קיץ וחם ואין חשק להפעיל את התנור או בכלל להיכנס למטבח. מצד שני הילדים ממלאים את הבית, פותחים וסוגרים את המקרר ומבטם מלא תחינה: אוכל!!
ספרינג רולס או "גלילי אביב" (מצטערת, האקדמיה עדיין לא מצאה להם שם מתאים) הם פתרון קיצי נהדר לארוחת ערב מיוחדת וטעימה וכזו שאפשר לרתום אליה עוזר או שניים. הראשון שוטף וחותך ירקות לפסים דקים, השני עוזר למלא ולגלגל, והשלישי כמו תמיד, טועם ומעביר ביקורת על כל מבצעי התפקידים.
מוצאם של הספרינג רולס מוויטנאם, שם הם נקראים בכלל ״סאמר רולס״ (גלילי קיץ). אפשר למצוא אותם בכל קרן רחוב, והם מושלמים למזג האוויר הלוהט המאפיין את האזור. הם גרסה כיפית ובריאה יותר מהאגרולים שאנו מכירים מילדותנו (או נכון יותר מהאפטרים בצבא ל״הפגודה״ בטבריה). את הבצק המטוגן של האגרול מחליף נייר אורז שקוף, שאחרי תרגול קצר תגלו כמה קל לעבוד איתו.
לאחר הגלגול הוא מוכן מיד לאכילה ללא שהיות. טעמו הניטרלי מתאים לכל מילוי שתכינו ובדיוק מהסיבה הזו אל תתיישבו לשולחן לפני שהכנתם רוטב טעים. הספרינג רול מטבעו הוא קליל ובעל טעמים עדינים ולכן טבילה ברוטב עז היא הכרחית. בגלל מוצאו של הספרינג (או הסאמר) רול בוויאטנם, באופן טבעי הטעמים המובילים במילוי וברוטב יהיו אסייתים וזה מצוין כי בדיוק ניסיתם להבין מה עושים עם בקבוק שמן השומשום שקניתם. זו גם הזדמנות מעולה לאכול ירקות טריים בתחפושת, ואפשר להיות יצירתיים עם המילוי ואפילו להכין קינוח מתוק עם פירות והפתעות.
האסתטיקה והיופי הם חלק בלתי נפרד מהספרינג רולס וכיף לנצל את השקיפות של הדף כדי שיראו דרכו את המרכיבים הצבעוניים שבפנים, שלב חשוב בדרך לצלחת. עכשיו כל מה שנותר לכם זה לרכוש חבילת דפי אורז (היום כבר אפשר להשיג אותם בכל סופרמרקט בפינת המוצרים מהמזרח הרחוק) ונגמרו התירוצים, כי את כל שאר החומרים יש לכם בבית.
סאמר שמח!
ספרינג רולס עם טופו וירקות
ספרינג רול למתחילים שכולם אוהבים: המון ירקות, אבוקדו וטופו מוקפץ שמחבר את הכול לארוחה מושלמת.

מרכיבים (15 יחידות)
לטופו מוקפץ
1 חבילת טופו (300 גרם) חתוכה לפרוסות דקות בעובי חצי ס״מ וברוחב 2 ס״מ (כך שיתאימו לגודל הרול)
1 כף שמן
1 כף שמן שומשום
2 כפיות רוטב סויה
פלפל שחור
1 כף דבש
1 כף מיץ לימון או ליים
להרכבה
15 דפי אורז בקוטר 22 ס״מ
חצי ראש חסה עגולה מופרדת לעלים וחתוכה לחתיכות קטנות
1 פלפל אדום חתוך לרצועות דקות
¼ כרוב סגול קצוץ דק
2 גזרים בינוניים חתוכים לגפרורים
1 אבוקדו גדול פרוס לפרוסות
2 ענפי בצל ירוק
אופן ההכנה
- מכינים את הטופו: מחממים שמן במחבת גדולה ומוסיפים את הטופו. מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים שמן שומשום, דבש, סויה ולימון.
- צולים כשלוש דקות מכל צד עד שהטופו משחים מעט ומצננים.
- מכינים צלחת שטוחה הגדולה מדף האורז וממלאים אותה במים.
- מרטיבים את הדף אורז במים כחמש שניות ומעבירים למשטח עבודה נקי. במרכז החלק התחתון של הדף, כ־7 ס״מ מהתחתית, מסדרים כמה חתיכות חסה ועליהן מניחים פלפל אדום, גזרים, פרוסת אבוקדו ועליה מניחים את פרוסת הטופו. מסיימים במעט כרוב סגול ובצל ירוק.
- מקפלים את החלק התחתון של הדף על הערימה שסידרנו. מקפלים גם את שני הצדדים לכיוון המרכז ומגלגלים את החלק התחתון עד הסוף תוך כדי הידוק הגליל (מומלץ לצפות בסרטונים ביוטיוב על גלגול ספרינג רול).
- מגישים עם רוטב חמאת בוטנים או רוטב סויה פיקנטי.
ספרינג רולס מאודים עם סלמון
גרסה מיוחדת של ספרינג רולס למתקדמים, שבה משתמשים בדג חי שמאדים בתוך מעטפת דף אורז (שימו לב שצריך שני דפים כדי שהוא לא יתפרק), ניצול נפלא של המעטפת כדי להוסיף לדג טעמים בזמן האידוי. תהליך האידוי הוא מהיר, בריא וחסכוני בקלוריות והדג שמתקבל הוא עסיסי וטעים.

