הסקונס הוא לא עוגה ולא עוגייה, לא ביסקוויט וגם לא לחמנייה. אז מה הוא כן? זהו מאפה בריטי בעל מעמד אצולה. הסקונס נולדו כשלא היו יותר מדי חומרי גלם בסביבה, ויש בהם קמח – לא משנה מאיזה סוג – וגם ביצה, חלב שהחמיץ, קצת סוכר, קצת חמאה, ואפשר גם בלי. לישה קצרה, אפייה – והם כבר מוכנים, חמימים וחמודים.
הגברים מאחרים להגיע מהעבודה הקשה במכרות הפחם, הנשים מחכות להם על המרפסת והילדים כבר רעבים, וצריך להכין משהו קטן לארוחת ערב מוקדמת, וסקונס היה הפתרון המושלם – נשנוש קטן ולא מחייב.
את ה״Afternoon Tea" הכה מוכר של האנגלים המציאה בסוף המאה ה־19 הדוכסית מבדפורד. הוא נולד באחר צהריים אחד, בו הדוכסית הייתה רעבה, אך ארוחת הערב הייתה מוגשת רק בשמונה בערב. לכן, היא ביקשה שיביאו לה מעט סקונס ועוגות, עם תה כמובן. המנהג התפשט בכל הממלכה וקרנו של המאפה הרקיעה שחקים.
עד היום הסקונס שולטים בממלכה ולא תמצאו בית קפה או מלון הגונים ללא מבחר נאה מהם בתפריט, מוגשים לצד חמאה וריבה. גם אצלי בבית הם אהובים במיוחד והם נחטפים מהתבנית עוד לפני שיספיקו להתקרר. אני מכינה אותם כשיש לי קצת זמן לפני ארוחת הערב, והם נפלאים עם כל ממרח שתשימו עליהם.
אפשר לגוון ולהכין אינספור סוגי סקונס, מתוקים או מלוחים, ניטרליים וחגיגיים. בחרו לכם מתכון להתחיל איתו, אל תחששו לגוון בתוספות ותזכו לארוחת ארבע טעימה עוד היום.
טיפי זהב לסקונס המושלם
את הסקונס שלי למדתי להכין מהקונדיטורית טל האוזן, ששיתפה אותי בכמה טיפים חשובים לפני שיוצאים לדרך:
1. אסור ללוש את הבצק יותר מדי כדי שהסקונס יהיו רכים.
2. ככל שהבצק ינוח יותר (עד שעתיים), כך הסקונס יהיו אווריריים יותר.
3. אחרי המנוחה יש ללוש מעט את הבצק.
4. עדיף למרוח חלמון ולא ביצה שלמה לפני האפייה, לקבלת צבע יפה יותר.
5. כשמורחים את הביצה הקפידו שהיא לא תטפטף לדפנות – זה גורם לסקונס לא לתפוח באפייה ולהתפוצץ.
6. סימן לסקונס מוצלחים: כשהדופן שלהם נשארת בהירה אחרי האפייה.
7. סימן נוסף לסקונס מוצלחים: כשבוצעים אותם לשניים בידיים יתקבלו שני חצאים שווים.
8. נשארו לכם סקונס מאתמול? חממו אותם מעט במיקרוגל או בתנור.
סקונס סלמון מעושן ובצל ירוק
פינוק אמיתי לאוהבי הסלמון (שזה כולם, בעצם, לא?). סקונס עשירים וטעימים במיוחד, שמכינים מהם סנדוויצ׳ונים ועושים רושם על כולם.

מרכיבים (כ־22 יחידות)
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל
2 כפות קורנפלור
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית מלח
60 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
80 גרם גבינת קשקבל מגוררת
50 גרם סלמון מעושן, חתוך לקוביות קטנות
¼ כוס בצל ירוק, קצוץ דק־דק
1 ביצה
2 כפות שמנת חמוצה
להברשה
ביצה טרופה (או רק חלמון)
להגשה
גבינת שמנת, סלמון מעושן, עירית ושמיר
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. במיקסר עם וו גיטרה שמים קמח, אבקת אפייה, קורנפלור, חמאה וסוכר ומעבדים לבצק פירורי במשך כחמש דקות.
3. מוסיפים קשקבל, סלמון ובצל ירוק, ומערבבים עד שהם מתפזרים באופן שווה בתערובת הקמח.
4. מוסיפים ביצה ושמנת חמוצה ומעבדים כדקה נוספת, עד שהבצק רך וחלק.
5. עוטפים את הבצק בניילון (ולא צמוד מדי) ונותנים לו לנוח בטמפרטורת החדר כחצי שעה.
6. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ומרדדים לעובי 1 ס״מ. קורצים עיגולים בקוטר 6־4 ס״מ (תלוי באיזה גודל אתם רוצים את הסקונס שלכם) ומעבירים לתבנית.
7. מברישים בביצה ונותנים להם לנוח עוד 10 דקות.
8. אופים 10־15 דקות או עד שהסקונס זהובים מלמעלה ובתחתית ובהירים במרכז.
9. מגישים עם גבינת שמנת, פרוסות סלמון, עירית ושמיר קצוצים. שומרים את הסקונס בקירור עד יומיים ומחממים לפני ההגשה.
שימו לב: סקונס הכי טעימים בשעות הראשונות שאחרי האפייה
סקונס שוקולד־קפה
סקונס שוקולדיים ועשירים, שמושלמים בתור קינוח מהיר כשאורחים מגיעים בהפתעה. לא אוהבים קפה? החליפו אותו ב־2 כפות מיץ תפוזים וקליפה מגוררת מתפוז שלם.

