אמא, מה זה קארי? דרור שאל אותי השבוע כששוב הכנתי קארי. וחשבתי לעצמי – איך מתחילים להסביר? ההגדרה הפשוטה היא שקארי הוא ה״ראס אל חנות״ של המטבח ההודי. זהו גם השם של התבלין עצמו, וגם שם כללי למגוון עצום של תבשילים שאת כולם מתבלים בו. יש עשרות, אולי אפילו מאות, גרסאות לתבלין הקארי, כל אזור גיאוגרפי בהודו (ואחר כך בכל אסיה), פיתח לעצמו את התערובת האהובה עליו. במאה ה־18 הבריטים כבשו את הודו והביאו את הקארי איתם חזרה לאנגליה ומשם התבלין נפוץ בעולם כולו. הקארי זמין כאבקה או כמשחה ובמרכיבים שלו יש בדרך כלל כמון, כוסברה, ג׳ינג׳ר, כורכום, סוגים שונים של פלפל צ׳ילי, הל, קינמון, שום, למון גראס, קפיר ליים ועוד. המינון, סוג הפלפל והתבלינים השונים ישפיעו על הטעם, על החריפות ועל הצבע.
אם אתם חובבנים אני ממליצה לקנות פשוט את האבקה הצהובה הנמכרת בחנויות ובסופרים. אם אתם מתקדמים בחומר, אני ממליצה לקנות משחת קארי שמגיעה בצבעים שונים והיא זמינה כבר כמעט בכל סופר באזור שבו יש מוצרים אסייתיים. המשחה האדומה היא בדרך כלל החריפה ביותר, אחריה הירוקה, והצהובה היא העדינה מבניהן.
אצלנו בבית מאוד אוהבים תבשילי קארי, ומספיק שאכריז שיש קארי לארוחת ערב וכולם מגיעים בריצה. ומאחר שבתבשילי קארי יש משהו מחמם קבלו לכבוד העונה הקרה שלושה תבשילים מפנקים וטעימים, מבשר, עוף וגם אחד צמחוני.
פרגיות בקארי ירוק חריף

מרכיבים
3־4 כפות שמן זית
1 קילו פרגיות
מלח ופלפל שחור
4־5 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים גס
1 בטטה קלופה וחתוכה גס
לרוטב
1 כף משחת קארי ירוק (אפשר להשתמש בכל קארי שיש לכם)
1 כוס קרם קוקוס (240 מ״ל)
20 גרם פטריות מיובשות מושרות ב־1 כוס מים חמים
4־5 שיני שום פרוסות
2 כפות סויה
1 כף סילאן
אופן ההכנה
- בסיר סוטאז׳ גדול מחממים שמן ומוסיפים את הפרגיות (אני אוהבת להשאיר אותן מגולגלות). ממליחים ומפלפלים בנדיבות. מטגנים אותן משני הצדדים עד שהן שחומות ומוציאים לצלחת בצד.
- מוסיפים למחבת את הקארי ומטגנים קלות. מוסיפים קרם קוקוס, פטריות מיובשות (כולל הנוזלים), שום, סויה וסילאן ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים את תפוחי האדמה והבטטה ומערבבים.
- מחזירים את הפרגיות לסיר בין הירקות והופכים כמה פעמים כדי שיכוסו היטב ברוטב.
- מכסים ומבשלים על אש קטנה כשעה וחצי.
מגישים חם.
קציצות בקארי

מרכיבים
1 קילו בשר טחון
1 בצל גדול קצוץ דק־דק
1 צרור פטרוזיליה קצוצה דק־דק
1 ביצה
4 שיני שום כתושות
2 כפיות מלח
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית ראס אל חנות
½ כפית פלפל שחור
4 כפות שמן זית לטיגון
לרוטב
1 כוס קרם קוקוס (240 מ״ל)
1 כוס מים רותחים
1 כף אבקת קארי צהובה
1 כפית ראס אל חנות
1 כפית מלח
1 כפית פפריקה מתוקה
אופן ההכנה
- מערבבים היטב את כל חומרי הקציצות ויוצרים קציצות קטנות שוות בגודלן.
- במחבת גדולה מטגנים את כל הקציצות משני הצדדים עד שהן שחומות.
- מערבבים את כל חומרי הרוטב ומוזגים על הקציצות.
- מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 45 דקות.
- הופכים את הקציצות מדי פעם כדי שיכוסו היטב ברוטב.
מגישים עם אורז.
ירקות בקארי
הסיר הכי כיפי וחורפי שיש. אתם מוזמנים להוסיף איזה ירקות שאתם אוהבים, התבשיל מקבל את כולם בברכה

מרכיבים
2 בצלים חתוכים לפרוסות דקות
½ כוס אורז מלא
250 מ״ל חלב קוקוס
1 ראש כרובית קטן מחולק לפרחים קטנים
2 בטטות מקולפות וחתוכות לקוביות גדולות
3־4 קישואים חתוכים לחתיכות גדולות מאוד
3־2 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות יותר
1 שומר חתוך לרבעים
3 גזרים מקולפים וחתוכים לטבעות
300 גרם דלעת חתוכה לקוביות
3 כפות שמן זית
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כפית סוכר
כפית גדושה אבקת קארי*
½ כפית כמון
½ כפית קינמון
1 כפית ג׳ינג׳ר מגורר טרי
4־5 שיני שום כתושות
1 כף רסק עגבניות
אופן ההכנה
- בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל כ־15 דקות עד שהוא מזהיב ומתרכך.
- מוסיפים את כל התבלינים ואת רסק העגבניות ובוחשים היטב כדקה.
- מוסיפים את האורז ומערבבים.
- מוסיפים חלב קוקוס ואת כל הירקות ומערבבים היטב.
- מוסיפים מים רותחים עד מחצית מגובה הסיר כך שחלק גדול מהירקות לא יהיה במים.
- מביאים לרתיחה ומכסים את הסיר. מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך 50־40 דקות או עד שהירקות רכים מאוד.
- בזמן הבישול מערבבים את הירקות בערך כל 10 דקות וגם בודקים את מפלס המים ומוסיפים לפי הצורך.