חם, הכול מתחיל להצהיב, היתושים חזרו וזה סימן שחג השבועות מתקרב. כבר כתבתי כאן פעמים רבות ששבועות הוא החג המועדף והאהוב עליי ביותר מבחינה קולינרית. אמנם יש מהומה רבה מדי סביב חג כל כך קצר, ויש כמובן הפרזה קלה בכמויות הגבינה שאנחנו קונים (ובכמויות עוגות הגבינה שאנחנו אוכלים), אבל חוץ מזה, אני לגמרי בעניין שלו. מאפים, עוגות גבינה, גבינות צהובות, מלוחות, חריפות ועדינות, קצת לחם ליד ואני מסודרת. תוסיפו גם עגבניות שרי חתוכות ולא תשמעו ממני עד הערב.
נתחיל עם שלושה מתכונים מלוחים וטעימים, ברמות השקעה שונות. בשבוע הבא ניפגש כאן עם שלושה מתכוני קינוחים מושלמים, אז תשמרו מקום על השולחן.
גביניות מלוחות במילוי ריקוטה ותרד
גביניות מתוקות הן מאפה נפלא, אבל כדאי להכין אותן גם בגרסה מלוחה. נשנוש טעים במיוחד.
מרכיבים // 30־25 יחידות
לבצק:
500 גרם (3.5 כוסות) קמח רגיל
3 כפיות שמרים יבשים
2 כפות סוכר
¼ כוס (50 מ"ל) שמן
1 ביצה
1 גביע (150 מ״ל) יוגורט 3% שומן
1/3 כוס (80 מ"ל) מים
1 כפית מלח
למילוי:
2 כפות שמן זית
3 שיני שום פרוסות
200 גרם תרד טרי קצוץ גס
250 גרם גבינת ריקוטה
125 גרם גבינת פטה
100 גרם קשקבל מגוררת
2 כפות קמח
להברשה: ביצה טרופה, שומשום
אופן ההכנה
בצק
- שמים קמח, שמרים וסוכר בקערת מיקסר ומערבבים היטב.
- מפעילים את המיקסר עם וו הלישה ומוסיפים ביצה, שמן ויוגורט. בתחילה שמים רק מחצית מכמות המים ואם הבצק לא מתאחד לכדור מוסיפים את שאר המים בהדרגה.
- מוסיפים את המלח ולשים במיקסר כ־9 דקות לבצק גמיש וחלק. אם הבצק נראה לכם רטוב מדי הוסיפו כף קמח, ואם הוא פירורי ולא מתאחד לכדור הוסיפו מים.
- מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים לצורת כדור.
- מעבירים את הכדור לקערה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה במקום חמים.
מילוי
- במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את השום כדקה (זהירות, חשוב להישאר לידו ולהשגיח שלא יישרף!)
- שוטפים את התרד היטב ומניחים אותו רטוב במחבת עם השום, מטגנים אותו במשך 2־3 דקות עד שהוא הופך מעט סמרטוטי, ומכבים את הלהבה.
- בקערה בוחשים ריקוטה, פטה, קשקבל וקמח.
- סוחטים את התרד מנוזלים, קוצצים מעט, מוסיפים אותו לקערת הגבינות ומערבבים.
הרכבה ואפייה
- מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
- אחרי שעה או כשהבצק הכפיל את נפחו, לשים אותו מעט וחותכים אותו לשתי חתיכות שוות.
- על משטח מקומח מרדדים כל חתיכה לעלה דק וגדול בעובי 3־4 מ״מ.
- חותכים את העלה לריבועים בגודל 10X10 ס״מ (הכי קל עם גלגלת פיצה) ובמרכז כל ריבוע שמים כף מילוי.
- מברישים מסביב למילוי בביצה טרופה.
- סוגרים את הריבועים משני הצדדים זה על זה ואז סוגרים מהצדדים הנגדיים לצורת מעטפה. מהדקים היטב.
- מברישים בביצה, מפזרים שומשום בנדיבות ואופים 20־25 דקות עד שהמאפים מזהיבים ומעט משחימים.
מגישים חם.

