לוח השנה לא עוצר וכבר יום העצמאות מתקרב, עם לא מעט סימני שאלה לגבי אופי החגיגות והפורום שבו נחגוג. יום העצמאות הוא ללא ספק החג שהכי מרגש אותי בשנה, עם משמעות עמוקה וברורה והמון עצב שנשאר מהיום שקדם לו.
שום דבר לא יעצור אותנו מלחגוג את יום העצמאות, גם אם החירות האישית עדיין מוגבלת. נתכנס בבתים, בגינות ובמרפסות, נאכל ונשיר ונדליק משואה וירטואלית לכבוד עצמנו. נדליק את המנגל, או את הגז, נצטייד בפיתות ובחומוס, נלבש כחול ולבן ונחגוג!
הקבב, שכל כך מזוהה עם המטבח הישראלי, הגיע אלינו מטורקיה והוא נפוץ בכל רחבי המזרח התיכון (ובימינו גם באירופה יש דוכן קבב כמעט בכל פינת רחוב). משמעות המילה ״קבאב״ היא ״בשר צלוי״ בטורקית, ורוב מתכוני הקבב המסורתיים מכילים בשר כבש, אך גם מי שפחות מתחבר לטעמי הכבש (כמוני) יכול ליהנות מקבב ביתי מעולה. הנה שלושה מתכוני קבב שמכינים בקלות בבית – בשרי, דגי וצמחוני. אני ממליצה להכין את שלושתם כי הם פשוט מצוינים, ואם יש שאריות תהיה לכם ארוחת צהריים מושלמת למחרת.
אל תשכחו להכין סלט גדול וטחינה ביתית!
חג שמח!
קבב בשר

קבב טעים, עשיר בטעמים ואוורירי במיוחד בזכות המרכיב הנפלא של מי סודה שמוסיפים לבלילה. להגשה באווירה חגיגית שפדו את הקבבים על שיפוד קטן, שיהיה נוח להחזיק ולאכול.
אם אוכלים בבית זה משדרג את ההגשה.
מרכיבים
25־30 יחידות
900 גרם בשר טחון (לטעם ״קבבי״ עשיר בקשו מהקצב להוסיף לתערובת 10% של שומן כבש)
½ צרור פטרוזיליה קצוצה
½ צרור כוסברה קצוצה
1/3 כוס צנוברים קלויים על מחבת ללא שמן
6 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית כמון
½ כפית קינמון
1 כף סילאן
½ כוס פירורי לחם
½ כוס (120 מ"ל) מי סודה (המשקה, לא האבקה)
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים את כל חומרי הקבב מלבד מי הסודה, ולשים בידיים לתערובת אחידה.
2. מוסיפים את מי הסודה בהדרגה לתערובת תוך כדי ערבוב.
3. יוצרים קבבים ארוכים ומשחילים שיפוד דרך כל אחד מהם (לא חובה).
4. מחממים מנגל או מחבת פסים נון־סטיק משומנת, וצולים/מטגנים את הקבבים כמה דקות מכל צד עד שהם שחומים.
מגישים חם לצד סלט, פיתות וטחינה.
קבב עדשים

כשנתתי לילדים שלי לטעום את הקבב הזה נדרשו להם עשרה ניחושים עד שגילו מהו חומר הגלם העיקרי במתכון, ובאמת הקבב הזה לגמרי עובר כ״בשרי״ למי שטועם אותו, בזכות השימוש בתבלינים ובבצל מטוגן.
אחרי שתכינו את הקבב הזה לחג אני בטוחה שתחזרו אליו עוד פעמים רבות. הוא טעים במיוחד, קל ופשוט להכנה.
מרכיבים
45 יחידות קטנות
3 כפות שמן
3 בצלים בינוניים קצוצים דק
½ כפית מלח
½ כפית סוכר
¼ כפית פלפל שחור
½1 כוסות עדשים ירוקות, לא מבושלות
1 כפית מלח
3 גזרים קלופים וחתוכים לחתיכות גדולות
½ צרור כוסברה
1 כפית כמון
3 שיני שום
½ כפית קינמון
1 כפית כמון
1 כוס קוואקר
1 ביצה
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מחממים שמן, וכשהוא חם מוסיפים את הבצל.
2. מערבבים, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומטגנים כחצי שעה תוך ערבוב כל כמה דקות, עד שהבצל שקוף ושחום.
3. מוסיפים לבצל סוכר, מלח ופלפל שחור.
4. בסיר גדול מלא במי ברז וכפית מלח. מבשלים את העדשים עד שהן רכות מאוד. מסננים מהמים.
5. במעבד מזון שמים את הגזרים וקוצצים לחתיכות קטנות.
6. מוסיפים כוסברה, שום, עדשים (שומרים חצי כוס עדשים בצד) ואת כל התבלינים, וטוחנים בפולסים קצרים לעיסה קצוצה גס – אל תטחנו לפירה!
7. מעבירים את התערובת לקערה ומוסיפים את הבצל המטוגן, הקוואקר והעדשים השלמות.
8. טועמים את העיסה ומוסיפים מלח אם יש צורך.
9. מוסיפים את הביצה ואת השמן ומערבבים היטב.
10. מצננים את העיסה במקרר כחצי שעה ועד לילה שלם.
11. בידיים רטובות יוצרים קציצות קטנות ושטוחות.
12. מחממים מנגל או מחבת פסים נון־סטיק משומנת, וצולים/מטגנים את הקבבים כמה דקות מכל צד עד שהם שחומים.
מגישים חם, לצד יוגורט צונן.
קבב דגים טעים במיוחד

קציצות דגים הן אחד הדברים האהובים עליי, ולכן כשיש מנגל משפחתי אני לא מפספסת את ההזדמנות להכין את הקבב־דגים הקבוע שלי, מתובל היטב בשילוש הקדוש: כמון+כורכום+קינמון – ומחוזק בכוסברה ובשום. פשוט תענוג.
ואגב, ממש לא חייבים לחכות ליום העצמאות כדי להכין את הקבב הנהדר הזה!
מרכיבים
25 יחידות
500 גרם דג לבן ללא עור ועצמות (אפשר גם לקנות קפוא ולהפשיר)
½ צרור כוסברה
3 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
½1 כפיות כמון
½ כפית קינמון
½1 כפיות כורכום
גרידה מלימון שלם
3 כפות מיץ לימון
1 כף שמן זית
½ כוס פירורי לחם
אופן ההכנה
1. במעבד מזון שמים את כל חומרי הקבב מלבד פירורי הלחם.
2. טוחנים בפולסים קצרים לעיסה קצוצה גס – אל תטחנו לעיסה דקה!
3. מעבירים לקערה, מוסיפים פירורי לחם ומערבבים.
4. יוצרים קבבים קטנים ודקים בידיים משומנות.
5. מחממים מנגל או מחבת פסים נון־סטיק משומנת, וצולים/מטגנים את הקבבים כמה דקות מכל צד עד שהם שחומים.
מגישים חם עם פיתות, סלט וטחינה.