אולי שמתם לב שנכנסתי למצב רוח בריא בשבועות האחרונים. תמיד אחרי שאני מבשלת ומצלמת את המדור, כולנו אוכלים את התוצרת. אז החורף, עם כל הצינונים והשיעולים שהוא מביא איתו, עושה לי חשק למלא את הבית באוכל בריא ומחזק. ומה מחזק יותר משום? שום כלום! לא סתם הוא נקרא האנטיביוטיקה של הטבע. השום הוא פצצת בריאות קטנה, די בשתי שיני שום ביום (מתפשרת איתכם על אחת) כדי לצרוך את כל הטוב שלו: ויטמין C, ויטמין B6 ומנגן, נוגדי חמצון. הוא אנטי־פטרייתי, אנטי־מיקרוביאלי, אנטי־ויראלי, הוא מסייע בלחימה נגד זיהומים רבים, כמו צינון ושפעת. קצרה היריעה מלספר כמה הוא מסייע בהגנה על הגוף, אז תאכלו שום. וכמה שהוא טעים. אין כמעט מאכל שאני מכינה שלא כולל שן שום או שתיים, יש לו יכולת להקפיץ כל מנה לגבהים חדשים.
ועוד מילה על השום הישראלי. לפני כשנה החליטה הממשלה לבטל לחלוטין את המכס על יבוא שום לישראל, מסיבות שונות, וכנראה בשל הרצון להוריד מחירים. הפחתת המכס יצרה מציאות קשה עבור מגדלי השום שעלולה להוביל לקריסת הענף כולו, והחלק הכי חשוב: השום הישראלי נתון בפיקוח וכפוף לפרוטוקול גידול קפדני והוא טרי, בריא ומזין יותר מכל שום מיובא. בפועל, המחירים לא ירדו כי המחסור בשום הוביל לעליית מחיר השום המיובא, וכך יצא שהצרכנים רק הפסידו. אם יש לכם אפשרות לבחור – השתדלו לקנות שום ישראלי ולחזק את החקלאות המקומית.
פרגיות בשוּם עם ירקות שורש
כשאסף מבקש ארוחת ערב בריאה (וטעימה) זה מה שאני מכינה

מרכיבים
1 קילו פרגיות נקיות
4 שיני שום כתושות
2 כפות דבש
1 כפית פפריקה מעושנת
½ כפית ראס אל חנות
½ כפית מלח
1/3 כפית פלפל
½ כוס מים רותחים
3־4 גזרים חתוכים לטבעות
1 קולורבי קלוף וחתוך לקוביות גדולות
* אפשר להחליף את הגזרים והקולורבי בתפוחי אדמה חתוכים לקוביות קטנות
להגשה: בצל ירוק קצוץ
אופן הכנה
- מחממים שמן במחבת גדולה.
- מטגנים את הפרגיות 10 דקות מכל צד עד שהן שחומות.
- בכוס גדולה בוחשים את כל התבלינים במים רותחים.
- מפזרים את הגזרים והקולורבי בין הפרגיות ומוזגים את הרוטב (בעיקר על הפרגיות).
- מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 60 דקות על אש קטנה, הופכים את הפרגיות פעמיים במהלך הבישול.
מגישים חם, עם בצל ירוק קצוץ.
ממרח שוּם יווני סקורדליה
ממרח מיוחד וטעים מהמטבח היווני שמבוסס על שילוב לא שגרתי של חומרי גלם, תיבול חזק ושמן זית משובח שמאחד הכול. בקיצור – חגיגה של טעמים בממרח שיכול ללוות כל ארוחה.

מרכיבים
2 תפוחי אדמה גדולים
160 גרם שקדים פרוסים לא קלויים
½ פיתה / 2 פרוסות לחם רגיל
¼ כוס חומץ בן־יין לבן
5 שיני שום
½1 כפיות מלח
2/3 כוס שמן + עוד, עד שאוהבים את המרקם
להגשה:
שמן זית
שבבי שקדים, קלויים קלות על מחבת ללא שמן
שוּם קונפי
שום קונפי הוא אחד הדברים הכי טעימים והכי פשוטים להכנה. אני עצלנית במיוחד וקונה שום קלוף אצל הירקן שלי. זה פינוק מדהים

מרכיבים
שיניים קלופות משני ראשי שום (אפשר גם יותר)
שמן זית לכיסוי (כוס או יותר)
½ כפית מלח
אופן ההכנה
- שמים את שיני השום בכלי שמתאים לתנור (תבנית או סיר ברזל).
- מכסים בשמן זית עד שכל השום יהיה ממש מכוסה ומפזרים מלח.
- אופים 45־60 דקות על 160 מעלות.
- אחרי חצי שעה בודקים את השום – אם סכין ננעצת בו בקלות השום מוכן.
- מצננים, מעבירים לצנצנת נקייה (עדיף מעוקרת), ושומרים במקרר.
גם השמן מדהים כמובן, לא שופכים אותו אלא משתמשים בו בכל תבשיל שמתאים לשום.