מרכיבים (כ־12 יחידות)
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל + עוד כמה כפות לפי הצורך
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
4 כפות (40 גרם) סוכר לבן
2 כפות (20 גרם) סוכר חום דמררה
80 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
1/3 כוס + 2 כפות (100 מ״ל) שמנת חמוצה
1 כפית תמצית וניל
1 כפית נס קפה מומס ב־2 כפות מים רותחים
¾ כוס (150 גרם) שוקולד צ׳יפס, או שוקולד מריר קצוץ דק־דק
להברשה
ביצה טרופה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. במיקסר עם וו גיטרה שמים קמח, אבקת אפייה, חמאה וסוכר ומעבדים לבצק פירורי במשך כ־5 דקות.
3. מוסיפים את השמנת ומעבדים במשך 3־2 דקות נוספות עד שהבצק רך וחלק.
4. מוסיפים את השוקולד ומערבבים קלות עד שהוא מתפזר בבצק.
5. עוטפים את הבצק בניילון (לא צמוד מדי) ונותנים לו לנוח בטמפרטורת החדר כחצי שעה.
6. מעבירים את הבצק לנייר האפייה כשהוא מקומח קלות ומרדדים לעיגול בעובי 2 ס״מ.
7. חותכים את העיגול למשולשים (בדומה לעוגה) ומפזרים את המשולשים עם רווחים על התבנית.
8. אופים כ־20 דקות או עד שהסקונס זהובים מלמעלה ובתחתית ובהירים במרכז.
9. שומרים את הסקונס בקירור עד יומיים ומחממים לפני ההגשה.
סקונס עם תותים
הסקונס בסיסיים וניטרלים בטעמם, והתוספת הקטנה של התותים גורמת להם להיטרף על ידי בני הבית בקצב מסחרר. מעוניינים בסקונס מלוחים יותר? השמיטו את התותים והוסיפו חצי כפית מלח.

מרכיבים (כ־22 יחידות קטנות)
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל + עוד כמה כפות לפי הצורך
2 כפיות אבקת אפייה
2 כפות קורנפלור
1/3 כפית מלח
60 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
4 כפות (40 גרם) סוכר
1 ביצה
1/3 כוס (80 מ״ל) רוויון
75 גרם תותים (כ־3 תותים), חתוכים לקוביות
להברשה
1 חלמון
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. במיקסר עם וו גיטרה שמים קמח, אבקת אפייה, קורנפלור, חמאה וסוכר ומעבדים לבצק פירורי במשך כחמש דקות.
3. מוסיפים את הביצה והרוויון ומעבדים במשך 3־2
דקות נוספות, עד שהבצק רך וחלק.
4. מוסיפים את התותים ומערבבים קלות עד שהם מתפזרים בבצק.
5. עוטפים את הבצק בניילון (לא צמוד מדי), ונותנים לו לנוח בטמפרטורת החדר כחצי שעה.
6. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ומרדדים לעובי 1 ס״מ. קורצים עיגולים בקוטר 6־4 ס״מ (תלוי באיזה גודל אתם רוצים את הסקונס שלכם) ומעבירים אותם לתבנית.
7. מברישים בחלמון ונותנים להם לנוח עוד 10 דקות.
8. אופים 15־10 דקות או עד שהסקונס זהובים מלמעלה ובתחתית ובהירים במרכז.
9. מגישים עם חמאה וריבה. שומרים את הסקונס בקירור עד יומיים ומחממים לפני ההגשה.
שבלולי סקונס במילוי פסטו, צ׳דר ועגבניות מיובשות
סקונס ״פטנט״ שמכינים כמו רולדה, פורסים ואופים. התוצאה שמתקבלת כל כך יפה וטעימה, שהיא שווה כל רגע של השקעה.

מרכיבים (12 יחידות)
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל
2 כפות קורנפלור
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס גס
½ כפית בזיליקום יבש
70 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
1 ביצה
2 כפות שמנת חמוצה
85 גרם גבינת צ׳דר מגוררת
5־4 כפות פסטו
4 עגבניות מיובשות, חתוכות לקוביות
להברשה
ביצה טרופה (או רק חלמון)
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. במיקסר עם וו גיטרה שמים קמח, אבקת אפייה, קורנפלור, חמאה וסוכר ומעבדים במשך כ־5 דקות עד לקבלת בצק פירורי.
3. מוסיפים ביצה ושמנת חמוצה, ומעבדים כדקה נוספת עד שהבצק רך וחלק.
4. עוטפים את הבצק בניילון (לא צמוד מדי) ונותנים לו לנוח בטמפרטורת החדר כחצי שעה.
5. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ומרדדים לעלה מלבני בעובי 8 מ״מ.
6. מורחים שכבה נדיבה של פסטו, מפזרים על הפסטו גבינת צ׳דר מגוררת וחתיכות עגבניות מיובשות.
7. מגלגלים לאורך (כך שנוצר גליל ארוך) לגליל הדוק וחותכים שבלולים בעובי 2 ס״מ.
8. מניחים את השבלולים על התבנית, מברישים בביצה ונותנים להם לנוח עוד 10 דקות.
9. אופים כ־20 דקות, או עד שהסקונס זהובים מלמעלה ובתחתית ובהירים במרכז.
10. מגישים עם פסטו וסלט ירוק. שומרים את הסקונס בקירור עד יומיים ומחממים לפני ההגשה.