אין לנו דקלים וחופי תכלת, אבל חם לנו, חם מאוד, וצלחת פוקי היא פתרון מושלם לארוחה במזג אוויר שכזה. מאכל הרחוב המסורתי של הוואי עלה לישראל כבר לפני שלוש שנים, והוא כל כך מתאים לקיץ הישראלי.
אז מה זה בעצם ״פוקי״? משמעות המילה בהוואית היא ״חתוך לקוביות״, והיא מתייחסת לקוביות הדג הנא שעליהן מבוססת המנה. דגים הם ללא ספק חומר גלם מרכזי במטבח ההוואיני.
ב־2012 נפתחו בקליפורניה המקומות הראשונים שמגישים בהם צלחות פוקי, ומשם, עם עזרה קלה של הרשתות החברתיות, הן התפשטו לכל רחבי ארה"ב, והדרך לישראל ולשאר העולם הייתה קצרה.
מדובר בקערה המורכבת בדרך כלל מול עיני הלקוח מִרכיבים שהוא בוחר. הרכיב הראשון בקערה הוא דגנים – בדרך כלל אורז לבן או חום (לא חם), אבל אפשר להחליפם בקינואה, אטריות סובה או עלי חסה טריים. על האורז מסדרים בצורה פוטוגנית ירקות מכל הסוגים, טריים או מבושלים, פרי עונתי, אצות וכמובן דג נא חתוך לקוביות. השלב האחרון והחשוב הוא הרוטב שיקבע את טעמה הסופי של המנה. בדרך כלל הרטבים יהיו בסגנון אסייתי ומבוססים על סויה, שמן שומשום, ג׳ינג׳ר וכו׳, אך תוכלו גם לתבל את הפוקי לפי טעמכם האישי.
בסופו של התהליך מתקבלת קערה שהיא ארוחה משביעה וטעימה, בריאה וקלילה ומתאימה לקיץ שלנו, ורעיון מקורי ומושלם לארוחת קונספט קיצית כשמארחים חברים. מכינים קערות של ירקות ודגים, בקבוקים עם רטבים, וכל אחד יכול להרכיב לעצמו מנה מנצחת.
אבל לפני שאתם נותנים ביס, יש עוד שלב חשוב – צילום המנה היפה שיצרתם והעלאה לאינסטגרם.
פוקי טונה אדומה

מרכיבים (צלחת אחת)
5 כפות אורז לבן מבושל, בטמפרטורת החדר
200 גרם טונה אדומה טרייה, חתוכה לקוביות
½ אבוקדו פרוס דק
2 כפות כרוב סגול קצוץ
כף אצות ווקאמה שהושרו חצי שעה במים חמים וסוננו
1 מלפפון ירוק חתוך לקוביות
1 נקטרינה חתוכה לקוביות
ענף בצל ירוק קצוץ/עירית
שומשום שחור
לרוטב סויה וג׳ינג׳ר
3 כפות (45 מ"ל) מיץ לימון
3 כפות (45 מ"ל) שמן רגיל
1 כפית שמן שומשום
2 כפות (40 גרם) סילאן
2 כפות (30 מ"ל) רוטב סויה
1 כפית ג׳ינג׳ר טרי מגורר
¼ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
1. מניחים את האורז בתחתית ומניחים בצורה מעגלית ומסודרת את כל הירקות והדג.
2. מערבבים את כל חומרי הרוטב בצנצנת ומערבבים היטב.
3. מוזגים את הרוטב, מקשטים בבצל ובשומשום ואוכלים מיד.
פוקי טופו

מרכיבים צלחת אחת
4־5 עלי חסה טרייה חתוכה גס
3 כפות אדממה
5 דפי חטיף אצות נורי חתוכים לרצועות
2 צנוניות פרוסות
½ קיווי
½ פלפל אדום חתוך לרצועות
½ קולורבי חתוך לפרוסות דקות
עלי מיקרו אמרטוס (או אחרים)
בצל ירוק קצוץ
שומשום שחור
לטופו
200 גרם טופו חתוך לקוביות
1 כף (15 מ"ל) שמן
2 כפות (30 מ"ל) רוטב סויה
2 כפות (20 גרם) קורנפלור
לרוטב חמאת בוטנים
3 כפות (45 מ"ל) מיץ לימון
1 כף (15 מ"ל) שמן
1 כף (15 מ"ל) רוטב סויה
1 כפית שמן שומשום
2 כפות (30 גרם) מייפל
3 כפות (45 גרם) חמאת בוטנים
2 כפות (30 מ"ל) מים
1 כפית ג׳ינג׳ר טרי מגורר
אופן ההכנה
1. בקערה קטנה מערבבים טופו, שמן, סויה וקורנפלור עד שכל קוביות הטופו מצופות היטב.
2. מעבירים את כל תכולת הקערה למחבת חמה ומקפיצים 5־7 דקות, עד שהטופו פריך מכל הצדדים.
3. שמים את כל חומרי הרוטב בצנצנת ומערבבים היטב.
4. מרכיבים את הקערה: מניחים עלי חסה בתחתית ומסדרים בצורה מעגלית ומסודרת את כל הירקות והטופו. מוזגים את הרוטב ואוכלים מיד.
פוקי סלמון

מרכיבים (צלחת אחת)
5 כפות אורז חום מבושל, בטמפרטורת החדר
200 גרם סלמון טרי חתוך לקוביות
½ צרור אספרגוס, חלוט 2 דקות במים רותחים
1 פלפל אדום חתוך לקוביות
½ מנגו חתוך לקוביות
1 מלפפון חתוך לפרוסות
¼ בצל סגול פרוס דק
חופן קשיו קצוץ גס
כמה עלי בזיליקום טריים
שומשום שחור ורגיל
לרוטב ויניגרט חרדל
2 כפות (30 מ"ל) חומץ תפוחים
3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
1 כף (20 גרם) מייפל/דבש
1 כפית חרדל
¼ כפית מלח
אופן ההכנה
1. מניחים את האורז בתחתית ומסדרים בצורה מעגלית ומסודרת את כל הירקות והדג.
2. מערבבים את כל חומרי הרוטב בצנצנת ומערבבים היטב.
3. מוזגים את הרוטב, מקשטים בעלי בזיליקום ושומשום ואוכלים מיד.