לצד התופעה הכיפית של פתיחת משהו חדש, יש גם קסם מיוחד בהתרפקות על זיכרונות העבר. טקס פתיחת ספר המתכונים של פסח ושליפת המתכון המצהיב, המנצח, לעוגת שוקולד לפסח שכתוב בכתב ידה של חמותי היקרה אדלה גוטמן ע"ה, הוא רגע עוצמתי מאד עבורי, והוא אחד מרגעי ההתרפקות האלה.
לאדלה חמותי היו תכונות נאצלות. בין השאר הייתה בה מסירות, נתינה אינסופית, חום, מרץ, ואהבה. אבל תכונה אחת הייתה דומיננטית בעיניי, תכונה שלדבריה היא זכתה בה מתוך חוויה אותה סיפרה לנו.
כחלק מעבודתה, היה לאדלה קשר יומיומי עם אנשים, ובתוכם אישה אחת שהייתה לבושה תמיד באופן חושפני, בולט ומוחצן. על פי לבושה בנתה אדלה בראשה את הפרופיל הלא כל-כך מחמיא לאותה הגברת.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– המלאכים שחיים בינינו
– הציבור כבר צרוד מרוב צעקות: חסר אמון בנציגי העם
– חג האביב: הזמן הכי טוב לצאת ולבלות בחוץ
במקביל, אדלה הייתה צועדת יום-יום כדי לשמור על הכושר הגופני, ויום אחד בניגוד למסלול הקבוע, היא עברה בדרך אחרת. במקרה ראתה מרחוק את אותה הגברת החשופה כשהיא טורחת בעמל רב על ניקיון בית של זוג קשישים. בירור קצר העלה שמדובר בזוג ערירי חסר אמצעים שלא היה להם מכר או מודע, ואותה אישה הייתה זו שדאגה לכל מחסורם ולכל צורכיהם במסירות, ללא תמורה ובלי קשר עם הממסד הרשמי.
באותו הרגע, אמרה לנו אדלה, קיבלה על עצמה להשתחרר ממידת השיפוטיות. וכך הכרתי אותה אני: מקבלת כל אדם באשר הוא אדם בסבר פנים מאיר, טוב, שמח, מכבד ומקבל. וואו, כמה שהתכונה הזו חשובה, וכדאי להעביר אותה במשפחה לילדים ולנכדים, ובכלל. יהי זכרה ברוך.

עוגת שוקולד לפסח של אדלה גוטמן
תבנית (קפיצית) בקוטר 26 ס"מ, תנור בחום של 180 מעלות
מצרכים:
1.5 כוסות סוכר
3/4 כוס קמח מצה לעוגה
3/4 כוס קמח תפו"א
3/4 כוס מים רותחים
200 גרם שמן קוקוס
1 אבקת אפיה
1 תפוח עץ גדול מתוק קלוף ומגורר
5 – 6 ביצים
100 גרם שוקולד מריר
2 כפות גדושות קקאו
1 כפית תמצית וניל
הוראות הכנה:
בסיר קטן על להבה בינונית-נמוכה מערבבים כוס סוכר, שמן קוקוס, קקאו, תמצית וניל, שוקולד שבור לקוביות קטנות ומים רותחים. מחכים עד להמסת השמן, השוקולד והסוכר, מכבים את האש ומניחים לתערובת להתקרר.
מפרידים את הביצים, ושומרים את החלבונים בצד. כשהתערובת בטמפרטורת החדר מוסיפים את החלמונים בהדרגה תוך בחישה נמרצת. ממלאים כוס חד פעמית שקופה בקרם שהתקבל ומניחים בצד כדי שישמש ציפוי לעוגה, אל הבלילה הנותרת מוסיפים את הקמחים, תפוח עץ מגורר ואבקת אפיה ומערבבים עד קבלת תערובת אחידה.
מקציפים את החלבונים ולאחר שהם מתחילים להלבין מוסיפים בהדרגה 1/2 כוס סוכר עד לקבלת קצף יציב, ואז בתנועות קיפול עדינות מוסיפים את תערובת השוקולד אל הקצף.
טיפ! בכל פעם שאני משתמש בתבנית עגולה קפיצית אני משחרר את הקפיץ, מניח נייר אפייה בתחתית העגולה וסוגר עליה את הקפיץ כך שהנייר נתפס בה, ואז גוזרים את הנייר המיותר. זה מאפשר את שחרור העוגה בקלות לאחר האפייה ובסיס התבנית נותר נקי לגמרי.
מעבירים את התערובת לתבנית עם נייר אפיה ואופים כ-50 דקות בתנור בחול של 180 מעלות עד שהעוגה יציבה ושקיסם יוצא ממנה יבש.
לאחר שהעוגה התקררה מורחים עליה את הקרם ששמרנו בצד.
לבריאות ובתאבון!