המטבח המרוקאי חי ובועט, והוא אולי המטבח הכי משמעותי שחדר ללב הישראליות. בכל רחבי הארץ מחליפים מתכונים למטבוחה ומתווכחים מהי הדרך הנכונה ביותר להכין קוסקוס. ואני תמיד שמחה להציץ לתוך סירים גדולים ומהבילים וללמוד עוד על שיטות בישול ועל מתכונים וטעמים שלא גדלתי עליהם.
בחרנו את יום כיפור כי עבור קובי הוא יום משמעותי מההיבט הקולינרי עם מאכלים מאוד מסוימים שהוא מחכה להכין פעם בשנה. כשהתארחתי בביתו לצילום המדור הוא סיפר לי בהתרגשות איך בשעות האחרונות של הצום, כל מה שמדמיינים זה את הקערה הלוהטת של מרק החרירה. הייתם צריכים לראות את הפנים שלו כשטעמנו מהמרק אחרי הצילומים, הוא נהנה והתענג ממנו כאילו צם עכשיו לפחות 25 שעות.
היה תענוג לצפות בו מבשל, קוצץ ומטגן במהירות האור, מקציף ומערבב ומדבר על חומרי גלם ושיטות הכנה בהתלהבות בלתי נגמרת. ההתלהבות שלו סוחפת אחריה מדי יום את מאות אלפי העוקבים שלו ברשתות החברתיות, שצופים בסרטונים שלו ומכינים יחד איתו מאכלים מורכבים ומיוחדים, תבשילי בשר, סירי קציצות, ממולאים ועוד ועוד.
בואו למטבח להכין סעודה מפסקת ולייצר זכרונות נעימים גם לדורות הבאים.
גמר חתימה טובה!
מעקודה

סיר בקוטר 24-26
* חשוב להשתמש בסיר נון–סטיק
מרכיבים
7־8 תפוחי אדמה בינוניים (רצוי עם קליפה אדומה)
3 גזרים
1 בצל
רבע כוס שמן
חצי כפית כורכום
1 כפית פלפל שחור
1 כף מלח
חצי כוס מים רותחים
12 ביצים
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
לטיגון: חצי כוס (120 מ״ל) שמן
אופן ההכנה
1. מקלפים את הירקות, חוצים אותם ושמים בסיר.
2. מערבבים בכוס שמן, כורכום, פלפל שחור ומלח ומוסיפים מים רותחים, מערבבים ויוצקים על הירקות.
3. מוסיפים מים לכיסוי הירקות, מערבבים ומבשלים כ־30 דקות עד לריכוך. ומסננים היטב.
4. מוציאים את הבצלים והגזר מהסיר, מועכים את תפוחי האדמה.ומניחים להתקרר מעט.
5. חותכים את הגזר והבצל לקוביות.
6. בקערה גדולה מאוד טורפים בעזרת מיקסר יד (או בקערת מיקסר) את הביצים עד שהם משלשים את נפחם.
7. מוסיפים תוך כדי בחישה את תפוחי האדמה המעוכים ומקפלים בעדינות.
8. מוסיפים את הגזר, הבצל וחופן נדיב של פטרוזיליה קצוצה ומערבבים בעדינות.
9. מחממים שמן בסיר בקוטר 24־26, משמנים גם את הדפנות, וכשהשמן חם יוצקים את הבלילה.
10. מכסים בבד או בנייר אפייה ומכסה אטום היטב ומבשלים על אש בינונית כחצי שעה.
11. מעבירים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות למשך 30־40 דקות נוספות.
מצננים לגמרי לפני שחותכים.
מגישים עם חלה ומטבוחה.
טנזיה אונטריב
הטנזיה הוא תבשיל בשר מרוקאי חגיגי מלא ירקות ופירות יבשים שמתבשלים עם בשר שנמס בפה ואין מתאים ממנו כדי לפתוח את הצום. על אף רשימת המרכיבים הארוכה, המתכון קל להכנה והתוצאה מרשימה וטעימה במיוחד

