זהר היא מסוג האנשים שנכנסים לחדר ומביאים איתם משב של אנרגיה חיובית והרבה מאוד אור, כמו שמה. פגשתי אותה ברחבי הרשת וידעתי שיום אחד ניפגש. האוכל של זהר נראה טעים ומזמין, בריא מאוד, ותמיד מלווה בסיפור משעשע וכמה תובנות על החיים. היא באה אליי לבוקר של בישולים לכבוד החג. המטרה: ארוחת חג בריאה ומיוחדת שגם מכינים בקלות.
זהר הגיעה לירושלים עמוסה בארגזי ירקות ובאנרגיה, עוד לפני שסיימנו לשתות את הקפה היא כבר עמדה מול המחבתות, מקפיצה בצל וחותכת במיה בו־זמנית. כעבור דקות כבר התחילו המנות לזרום לשולחן ולא נותר לי אלא לצלם ולאכול.
היא אמא לשלוש בנות ולמדה רפואה סינית במשך שבע שנים, שבסיומן הבינה שהיא בעצם רוצה לבשל והתחילה ללמוד בישול. האהבה של זהר למטבח בריא ומאוזן ולאכילת ירקות הייתה די חריגה אי אז בתחילת שנות האלפיים, והיא התחילה להעביר סדנאות בישול בריא לקהל גדול שהיה צמא לרעיונות החדשניים.
לפני כעשר שנים הוציאה את ספר הבישול ״סיפור בריא״ ומאז היא הוציאה עוד אחד, "לאכול טוב״. כיום היא ממשיכה להעביר סדנאות וגם לפרסם מתכונים דרך הבלוג ועמוד האינסטגרם השמח שלה (תעקבו, תעקבו!).
ועכשיו למטבח: החג מתקרב ולא חייבים לאכול שוב רק את כל המאכלים המסורתיים. אפשר לגוון עם מנות קלילות ובריאות שהגוף מרגיש כל כך טוב אחריהן.
חג שמח ושנה בריאה לכולם!
סלמון אפוי בדבש ובשום
מנת סלמון נפלאה וקלילה. הסוד כמו בכל מנות הדגים טמון בקניית דג טרי ואיכותי ובאפייה קצרה כדי שהוא יישאר עסיסי וטעים. ודבש כמובן!

מרכיבים
כ־4 מנות
600 גרם סלמון
3 כפות דבש
1 כפית לימון
3 שיני שום קצוצות או כתושות
מלח ופלפל שחור גרוס
חופן פטרוזיליה/כוסברה קצוצה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מניחים את הסלמון בתבנית חסינת חום ומשומנת.
3. בקערה קטנה מערבבים את הדבש עם הלימון, שיני השום, מלח ופלפל לפי הטעם.
4. מורחים את הסלמון בתערובת הדבש כך שכל חלקו העליון של הדג יצופה ברוטב.
5. אופים 20־25 דקות, עד שהסלמון נהיה ורוד והדבש מתחיל להתקרמל ולהשחים בקצוות
6. מוציאים מהתנור ומקשטים עם פטרוזיליה/כוסברה.
סלט כרוב ותפוחי עץ
סלט קליל ומשמח שמכינים בתוך דקות ויכול להספיק לגדוד של רעבים. אל תוותרו על קליית השומשום שמשדרגת את טעמו פלאים.
מרכיבים
½ כרוב לבן מגורר על מגררת עבה
1 תפוח עץ ירוק חתוך למקלות דקים
½ כוס בצל ירוק קצוץ או פטרוזיליה קצוצה
½ כוס (כ־100 גרם) חמוציות
1 כוס (כ־140 גרם) אגוזי פקאן קצוצים
½ כוס (כ־70 גרם) שומשום מלא קלוי קלות על מחבת ללא שמן
לרוטב
2 כפות חומץ תפוחים
מיץ מלימון אחד
¼ כוס שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מניחים את הכרוב, התפוח והבצל הירוק או הפטרוזיליה.
2. מערבבים את כל חומרי הרוטב ויוצקים על התערובת שבקערה.
3. מערבבים היטב, מוסיפים את החמוציות, האגוזים והשומשום ומערבבים שוב.
פולנטה אפויה עם פטריות צלויות, עגבניות מיובשות ובמיה
מנה מיוחדת, טעימה ומפתיעה, שפוגשים בדרך כלל במסעדות. קל מאוד להכין אותה בבית ואפשר גם להכין חלק ממנה מראש ולחמם. רושם זה כאן!

