מאז המצאת ההמבורגר במאה ה־19 אנחנו רק מחפשים להמציא עוד ועוד מתכונים עם בשר טחון. זה באמת חומר גלם נפלא וזמין, אני לא יודעת איך להסביר את זה, אבל כשאני מכינה סיר של קציצות (וצופה בו מתחסל על ידי הילדים) אני מרגישה גאווה אמהית בלתי מוסברת.
אולי זה מכיוון שאני נזכרת בכל הקציצות שאמא שלי הכינה לי, אולי כי אני רואה ברשת את כל סירי הקציצות של האמהות בארץ ואולי כי פשוט זה הכי טעים שיש. לאמא שלי היה פטנט נפלא של אמהות עסוקות: היא הייתה מכינה שקיות של בשר טחון שכבר מעורבב עם תבלינים ועשבי תיבול (כולל ביצה ופירורי לחם) ומקפיאה בשקיות של קילו. כך ערב קודם היא הייתה מוציאה את השקית מהמקפיא למקרר, ולמחרת כל מה שנשאר לה היה לכדרר כדורים ולבשל ברוטב עגבניות. ככה כל יום רביעי היינו אוכלים ספגטי עם קציצות ברוטב עגבניות.
אצלי המטבח קצת יותר מגוון מכורח הנסיבות, אבל קציצות יש תמיד. כשאני רוצה לגוון או כשבאים אורחים, אני מתחילה לחפש רעיונות מיוחדים.
קנו אצל הקצב שני קילו של בשר טחון איכותי, קילו אחד תקפיאו לשבוע הבא, ועכשיו תוכלו לבחור עם איזה מתכון להתחיל!
כמה טיפים לקציצות:
- תמיד אפשר להחליף במתכון את הבקר לעוף טחון, הודו טחון, או לשלב ביניהם.
- לא חייבים לשים ביצה אף שזה רשום במתכון.
- את פירורי הלחם אפשר להחליף ב־2 פרוסות חלה שהרטבתם במים וסחטתם היטב.
- את אבקת הסודה לשתייה אפשר להחליף בחצי כוס מי סודה שמוסיפים בהדרגה לעיסה ולשים פנימה.
- גוונו בתבלינים והיו יצירתיים! אין בעיה להחליף פטרוזיליה בכוסברה או תפוח אדמה בגזר.
- קנו בהרט או ראס אל־חנות בחנות תבלינים איכותית, ותיהנו מטעם נפלא. אני אוהבת לקנות בנווה התבלין ויש להם גם חנות און־ליין.
- עבדו עם כפפות ותשמרו על הידיים.
מרכיבים
4־5 תפוחי אדמה גדולים חתוכים לקוביות גדולות
¼ כוס שמן
1 בצל גדול קצוץ
לקציצות
1 קילו בשר טחון
1 בצל קצוץ דק־דק
½ צרור פטרוזיליה קצוצה דק־דק
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
כפית כוסברה טחונה
1 כפית ראס אל־חנות
1 כפית פפריקה
½ כוס פירורי לחם
1 ביצה
לרוטב
2 כוסות מים רותחים
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית ראס אל־חנות
1 כפית פפריקה
אופן ההכנה
- מחממים שמן בסיר סוטאז׳ גדול ומטגנים על אש בינונית את תפוחי האדמה כחצי שעה לפחות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהם שחומים מכל הכיוונים. ומוציאים לצלחת בצד.
- מערבבים את כל חומרי הקציצות, יוצרים קציצות עגולות ומטגנים אותן משני הצדדים עד שהן משחימות. מוציאים את הקציצות לצלחת בצד.
- מוסיפים שמן אם יש צורך, ומטגנים את הבצל 20 דקות עד שהוא מתרכך ומשחים.
- מחזירים את תפוחי האדמה והקציצות לסיר.
- בכלי נפרד עם מים רותחים מוסיפים מלח, פלפל, פפריקה וראס אל חנות, מערבבים היטב ומוזגים על הכול.
- מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
- מבשלים במשך 60־45 דקות עד שתפוחי האדמה רכים מאוד.