מרכיבים (6 מנות)
500 גרם סלמון, חתוך ל־6 קוביות גדולות (עם העור או בלי)
½ כרוב קצוץ דק דק
1 גזר מקולף לפרוסות דקות באורך 5־6 ס״מ
1 קישוא קטן מקולף לפרוסות דקות באורך 5־6 ס״מ
3 כפיות שמן שומשום
קוביית ג׳ינג׳ר בגודל 2×3 ס״מ חתוכה לרצועות דקות
12 דפי אורז בקוטר 22 ס״מ
אופן ההכנה
- מכינים צלחת שטוחה הגדולה מדף האורז וממלאים אותה במים.
- מניחים כלי אידוי על סיר עם מים רותחים, וגוזרים 6 ריבועים קטנים מנייר אפייה.
- מרטיבים את דף האורז במים במשך כחמש שניות ומעבירים אותו למשטח עבודה נקי.
- במרכז הדף מניחים מעט כרוב, עליו מניחים 3 פרוסות גזר ועליהן 3 פרוסות קישואים. מניחים את קוביית הסלמון על הקישואים במרכז. מניחים על הסלמון כמה רצועות ג׳ינג׳ר ומכסים בעוד קישואים, גזר וכרוב.
- מזלפים חצי כפית שמן שומשום מעל ומקפלים את הכול לצורת מעטפה.
- מרטיבים דף נוסף ועוטפים שוב את הקובייה שהכנו, לחיזוק. מניחים את המעטפה על ריבוע נייר אפייה קטן בתוך כלי האידוי.
- חוזרים על הפעולה עם כל הסלמון (חשוב שקוביות הסלמון יהיו בגודל זהה יחסית כדי שזמן האידוי יתאים לכולם).
- מכסים ומאדים את הספרינג רולס במשך 13 דקות (המים צריכים לרתוח בכל זמן האידוי).
- מגישים חם עם רוטב חמאת בוטנים או רוטב סויה פיקנטי.
רוטב חמאת בוטנים
מרכיבים
1/3 כוס חמאת בוטנים
2 כפות מיץ לימון
2 כפות רוטב סויה
1 כפית דבש או סילאן
1 כף שמן שומשום
1 שן שום קטנה כתושה
2־3 כפות מים
אופן ההכנה
טורפים יחד את כל החומרים ומוסיפים את המים לפי הצורך, ליצירת רוטב דליל יותר.
ספרינג רולס עם חזה עוף וכוסברה
לאוהבי הירוקים והכוסברה זהו שילוב טעמים נפלא עם העוף המוקפץ. לגרסה צמחונית החליפו את העוף בטופו, ותרגישו חופשי להוסיף איזה ירק שאתם אוהבים.

