הגשם בפתח וזה הזמן להכין מרק. נפתה אותו עם סירים מהבילים וריחות של תבלינים כדי שיישאר. הגשם הקצר שהיה פה לא מספיק ואנחנו רוצים עוד! רוצים גשם שוטף וקוצף כזה שדופק על החלון, ברקים ורעמים.
עונת המרקים נפתחה כבר רשמית. אז מה אם בתל־אביב עדיין לובשים גופיות?
אנשי ההר כבר מחליפים לפוך, לובשים סוודרים וקוצצים בצל למרק, כי אין כמו מרק טוב בחורף, ותסכימו איתי שכשיש מרק טוב אפשר לוותר על הארוחה.
המרק נמצא בתפריט משחר ההיסטוריה וכולם אוהבים מרק. עוד לא נולד הילד שיסרב לקערת מרק, או ליתר דיוק לקערת שקדי מרק מהולה במעט מרק צלול. המרק מרפא חולים (תשאלו את סבתא שלכם), מיישב סכסוכים, משביע, בריא ומגיע במגוון צבעים וטעמים. כל מה שצריך זה רק לבחור: צלול או טחון, אדום או כתום, עם קרוטונים או עם שקדי (אצלנו אומרים ״שקדי״, גם אצלכם?) – העיקר שיהיה חם וטעים.
אני תמיד בחיפוש אחרי מתכונים חדשים, כי כמה אפשר לאכול מרק כתום ומרק ירקות (הרבה!).
הפעם החלטתי לעשות מתיחת פנים למרקים המוכרים והאהובים ולשדרג אותם בעזרת כמה טריקים נחמדים.
אז קדימה לקלף בצל, כי הגיע זמן המרק.
מרק אפונה ופטרוזיליה
מרק אפונה הוא בהחלט בין המרקים המובילים מבחינתי, והפעם החלטתי לבדוק כמה פטרוזיליה הוא יכול לשאת. התוצאה: וואו! מרק עם טעם מיוחד וחזק, טעים ממש ופצצה של בריאות!

מרכיבים
4־5 מנות
250 גרם אפונה יבשה
1 בצל קצוץ דק
סלרי קצוץ דק
גזר קצוץ דק
3 שיני שום
½1 כפיות מלח
1 כפית סוכר
½ כפית פלפל שחור
1 קישוא חתוך לקוביות
3 כוסות ציר ירקות/עוף
100 גרם (צרור גדול/3 כוסות) פטרוזיליה, ללא הענפים העבים, קצוצה גס
להגשה
קרם פרש או קרם קוקוס
אופן ההכנה
1. משרים את האפונה כ־12 שעות במי ברז. מסננים ושוטפים היטב.
2. בסיר גדול מחממים שמן ומוסיפים בצל, סלרי וגזר. מערבבים היטב ומטגנים 10־15 דקות, עד שהם מתרככים.
3. מוסיפים את התבלינים ומערבבים כדקה.
4. מוסיפים אפונה, קישוא ואת הציר, ומביאים לרתיחה. מבשלים כשעה עד שהאפונה רכה מאוד.
5. מוסיפים את הפטרוזיליה, מבשלים כדקה ומכבים את האש. שומרים בצד כוס של מרק לא טחון, וטוחנים בעזרת בלנדר מוט את כל השאר. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
6. להגשה מוסיפים לכל מנה כף של מרק לא טחון, וכפית של קרם פרש או של קרם קוקוס.
מרק קרם בטטה וקארי
מרק הבטטה המסורתי מקבל ״בוסט״ של טעמים ותבלינים. התוצאה המופלאה היא כזו שאי אפשר לעמוד בפניה.
אל תיבהלו מכמות התבלינים, כי הכול עובד ביחד. במרק הזה אני התאהבתי.

מרכיבים
כ־10 מנות
3 כפות שמן זית
1 כף אבקת קארי צהובה
½1 כפיות מלח
½ כפית מכל אחד מהתבלינים הבאים: כמון, כורכום, בהרט, ג׳ינג׳ר וקינמון
½ כפית אבקת שום / 3 שיני שום כתושות
¼ כפית פלפל שחור
1.200 ק"ג בטטות קלופות וחתוכות לקוביות (3־4 בטטות)
2 גזרים קלופים ופרוסים דק
1 בצל קלוף וקצוץ גס
5 כוסות ציר עוף/ירקות
1 כוס (240 מ״ל) קרם קוקוס
להגשה
גרעיני דלעת קלויים קלות על מחבת ללא שמן
מעט פטרוזיליה
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מחממים שמן ומוסיפים את כל התבלינים. כעבור דקה מוסיפים בטטה, גזר ובצל ומערבבים היטב.
2. מוסיפים ציר עוף ומביאים לרתיחה. מבשלים 45־60 דקות, עד שהירקות רכים מאוד.
3. מכבים את האש ומוסיפים את קרם הקוקוס.
4. טוחנים בעזרת בלנדר מוט ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
5. מקשטים בגרעיני הדלעת והפטרוזיליה ומגישים.
מרק 5 בצלים
אוהבים מרק בצל? קבלו את אחיו הבוגר והמשודרג – מרק מחמישה סוגי בצלים עם טעם עמוק ועשיר, שמגישים עם פרוסות בגט צלוי וגבינה.

מרכיבים
כ־4 מנות
2 בצלים לבנים קצוצים
2 בצלים סגולים קצוצים
1 כרשה קצוצה
6־7 בצלי שאלוט קצוצים
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית סוכר
3 כוסות ציר ירקות
להגשה
פרוסות בגט עם גבינת עיזים (לא חובה) ועירית קצוצה.
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מחממים שמן ומוסיפים את כל סוגי הבצלים. מערבבים היטב ומטגנים 10־15 דקות, עד שהם מתרככים.
2. מוסיפים מלח, פלפל וסוכר, ומטגנים עוד 30־40 דקות על אש נמוכה עד שהבצלים משחימים ומתקרמלים.
3. מוסיפים את ציר הירקות ומביאים לרתיחה.
4. מבשלים כחצי שעה ומכבים את האש. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
5. קולים את הבגט והגבינה בתנור על מצב גריל כחמש דקות ומניחים על המרק.
6. מקשטים בעירית ומגישים מיד.