מרכיבים
¼ כוס שמן רגיל
קילו וחצי בשר אונטריב חתוך לקוביות (בשר בקר מספר 2)
מלח ופלפל
¼ כוס שמן זית
1 בצל לבן אחד קצוץ
1 בצל סגול אחד
1 גבעול כרישה קצוץ
2 גבעולי סלרי קצוצים
3 קישואים גדולים חתוכים לקוביות גדולות
1 חתיכת דלעת קלופה חתוכה לקוביות גדולות
10 בצלי שאלוט קלופים
חופן חמוציות
חופן צימוקים
חופן שזיפים מיובשים
חופן משמשים מיובשים
1 מקל קינמון
6־7 חוטי זעפרן
1 כוס מים חמים
1 כוס מציר הבשר
1 כף מלח
1 כפית פלפל שחור
5 כפות סילאן
אופן ההכנה
1. בסיר מחממים את השמן ומוסיפים את קוביות הבשר.
2. ממליחים ומפלפלים היטב.
3. מוסיפים מים ומבשלים שעתיים עד לריכוך מלא של הבשר (או בסיר לחץ 35 דקות).
4. מחממים שמן זית בסיר סוטאז' גדול ומטגנים את הבצלים עד שהם מתרככים.
5. מוסיפים כרישה וסלרי ומטגנים עוד כמה דקות.
6. מסדרים בסיר קוביות מהבשר המבושל וביניהן קוביות דלעת, קישואים ובצלי שאלוט עד שהסיר מתמלא.
7. חולטים את הפירות היבשים למשך דקה במים רותחים (להוציא את הלכלוך ומעט מהמתיקות), מסננים ומוסיפים לסיר.
8. מוסיפים מקל קינמון.
9. מניחים את הזעפרן בכוס עם מים רותחים, בוחשים ומוסיפים לסיר.
10. מוסיפים עוד כוס מים חמים מהציר של הבשר שבישלנו.
11. מתבלים במלח ובפלפל שחור ומעל הכול מוסיפים סילאן.
12. מבשלים מכוסה כשעה על אש קטנה ועוד רבע שעה משחימים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות, ללא מכסה.
מגישים עם קוסקוס.
מרק חרירה

מרכיבים
6 כפות שמן זית
2 בצלים חתוכים לקוביות
8 גבעולי סלרי קצוצים
1 כף כורכום
4 עגבניות מגורדות
2 כוסות חומוס שבושל מראש או קפוא משקית
(עדיף כמובן חומוס אמיתי, זה יותר טעים ונימוח)
3 ליטר מים רותחים
1 כוס עדשים חומות
צרור פטרוזיליה קצוצה
צרור כוסברה קצוצה
1 כף מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כוס אחת של אטריות דקות לא מבושלות
מיץ מ־3 לימונים
אופן ההכנה
1. בסיר עמוק מחממים שמן זית ומוסיפים את הבצלים.
2. מטגנים קלות, מוסיפים סלרי ומטגנים כ־5 דקות נוספות.
3. מוסיפים כורכום, עגבניות מגוררות, חומוס, מים רותחים ועדשים חומות.
4. מוסיפים פטרוזיליה וכוסברה ומתבלים במלח, אבקת מרק, ופלפל שחור.
5. מכסים ומבשלים במשך 35־40 דקות על להבה גבוהה.
—-
אם רוצים לאכול את המרק בסעודה מפסקת: מוסיפים את האטריות הדקות ושלושה לימונים סחוטים בסיום הבישול ומבשלים 5 דקות נוספות.
אם רוצים לאכול את המרק רק בצאת הצום, מביאים את המרק לרתיחה, ורק אז מוסיפים את האטריות ומיץ הלימון ומבשלים 5 דקות נוספות, לפני ההגשה.