מרכיבים (16 יחידות)
לעוף
400 גרם חזה עוף טרי
1 כף שמן
מלח
פלפל שחור
1 כף שמן שומשום
1 כף סילאן
להרכבה
16 דפי אורז בקוטר 22 ס״מ
צרור כוסברה
½ חבילת נבטים
¼ כרוב קצוץ דק
1 אבוקדו גדול פרוס
50 גרם בוטנים קצוצים דק דק
אופן ההכנה
- מכינים את העוף: פורסים את העוף לרצועות ארוכות, מחממים שמן במחבת גדולה ומוסיפים את העוף.
- מתבלים במלח ובפלפל ומוסיפים שמן שומשום וסילאן.
- צולים כחמש דקות עד שהעוף מוכן (תחתכו ותבדקו) ומצננים אותו מעט.
- מכינים צלחת שטוחה, הגדולה מדף האורז, וממלאים אותה במים.
- מרטיבים את דף האורז במים במשך כחמש שניות ומעבירים אותו למשטח עבודה נקי.
- במרכז החלק התחתון של הדף, כ־7 ס״מ מהתחתית, מסדרים 2־3 רצועות של עוף ועליהן מניחים כרוב קצוץ. מניחים כמה עלי כוסברה, פרוסת אבוקדו ומעט נבטים ומסיימים בכפית בוטנים קצוצים.
- מקפלים את החלק התחתון של הדף על הערימה שסידרנו. מקפלים גם את שני הצדדים לכיוון המרכז ומגלגלים את החלק התחתון עד הסוף תוך כדי הידוק הגליל (מומלץ לצפות בסרטונים ביוטיוב על גלגול ספרינג רול).
- מגישים עם רוטב חמאת בוטנים או רוטב סויה פיקנטי.
רוטב סויה פיקנטי
אני מכפילה חומרים ושומרת במקרר, כי זה פשוט רוטב נפלא שמתאים להמון מאכלים.
מרכיבים
3 כפות סויה
2 כפות מים
1 כף שמן שומשום
1 כף שמן רגיל
2 כפות מיץ לימון
1 כף מייפל או סילאן
1 כפית ג׳ינג׳ר מגורר
1 שן שום כתושה
חתיכת פלפל צ׳ילי קצוצה דק
אופן ההכנה
טורפים יחד את כל החומרים ושומרים בצנצנת במקרר.
ספרינג רולס בננה ותמר
גרסה מתוקה וממכרת במיוחד שיכולה לשמש כקינוח מקורי.

מרכיבים (16 יחידות)
100 גרם אטריות אורז דקות
400 מ"ל חלב קוקוס
1 כף דבש
16 דפי אורז בקוטר 22 ס״מ
2 בננות בשלות חתוכות לרצועות דקות באורך 6־7 ס״מ
1 תפוח חתוך לרצועות דקיקות
4־5 תמרי מג׳הול מגולענים וחתוכים לקוביות
100 גרם אגוזי קשיו קלויים קלות על מחבת ללא שמן, וקצוצים
50 גרם שבבי קוקוס לציפוי
מספר פירות שאוהבים כמו: מנגו, אפרסק, פירות יער ועוד
אופן ההכנה
- שמים חלב קוקוס ודבש בסיר קטן ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים את אטריות האורז ומבשלים כחמש דקות, תוך ערבוב מדי פעם כדי שלא יידבקו.
- בודקים שהאטריות רכות ומוכנות ומסננים אותן מקרם הקוקוס אך לא זורקים את הקרם. נשתמש בו בהמשך.
- מכינים צלחת שטוחה הגדולה מדף האורז וממלאים אותה במים.
- מרטיבים את דף האורז במים במשך כחמש שניות ומעבירים אותו למשטח עבודה נקי.
- במרכז החלק התחתון של הדף, כ־7 ס״מ מהתחתית, מסדרים 2־3 רצועות של בננות ועליהן כמה רצועות תפוחים. מניחים כשתי כפות אטריות אורז על הפירות ועליהן מסדרים שורה של קוביות תמרים. מפזרים מעט אגוזי קשיו ומסיימים בכפית של קרם קוקוס (זה שבישלנו בו את האטריות).
- מקפלים את החלק התחתון של הדף על הערימה שסידרנו. מקפלים גם את שני הצדדים לכיוון המרכז ומגלגלים את החלק התחתון עד הסוף תוך כדי הידוק הגליל (מומלץ לצפות בסרטונים ביוטיוב על גלגול ספרינג רול).
- מכינים שתי צלחות עמוקות: אחת עם חלב קוקוס (שנשאר מהבישול) והשנייה עם שבבי קוקוס. מגלגלים את הרול בחלב קוקוס ומיד אחר כך בשבבי קוקוס.
- להגשה אפשר לקשט בזילוף של סילאן.
קרקר אורז מפתיע וקריספי
לא תאמינו מה קורה כשמניחים דף אורז בתוך מחבת גדולה מלאה בשמן חם. בן־רגע הוא מתנפח והופך לקרקר אורז ענק וטעים, אתם פשוט חייבים לנסות! רק ראו הוזהרתם: אי אפשר להפסיק לאכול אותם – הכינו את הגוואקמולי.

מרכיבים
חצי כוס שמן רגיל
10־20 דפי אורז באיזה קוטר שרוצים
אופן ההכנה
- מכינים מלקחיים גדולים וצלחת מרופדת בנייר סופג, ועוד כמה ניירות סופגים בסביבה.
- במחבת או בסיר גדולים (הגדולים מקוטר דף האורז) מחממים שמן. כשהוא חם מאוד מניחים דף אורז וכעבור שלוש שניות מוציאים את הדף המנופח בעזרת מלקחיים ומניחים על נייר סופג.
- חוזרים על הפעולה עם מספר הדפים שרוצים לאכול.
- אוכלים עם ממרח אבוקדו או קוטג׳ או סתם ככה מול הטלוויזיה.