כשהיינו צעירים וגרנו בנחלאות הייתה לי בעיה גדולה. "שלום פלאפל" היה ממוקם במרחק חמישים מטרים מהבית שלנו. אתם מבינים את גודל הבעיה, נכון?
בוקר, צהריים וערב הייתי עוברת ליד הפלאפלייה הקטנטנה, תור קבוע של אנשים מצטופף מול הדלפק, רעבים אך סבלניים. הם יודעים שבעוד שניות או דקות הם יאחזו בפיתה רכה ושמנמנה, עמוסה בכדורים ובכל השאר, הפלאפל הכי טוב בעיר – את זה כולם יודעים.

בוקר, צהריים וערב הייתי מצטרפת בעיניי אל התור וממשיכה הלאה, "מחר", הייתי אומרת לעצמי. "אי אפשר כל יום פלאפל" (אמממ… דווקא אפשר).
אהבתי לבחון את האנשים שעומדים בתור ותמיד ציינתי לעצמי שקשה לצאת בהכללות כשמדובר באוכלי פלאפל. רזים ושמנים, דתיים וחילונים, סטודנטיות אופנתיות והומלסים שכונתיים, פרופסורים לפיזיקה ופועלי בניין – כולם עומדים בתור, ומחכים.
עברו כמה שנים וניסיתי להכין פלאפל בעצמי בבית, המתכון נראה כל כך פשוט והסקרנות הרגה אותי. ואכן גיליתי שעם כל הכבוד לשלום (ויש הרבה כבוד) גם בבית אפשר להגיע לפלאפל מוצלח ביותר, והסיפוק בהכנה שווה לא פחות. אצלנו בבית, ״ערב פלאפל״ הוא אחד הערבים המהנים. מכינים את כל החומרים וכל אחד מרכיב לעצמו מנה עם כל מה שהוא אוהב, והמהדרין אוכלים את הכדורים טבולים בטחינה ללא פיתה.

פלאפל
בפעם הראשונה שהכנתי פלאפל נדהמתי לגלות שהוא עשוי משישה מרכיבים בלבד (לא כולל תבלינים), ושכל העבודה מסתכמת בלהכניס אותם למעבד מזון ולכדרר כדורים. גם אם אתם לא מחובבי הכוסברה, אל תוותרו עליה כי יש לה חלק משמעותי בטעמים, אבל בהחלט אפשר לשחק מעט לכאן ולכאן עם כמויות התבלינים והעשבים וליצור כדור פלאפל המותאם לכם בדיוק.
מרכיבים
כ־30 יחידות
½1 כוסות (250 גרם) גרגירי חומוס יבש
½ בצל קטן
4 שיני שום קלופות
½ כוס (חופן גדול) עלי פטרוזיליה, ללא גבעולים
½ כוס (חופן גדול) עלי כוסברה, ללא גבעולים
½ פרוסת לחם ישנה
1 כפית מלח
1 כפית כמון
1/3 כפית פלפל שחור
2־4 כפות מים
1 כף שומשום
1 כפית סודה לשתייה

לטיגון
½1 ליטר שמן חמניות או קנולה
אופן ההכנה
- משרים את החומוס כ־12 שעות ומחליפים את המים מפעם לפעם (בקיץ, אם הבית חם מאוד מעבירים את הקערה למקרר).
- כעבור 12 שעות מסננים מהנוזלים.
- במעבד מזון שמים את הגרגירים המושרים וגם בצל, שום, פטרוזיליה, כוסברה, לחם, מלח, כמון ופלפל שחור.
- מתחילים לטחון ומוסיפים 2־4 כפות מים לפי הצורך, עד שנוצרת עיסה שאפשר ליצור ממנה כדורים (תנסו!). מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים את השומשום, מערבבים ומצננים במקרר כשעה.
- כעבור שעה מחממים שמן בסיר עמוק ומוציאים את התערובת מהמקרר. מוסיפים את אבקת האפייה ומערבבים היטב. בידיים רטובות יוצרים כדורים קטנים.
- כשהשמן חם (אפשר לבדוק ע״י טיגון של כדור אחד: השמן אמור לבעבע סביב הכדור אבל לא להשתולל
(שמן חם מדי ישרוף את הקציצה מבחוץ אך לא יטגן אותה מבפנים). מטגנים את כל הקציצות בסבבים של עשר יחידות בכל פעם, כדי לא לקרר את השמן.
- מוציאים את הקציצות לצלחת מרופדת במגבת נייר ואוכלים מיד!
פלאפל סלק
הגרסה האדומה לקציצה האהובה. למי שכבר הכין פלאפל רגיל ורוצה לגוון וכמובן לאוהבי הסלק, שפשוט יתאהבו בגרסה הזו. אני כבר נשביתי.
מרכיבים
כ־30 יחידות
½1 כוסות (250 גרם) גרגירי חומוס יבש
½ סלק גדול טרי וקלוף (175 גרם)
½ בצל קטן
2 שיני שום קלופות
חופן פטרוזיליה (חצי כוס)
1 כפית מלח
½ כפית כמון
1/3 כפית קינמון
1/3 כפית פלפל שחור
1 כף שומשום
1 כפית סודה לשתייה
לטיגון
½1 ליטר שמן חמניות או קנולה
אופן ההכנה
- משרים את החומוס כ־12 שעות ומחליפים את המים מפעם לפעם (בקיץ, אם הבית חם מאוד מעבירים את הקערה למקרר).
- כעבור 12 שעות מסננים מהנוזלים.
- שמים את הגרגירים המושרים במעבד מזון ומוסיפים סלק, בצל, שום, פטרוזיליה, לחם, מלח, כמון, קינמון ופלפל שחור.
- מתחילים לטחון ומוסיפים 2־4 כפות מים לפי הצורך עד שנוצרת עיסה שאפשר ליצור ממנה כדורים (תנסו!). מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים את השומשום, מערבבים ומצננים במקרר כשעה.
- כעבור שעה מחממים שמן בסיר עמוק ומוציאים את התערובת מהמקרר. מוסיפים את אבקת האפייה ומערבבים היטב. בידיים רטובות יוצרים כדורים קטנים (אני אוהבת להשתמש בכפפות בעבודה עם סלק).
- כשהשמן חם (אפשר לבדוק ע״י טיגון של כדור אחד: השמן צריך לבעבע סביב הכדור אבל לא להשתולל, שמן חם מדי ישרוף את הקציצה מבחוץ אך לא יטגן אותה מפנים). מטגנים את כל הקציצות בסבבים של עשר יחידות בכל פעם כדי לא לקרר את השמן.
- מוציאים את הקציצות לצלחת מרופדת במגבת נייר ואוכלים מיד עם המון טחינה או יוגורט או שניהם!
