חג חנוכה הוא חג האור אבל כולנו יודעים שהוא גם חג השמן. עם קצת יצירתיות במטבח אפשר ״לחסוך״ שמן וקלוריות על ידי אפייה במקום טיגון. רויטל פדרבוש, מחברת הבלוג מטבח קל, מדגישה שזה לגמרי אפשרי וכי "התוצאה לא פחות טובה באפייה". היא מציינת דרכים יצירתיות נוספות להפוך את הלביבות לבריאות: "מבין כל הלביבות – לביבות תפוחי אדמה הן הפופולריות ביותר, אבל אותן אפשר לגוון ולהפוך אותן לקצת יותר בריאות בשילוב ירקות כמו גזר, בטטה או זוקיני".
חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, מוסיפה המלצה משלה: "אל תשתמשו במילה 'אסור'". היא מסבירה שעצם השימוש במילה יגרום לתסכול רב. מבחינתה אפשר לאכול הכל, אבל צריך להסתפק בכמות הרצויה והנכונה. בטח כשמדובר בלביבות, ובטח כשהן מלוות את אחד החגים הכי מתוקים ומאירים שלנו.
לכבוד החנוכה, מציעות לנו רויטל פדרבוש וחלי ממן מתכוני לביבות חמות, מלוחות, מתוקות, מטוגנות ואפויות, שאפשר לתקתק במקסימום חצי שעה, כולל זמן אפיה. בתיאבון!
לביבות תפוחי אדמה אפויות / רויטל פדרבוש, "מטבח קל"
מצרכים (ל-16 יחידות):
1 בצל בינוני חתוך לקוביות קטנות
4 תפוחי אדמה בגודל בינוני מגורדים גס
1 כוס קמח תפוחי אדמה
3 כפות שמן זית
2 ביצים
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית אבקת שום
1/2 כפית מלח
לרוטב:
1 גביע יוגורט (לפחות 3%) או שמנת (150 גרם)
1 כף גדושה מיונז (אפשר לייט)
1 כף שמיר או בצל ירוק קצוץ
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-220 מעלות טורבו. משמנים תבנית תנור עטופה בנייר אפייה עם שמן זית.
- שמים בקערה את תפוחי האדמה, מוסיפים קמח תפוחי אדמה ומערבבים.
- מוסיפים שמן זית, ביצים, פלפל שחור ואבקת שום ומערבבים.
- מוסיפים מלח ויוצרים (רצוי לעשות את זה מהר) 16 לביבות בתבנית.
- אופים במשך כ-20 דקות או עד שלביבות שחומות ומוכנות. באמצע האפייה הופכים את הלביבות.
- בתיאבון!
טיפים
- תקתקו את העבודה מהר ואל תשהו את הירקות אחרי הגירוד, כי הם יגירו נוזלים.
- אחת המטלות בהכנת לביבות היא הצורך ״לסחוט״ את הירקות מנוזלים. במתכון הזה ״חסכנו״ את השלב הזה בזכות השימוש בקמח תפוחי אדמה – הקמח שסופח הכי הרבה נוזלים. בדרך זו הלביבות האפויות יוצאות עסיסיות וטעימות במיוחד.
לביבות תפוחי אדמה. צילום: רויטל פדרבוש
לביבות תירס / חלי ממן
מצרכים (ל-10 יחידות):
1 כוס חלב 1%
1 ביצה מופרדת לחלבון וחלמון
2 כפות שטוחות של קמח
1 קופסת גרעיני תירס לייט
אופן הכנה:
- יש לערבב בקערה אחת את הקמח עם חלמון הביצה, החלב וגרעיני התירס, ולהניח את התערובת בצד למשך כחצי שעה.
- בקערה שנייה יש להקציף את חלבון הביצה לקצף יציב ולקפל בעדינות לתוך תערובת החלב והתירס.
- חממו היטב מחבת טפלון ורססו בספרי אותו שמן.
- בעזרת 2 כפות יוצקים לביבות למחבת ומטגנים עד להזהבה משני הצדדים.
- בתיאבון!
לביבות תירס של חלי ממן. צילום: יח"צ
לביבות מתוקות / חלי ממן
מצרכים (ל-12 יחידות):
1 אגס מגורד דק
1 תפוח מגורד דק
1 בננה מעוכה
1 כוס קמח תופח
1 ביצה
1/3 כוס חלב
קינמון
ממתיק מלאכותי לפי העדפה אישית
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה את הביצה עם החלב, מוסיפים את הקמח והקינמון ומערבבים הכל לבלילה אחידה.
- מוסיפים לתערובת את הפירות ומערבבים היטב.
- מחממים תנור לחום בינוני של 180 מעלות, מרפדים תבנית תנור בנייר אפיה, לוקחים מהתערובות ומניחים על התבנית לביבות במרווח סביר אחת מהשנייה.
- אופים במשך כחצי שעה.
- בתיאבון!
לביבות מתוקות. צילום: שאטרסטוק