סוכריות פילו במילוי עשבי תיבול
כל כך יפות! אף אחד לא יכול לעמוד בפני הסוכריות החמודות האלה! בהחלט דרושה מעט סבלנות בהכנה, הכינו כיסא ושבו ליד שולחן כדי ליהנות מהמלאכה. התוצאה משתלמת לגמרי.
מרכיבים // 27 יחידות (אפשר בהחלט להכפיל או לשלש כמויות. בחבילת דפי פילו יש כ־10 עלים)
3 עלי פילו מופשרים לפי הוראות היצרן
6 כפות שמן זית
למילוי
2 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים דק
½ כפית מלח
1 כפית סוכר
½ כפית פלפל שחור
3 שיני שום כתושות
½ צרור פטרוזיליה קצוצה
צרור כוסברה קצוצה
100 גרם גבינה בולגרית/פטה מעודנת
אופן ההכנה
מילוי
- במחבת מחממים שמן ומטגנים את הבצל כ־20 דקות עד שהוא מזהיב.
- מוסיפים מלח, סוכר, פלפל ושום ומטגנים כדקה.
- מוסיפים פטרוזיליה וכוסברה, בוחשים קלות ומכבים את האש.
- כשהמילוי מתקרר מעט מוסיפים לו את הגבינה ובוחשים היטב.
הרכבה
- מחממים תנור ל־180 מעלות.
- פורסים עלה פילו על משטח העבודה, ומורחים עליו שמן בעזרת מברשת.
- חותכים את העלה ל־9 ריבועים שווים, ובחלק התחתון של כל עלה שמים כפית מילוי.
- מגלגלים את העלה על המילוי, ואת הצדדים מועכים לצורת הסוכרייה המוכרת.
- מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומברישים בשמן זית.
- חוזרים על הפעולה עם כל דפי הפילו עד שנגמר המילוי.
- אופים במשך 15־20 דקות עד שה״סוכריות״ מזהיבות.
- מומלץ לאכול סמוך לזמן האפייה.
- אפשר לקשט בשומשום או בקצח.

לביבות קישואים וגבינה
לביבות נפלאות וטעימות שכדאי להכין כל השנה. נרשמה התלהבות גבוהה בקרב בני הבית.
מרכיבים // כ־15 יחידות
3 ביצים
3 כפות שמן זית
½ כפית פלפל שחור
1 כפית מלח
½ כפית בזיליקום יבש
½ כפית אורגנו יבש
½ כפית אבקת שום
2 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק
400 גרם זוקיני מגוררים גס (בערך שני זוקיני בינוניים) וסחוטים מנוזלים
40 גרם פרמזן מגוררת
40 גרם קשקשבל מגוררת (או גבינה צהובה אחרת לטעמכם)
½ כוס (70 גרם) קמח רגיל
½ כוס (70 גרם) קמח כוסמין (או קמח רגיל)
¼ כפית אבקת אפייה
לטיגון: שמן זית או רגיל
אופן ההכנה
- בקערה גדולה טורפים היטב ביצים, שמן ואת כל התבלינים.
- מוסיפים בצל ירוק, זוקיני וגבינות ובוחשים היטב.
- מוסיפים את הקמח ואת אבקת האפייה ובוחשים הכול יחד.
- מחממים שמן במחבת ומטגנים לביבות גדולות ודקות, כשלוש דקות מכל צד, עד שהן משחימות.
מגישים חם לצד יוגורט צונן.

נשאר לכם פילו?
הכינו כוסות פילו שממלאים במה שאוהבים.
משמנים היטב תבנית מאפינס ומחממים תנור ל־180 מעלות. פורסים עלה פילו על משטח העבודה ומברישים אותו בחמאה.
מניחים עלה נוסף מעליו ומברישים גם אותו. חוזרים על הפעולה עוד 4 פעמים ליצירת 6 שכבות.
חותכים את העלה הגדול ל־9 ריבועים שווים ומניחים כל ריבוע בתוך שקע בתבנית המאפינס. מקפלים אותו כך שתיווצר צורה של כוס.
אופים את כוסות עלי הפילו כ־15 דקות או עד שהן מזהיבות ומשחימות מעט בצדדים.
חוזרים על הפעולה עם כל העלים בחבילה. שומרים את הכוסות בכלי סגור עד ההגשה.