מרכיבים
6־8 מנות קטנות כתוספת או 4 מנות עיקריות
תבנית בגודל 20/30 ס"מ
1 כוס קמח (140 גרם) פולנטה להכנה מהירה
4 כוסות מים
1 כפית מלח
פלפל שחור גרוס טרי
½ כוס טפנד זיתים
2 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1 פלפל צ'ילי אדום חריף קצוץ (אפשר לוותר אם אתם לא אוהבים חריף)
2 כוסות פטריות חתוכות (אפשר להשתמש בכל סוג פטריות שמוצאים אצל הירקן)
2 כוסות במיה חתוכה לחתיכות גדולות
½ כוס עגבניות מיובשות קצוצות
10 עגבניות שרי חצויות
מלח ופלפל שחור גרוס טרי
אופן ההכנה
הכנת הפולנטה
1. בסיר בינוני מביאים לרתיחה את המים עם כפית מלח ופלפל שחור.
2. שופכים את הפולנטה בעדינות בצורת זרזיף דק לתוך הסיר עם המים הרותחים, ומערבבים בעזרת מטרף כל הזמן. שימו לב שהנוזל עם הפולנטה לוהט ועלול להתיז.
3. ממשיכים לערבב עד שהפולנטה מתגבשת לכדי דייסה נוזלית.
4. מערבבים לתוך הפולנטה את טפנד הזיתים. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הצורך.
5. מעבירים את הפולנטה לתבנית משומנת כך שהפולנטה תהיה בעובי 1 ס"מ, ומצננים לחלוטין. הפולנטה חייבת להיות קרה כדי שתוכל להיאפות.
* עד כאן אפשר להכין יום או יומיים מראש ולשמור במקרר.
6.בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, אופים את הפולנטה 30 דקות.
הכנת הירקות
7. מחממים במחבת רחבה או סוטאז' שמן זית ומטגנים את הבצל כ־7 דקות, עד שהוא מתרכך.
8. מוסיפים את השום והצ'ילי ומטגנים חצי דקה. מוסיפים את הפטריות, הבמיה, העגבניות המיובשות, עגבניות השרי, מלח ופלפל שחור, ומבשלים עד שכל הנוזלים שניגרים מהפטריות מתאדים.
9. מוסיפים את הפטרוזיליה ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
הרכבת המנה: חותכים את הפולנטה לריבועים (או לעיגולים, או אפילו לבבות אם יש לכם חותכן מתאים), מניחים תערובת פטריות ובמיה מעל ומגישים.
סלט עדשים שחורות, דלעת ורימונים
סלט טעים, בריא וחגיגי שעושה שימוש בעדשים שעשירות בחלבון ומהוות תחליף מצוין לבשר. הרוקט עשיר מאוד בוויטמינים וטעמו החרפרף והחזק מתאזן עם הבטטה המתקתקה והפיסטוקים המקורמלים. הרימונים מתפצפצים בפה, בקיצור חגיגה. הסלט הזה מושלם גם כארוחת ביניים באמצע שבוע.

מרכיבים
1 כוס עדשים שחורות
1 בטטה בינונית חתוכה לקוביות (או 200 גרם דלעת חתוכה לקוביות)
1 כף שמן זית
½ כפית מלח
1 כף סירופ מייפל (או דבש) לבטטה
½ כוס פיסטוקים
1 כף סירופ מייפל (או דבש) לפיסטוקים
צרור רוקט חתוך גס
חופן עלי פטרוזיליה קצוצה
חופן עלי כוסברה קצוצים
מעט עלי נענע קצוצים
½ כוס גרגירי רימון (ואפשר יותר)
1 כף שמן זית
מלח
¼ כוס מיץ לימון
אופן ההכנה
1. שמים עדשים בסיר ויוצקים עליהם שפע מים רותחים. מנמיכים להבה ומבשלים 20־15 דקות עד שהעדשים רכות אך לא מתפרקות. מסננים.
2. מערבבים את קוביות הבטטה עם שמן זית, מלח ומייפל.
3. מעבירים לתבנית חסינת חום ואופים ב־180 מעלות במשך 20־15 דקות, עד שהבטטה רכה, אבל עדיין נגיסה, ולא רכה מדי.
4. קולים את הפיסטוקים במחבת יבשה כשתי דקות עד שעולה ניחוח עדין של קלייה (זהירות, לא לשרוף). מוסיפים את המייפל מערבבים ומכבים את האש.
5. שמים את העדשים, הדלעת והפיסטוקים בקערה. מוסיפים רוקט, עשבי תיבול, גרגירי רימון, שומשום קלוי ושמן זית ומערבבים.
6. מתבלים במלח ובמיץ לימון ומגישים.
עוגת תפוחים של בית
עוגת תפוחים כיפית שמכינים בעשר דקות עם שמן זית שהוא בריא יותר ומוסיף טוויסט מיוחד לעוגה. אגב, היא נהדרת עם קמח כוסמין, ובבית שלי כבר בכלל לא מרגישים בהבדל.

מרכיבים
לתבנית בקוטר 22 ס״מ
2 ביצים
1 כוס סוכר קנים/דמררה
½ כוס שמן זית עדין
גרידה מלימון אחד
2 כוסות קמח כוסמין (אני שילבתי 50% מלא ו50% קמח כוסמין לבן)
1 כפית אבקת אפייה
½ כפית סודה לשתייה
¼ כפית מלח
½ כפית קינמון
½ כוס אגוזי מלך שבורים לחתיכות קטנות (לא חובה)
4 תפוחי עץ מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות טורבו.
2. משמנים תבנית אפייה עגולה ומרפדים גם בנייר אפייה (עיגול בתחתית ורצועה לדפנות).
3. בקערת מיקסר מקציפים את הביצים עם הסוכר במשך 2־3 דקות לבלילה תפוחה ואוורירית.
4. מוסיפים בהדרגה את השמן וגרידת הלימון.
5. בקערה נפרדת מערבבים קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח, קינמון ואגוזי מלך.
6. מוסיפים את החומרים היבשים לחומרים הרטובים ומערבבים רק עד לאיחוד. ערבוב־יתר יגרום לעוגה להיות דחוסה.
7. מוסיפים לבלילה את קוביות תפוחי העץ ומעבירים לתבנית אפייה.
8. אופים במשך 50 ־ 60 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא עם פירורים לחים.
מקשטים באבקת סוכר לפני ההגשה