוני הזה, ותוכלו לדלג על כל שאר הארוחה.

מרכיבים (5־6 מנות)
1 כרשה גדולה קצוצה דק
1 בצל קצוץ דק
4 גזרים קצוצים לקוביות קטנות
2 תפוחי אדמה קטנים חתוכים לקוביות
4 שיני שום כתושות
2 כפיות מלח
½ כפית פלפל
1 כפית סוכר
2 כפיות קארי
¼ כפית קינמון
1 כפית כוסברה יבשה
1 כוס עדשים כתומות
2 ליטר מים רותחים
½ צרור כוסברה קצוץ
אופן ההכנה
1. שמים את העדשים בקערה, ממלאים במים, שוטפים אותן היטב ומסננים.
2. קוצצים את הכרשה ואת הבצל דק־דק, ומחממים שמן בסיר גדול. מטגנים את הבצל ואת הכרשה על אש בינונית־גבוהה כ־15 דקות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהם רכים וזהובים.
3. מוסיפים את הגזר ואת תפוחי האדמה וממשיכים לטגן שתי דקות נוספות. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את העדשים ואת המים הרותחים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים כ־45 דקות או עד שהירקות רכים. מוסיפים את הכוסברה הקצוצה ומכבים את האש.
מנה עיקרית: תבשיל צוואר עם יין אדום וערמונים
תבשיל עשיר ונהדר, מושלם לסופשבוע חורפי וקל מאוד להכנה. בקשו מהקצב נתח שמתאים לבישול ארוך, ואל תהססו להכפיל כמויות ולבחור בסיר גדול – כי לא יישאר פירור.

מרכיבים (5־6 מנות)
3 כפות שמן זית
1 קילו צוואר בקר חתוך לקוביות גדולות, מומלחות ומפולפלות
2 בצלים גדולים קצוצים
5 גזרים חתוכים לעיגולים
3 מקלות סלרי קצוצים דק
5 שיני שום פרוסות
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור גרוס
2 כפות אבקת מרק ירקות אורגנית
2 כפות רסק עגבניות
50 גרם פטריות מיובשות, מושרות
20 דקות במים רותחים וחתוכות גס
קליפה מחצי תפוז, מקולפת בעזרת קולפן וחתוכה לרצועות
2 עלי דפנה
2 ענפי טימין טרי
1 כוס יין אדום
1 כוס מי ההשריה של הפטריות
2 כוסות מים רותחים
100 גרם ערמונים בוואקום
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מחממים שמן, וכשהוא חם מוסיפים את קוביות הבשר. מטגנים אותן כעשר דקות עד שהן ״סגורות״ מכל הכיוונים ומוציאים אותן לקערה בצד.
2. לתוך הסיר (בלי לנקות אותו), מוסיפים את הבצל ומטגנים כעשר דקות עד שהוא מתרכך. מוסיפים גזר, סלרי, שום, מלח ופלפל ואבקת מרק ומערבבים היטב. מוסיפים רסק עגבניות, מחזירים את הבשר ומערבבים כשתי דקות.
3. מוסיפים את כל שאר המרכיבים מלבד הערמונים: פטריות, קליפת תפוז, עלי דפנה, טימין, יין, מי ההשריה של הפטריות ומים רותחים (על הנוזלים לכסות את הבשר, אז אם חסר תוסיפו עוד מים). מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כשעתיים.
4. מוסיפים את הערמונים ומבשלים כחצי שעה נוספת, עד שהבשר רך מאוד.
קראמבל שזיפים ואגסים
קינוח כיפי וטעים שכולם אוהבים (טוב, חוץ מגיסתי שלא אוהבת פירות מבושלים, איזה מין דבר זה?), והכי חשוב – מכינים אותו בחמש דקות וזוללים בפחות. אפשר לשלב כל מיני פירות שנשארו בבית ולהתפרע עם תוספות כמו אגוזים וצימוקים. להגיש לוהט!

מרכיבים (לתבנית בקוטר 26־24 ס״מ או לתבנית מרובעת בגודל 25/25 ס״מ)
לקראמבל
½1 כוסות (210 גרם) קמח
½ כוס (70 גרם) קמח שקדים
¼ כפית מלח
½ כוס (100 גרם) סוכר
½ כפית קינמון
1 כפית תמצית וניל
½ כוס (100 מ״ל) שמן קוקוס מומס
לפירות
4 שזיפים
3 אגסים
3 כפות סוכר
מיץ מחצי לימון
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים את התבנית.
2. מגלענים וחותכים את האגסים ואת השזיפים לקוביות קטנות, ומניחים בתבנית המשומנת. מפזרים מעליהם סוכר ומיץ לימון ומערבבים.
3. מכינים את הקראמבל: בקערה גדולה מערבבים קמח, מלח, סוכר, קינמון, וניל ושמן קוקוס. מערבבים את התערובת בעדינות בעזרת מזלג ושומרים על הפירוריות שלה, אפשר להוסיף כף מים או כף קמח לפי הצורך.
4. מפזרים את הקרמאבל מעל הפירות. אופים במשך 45־40 דקות, או עד שהקרמאבל ריחני וזהוב והפירות מבעבעים. מגישים חם.
טיפ: 1. מעדיפים חלבי? החליפו את שמן הקוקוס ב–100 גרם חמאה רכה.
2. אפשר להוסיף לתערובת הפירות חצי כוס פירות יער קפואים או תותים טריים קצוצים, ולקראמבל אפשר להוסיף כמה כפות קוקוס טחון.