אזהרה: מוטב לכם לא להכין אף אחד מהמתכונים כאן במדור, מהסיבה הפשוטה – שזה יותר מדי טעים! אזהרה נוספת: אם כבר הכנתם, הגרנולה נגמרת במהירות רבה, ובני הבית יבקשו מכם להכין להם עוד, שוב ושוב. וכעת כשאתם מודעים לסכנות, בואו נדבר על הגרנולה. ככל הנראה פיתח אותה בארצות הברית בסוף המאה ה־19 ד"ר ג'יימס קיילב ג'קסון, שהפעיל מועדון בריאות, והיא כבשה את העולם בשנות השישים והשבעים של המאה ה־20, עם עליית המודעות למזון בריא. ואכן הגרנולה הבסיסית יכולה להיחשב מזון בריא כיוון שהרכיב העיקרי בה הוא שיבולת שועל, העשירה בסיבים תזונתיים ובחלבון, עוזרת לירידה במשקל בשל תחושת השובע שהיא מייצרת ועוזרת לאזן את רמות הסוכר בדם. בגרנולה תמצאו גם גרעינים ואגוזים שונים, שגם להם ערכים תזונתיים נפלאים. אך חשוב לשים לב שרוב סוגי הגרנולה (בוודאי הקנויות) עתירים בסוכר, וגם אגוזים ושקדים עדיף לצרוך באופן מידתי ולכן הקִטלוג לקטגוריית הבריאות לא תמיד נכון. זו הסיבה שעדיף להכין גרנולה בבית וכך לשלוט בכמות הסוכר ובסוג שלהם וגם להתאים לטעמכם את סוג הגרעינים והאגוזים שישתתפו בחגיגה.ט״ו בשבט מגיע, הבית מתמלא בפירות יבשים ובאגוזים, וזוהי הזדמנות נפלאה לנצל אותם. בחרו לכם גרנולה להתחיל איתה, ואל תשכחו לשלוח לי צנצנת לטעימה.
½ כוס סירופ מייפל (אפשר גם להשתמש רק בדבש או רק במייפל)
¼ כוס שמן זית
¼ כוס חמוציות (אפשר להחליף בכל פרי מיובש שאתם אוהבים, חתוך לקוביות קטנות) > מוסיפים בסוף האפייה
אפשר להחליף חלק מהחומרים גם בשבבי קוקוס, אגוזי מלך, קשיו ועוד ועוד. אם אתם מוסיפים חמוציות או צימוקים, הוסיפו אותם בחמש הדקות האחרונות של האפייה על מנת שלא יישרפו.
*כוסות מדידה בינלאומיות
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־160 מעלות טורבו ומניחים נייר אפייה בתבנית תנור גדולה.2. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל החומרים, קודם את היבשים ואחר כך מוסיפים את הרטובים.3. מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים אותה לגובה אחיד.4. אופים את הגרנולה 35־45 דקות וכל 10 דקות פותחים את התנור, מוציאים מעט את התבנית ובעזרת כף עץ ארוכה מערבבים אותה היטב כדי שכל החומרים ייאפו במידה שווה.
5. מוציאים את הגרנולה מהתנור לאחר ששיבולת השועל מזהיבה והאגוזים שחומים וריחניים. נותנים לה להתקרר לגמרי וגם אז מערבבים אותה מדי פעם כדי שלא תידבק ותהפוך לגוש (במיוחד אם השתמשתם בדבש).
שומרים בכלי אטום, עד חודש.
צ׳אנקים של גרנולה
(תודה ליפית, חברה של אחותי, על הרעיון)
צ׳אנקים של גרנולה. צילום: אפרת ליכטנשטט
מרכיבים
2 חלבונים
¼ כוס סירופ מייפל או דבש (אם אתם אוהבים גרנולה מתוקה הכפילו את הכמות)
2. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל החומרים, קודם את היבשים ואחר כך מוסיפים את הרטובים.
3. מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים אותה לגובה אחיד של 1־1.5 ס״מ (תלוי באיזה עובי תרצו את הצ׳אנקים) ומהדקים היטב.
4. אופים את הגרנולה 35־45 עד שהיא מזהיבה והאגוזים שחומים וריחניים (אפשר גם בנינג׳ה על מצב אפייה, 170 מעלות, 20 דקות).
5. מוציאים את הגרנולה מהתנור ונותנים לה להתקרר לגמרי ואז שוברים לחתיכות בגודל שרוצים.
שומרים בכלי אטום, עד חודש.
גרנולה מלוחה-מתוקה
גרנולה מלוחה מתוקה. צילום: אפרת ליכטנשטט
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־160 מעלות טורבו ומניחים נייר אפייה בתבנית תנור גדולה.2. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל החומרים, קודם את היבשים ואחר כך מוסיפים את הרטובים.3. מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים אותה לגובה אחיד.4. אופים את הגרנולה 35־45 דקות, וכל 10 דקות פותחים את התנור, מוציאים מעט את התבנית ובעזרת כף עץ ארוכה מערבבים אותה היטב כדי שכל החומרים ייאפו במידה שווה.
5. מוציאים את הגרנולה מהתנור כאשר שיבולת השועל מזהיבה והאגוזים שחומים וריחניים. נותנים לה להתקרר לגמרי וגם אז מערבבים אותה מדי פעם כדי שלא תידבק ותהפוך לגוש (במיוחד אם השתמשתם בדבש).