הפעם נפגשנו כדי לדבר על המטבח הבולגרי שעליו אורלי מספרת בהתרגשות, וכל מאכל שמוזכר ספוג בזיכרונות, אנקדוטות וסיפורים. ״המטבח הבולגרי הוא מטבח בלקני צנוע" היא אומרת, "הירקות הם אלה שהופכים אותו לעשיר וטעים במיוחד. המנות סובבות סביב עונות השנה והירקות האופייניים לכל עונה. לצד הירק, שבדרך כלל נותנים לו כבוד ולא מערבבים אותו עם ירק נוסף, מתווספים ביצים וגבינה בולגרית או יוגורט. כמובן יש עוד עולם שלם של תבשילים ומנות גריל, ועל כך בפעם אחרת״.
אז ביליתי בוקר של כיף עם אורלי במטבח, והמאפים והמאכלים היו כל כך טעימים שאני באמת מפצירה בכם לנסות.
ואם אתם רוצים לשאול אותי ממה להתחיל, גשו מיד לבורקיטס חצילים וגבינה שהיו טעימים בצורה יוצאת דופן, ואני מתכוונת להכין אותם שוב בהקדם. המלצה שלי: חפשו עוד מתכונים של אורלי בבלוג ״סיר פלא״.
מיש מאש

מרכיבים
ל־2 מנות
1 עגבנייה חתוכה לקוביות
1 שן שום (לא חובה)
מעט פפריקה, מלח ופלפל שחור
3 ביצים
1־2 כפות חלב (או מים)
2 כפות פטרוזיליה ו/או בצל ירוק
אופן ההכנה
1. מחממים מחבת עם שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים עגבנייה ואם רוצים גם שום, מתבלים במעט פפריקה, מלח ופלפל ומטגנים יחד עד שהתערובת מאבדת נוזלים.
2. בינתיים טורפים את הביצים עם חלב, מלח ופלפל. יוצקים למחבת ומקשקשים את התערובת בעזרת כף עץ. מוסיפים פטרוזיליה, מערבבים ומגישים.
* אפשר להוסיף עוד ירקות לחגיגה. לדוגמה: פלפל חריף, קוביות של גמבה, קישוא, חציל או עלי תרד.
** אפשר להוסיף גבינה בולגרית או מוצרלה, בשלב האחרון של ההכנה.
אפיו

מרכיבים
ל־4 מנות ראשונות
1 ראש סלרי גדול (או 2 קטנים)
2־3 גזרים גדולים
1 שורש פטרוזיליה
3 כפות שמן זית עדין
מיץ מלימון אחד
מלח
1 כף סוכר
אופן ההכנה
מגישים בטמפרטורת החדר.
בורקיטס חצילים וגבינה

מרכיבים
כ־30 בורקיטס
לבצק:
280 גרם (2 כוסות) קמח
120 מ״ל (½ כוס) שמן
120 מ״ל (½ כוס) מים רותחים
1 כפית מלח
1 כף סוכר
למלית:
1 חציל גדול
150 גרם גבינה בולגרית מפוררת
100 גרם גבינת קשקבל מגוררת דק
מלח ופלפל שחור טחון טרי
לציפוי:
1 ביצה
פרג ו/או שומשום
אופן ההכנה
1. מכינים את הבצק: בוחשים בקערה את כל החומרים בעזרת מרית גומי עד שמתקבל בצק רך ונוח מאוד לעבודה. מכסים בניילון, ואם חם מעבירים למקרר. בינתיים מכינים את המלית.
2. למלית: קולים את החציל על להבה גלויה או גריל עד שהקליפה משחירה וניתקת מהבשר. מסלקים את הקליפה, קוצצים גס ומערבבים עם הגבינות. טועמים ומתבלים בפלפל שחור ואם צריך, גם מלח.
3. ממלאים ואופים: מרדדים את הבצק לעלה בעובי כחצי ס״מ. קורצים מהבצק עיגולים בקוטר 8 ס״מ, מניחים כפית מלית, סוגרים לחצי ואם רוצים מהדקים בעזרת מזלג. מניחים בתבנית עם נייר אפייה.
4. מחממים תנור ל־190 מעלות.
5. מברישים בביצה, מפזרים פרג שלם או שומשום ואופים כ־20 דקות או עד שהבורקיטס זהובים יפה.
6. מגישים חם או בטמפרטורת החדר, לצד ירקות. אפשר להקפיא ולחמם.
חשוב: אפשר להקפיא גם לפני האפייה ולשלוף מהמקפיא ולאפות לפי הצורך.
שופסקה סלט
באניצה של סבתא מריקה
המאפה הכי קל להכנה שיש, וזה שאפשר לעשות בו הכי הרבה שינויים – הכול לפי החשק והגבינות שיש לכם במקרר. אז תרגישו חופשיים לאלתר עם סופים של גביעי קוטג׳ וקצוות גבינה. אבל שימו לב, אם מחליפים בולגרית בגבינה לא מלוחה חייבים להוסיף מלח.

מרכיבים
50 גרם חמאה מומסת (או רבע כוס שמן זית)
למלית גבינות:
250 גרם בולגרית (16% שומן לפחות), מפוררת
3 ביצים
1 גביע (200 גרם) יוגורט
100 גרם גבינת קשקבל או צהובה מגוררת
לתוספות אפשריות:
2 כוסות עלי תרד חלוטים או מוקפצים במעט שמן / 2 זוקיני מגורר / 1 חציל קלוי / 2 גבעולי כרישה קצוצים ומוקפצים
אופן ההכנה
3. מקמטים בידיים את עלי הפילו ומניחים בתבנית המשומנת. משמנים אותם ויוצקים את מלית הגבינות מעל. אם יש עוד מקום אפשר לשלב עוד עלה מקומט.
4. אופים כחצי שעה, עד שהבצק מזהיב היטב. מוציאים, נותנים למאפה להצטנן ולהתייצב מעט לפני שמוציאים מהתבנית, מגישים חם.