עבור אנשים רבים, שוקולד הוא אהבה. האוכל המנחם האולטימטיבי. זה טעים וגורם לנו להרגיש טוב. אבל האם שוקולד אכן טוב עבורנו? ובכן, הוא יכול להיות, כל עוד אנחנו בוחרים את סוג השוקולד הנכון.
הסיבה לכך היא ששוקולד טבעי כהה במיוחד – עשיר בפלבנואידים, חומרים מקטגוריית כימיקלים המכונים פוליפנולים. פלבנואידים נמצאים במוצרים צמחיים רבים, כולל פירות, ירקות, תה וקפה. הפלבנואידים מלאים בנוגדי חמצון, המגנים על התאים מפני הרדיקלים החופשיים המזיקים המגבירים את הסיכון לסרטן, מחלות לב וחוליים אחרים.
אבל לא נקבל את אותם היתרונות אם נאכל יותר מדי מסוג השוקולד הלא נכון. רבים מהשוקולדים האהובים עלינו, כולל אלה שנמצאים בקופסאות אדומות רבות בצורת לב, הם ממתקים מעובדים במיוחד המלאים בתוספת סוכר, חלב ושמנים שונים, כולל שוקולד חלב או לבן. אם נגזים באכילה שלהם, אנחנו עלולים לחוות צרבת, קלקול קיבה ועם הזמן גם עלייה במשקל.
"תלוי באיזה שוקולד תבחר", אמרה אומה נאידו, פסיכיאטרית תזונתית וביולוגית, שפית מקצועית ומחברת הספר "זה המוח שלך באוכל: מדריך חיוני למאכלים המפתיעים שנלחמים בדיכאון, חרדה, PTSD, OCD , ADHD ועוד". "ממתק אינו זהה לריבוע של שוקולד טבעי כהה במיוחד. שוקולד מריר, במידה, יכול להיות תוספת בריאה לתזונה היומית".
פלבנואידים נמצאים בפולי קקאו ובקקאו, מונחים הנשמעים כזהים, אך למעשה שונים. פולי הקקאו הם חומר הגלם שמגיע מהעץ, בעוד שהקקאו הוא תוצאה של טחינת הפולים לאבקה, לאחר מכן קלייה, ושילוב עם מרכיבים אחרים – כמו סוכר – להכנת שוקולד.
אינספור מחקרים מצביעים על כך שפלבונואידים יכולים להוריד את הסיכון למחלות לב, לחץ דם גבוה וסוכרת; לשפר את מצב הרוח; ולהפחית את הסימפטומים של דיכאון. פלבנואידים יכולים גם לעזור לקוגניציה, כמו גם לנטרל ליקויים קוגניטיביים הנובעים מחוסר שינה. מחקר אחד, ניסוי גדול ואקראי שכלל בפלצבו, תוספי קקאו ומחקר תוצאות מולטי-ויטמין (COSMOS), לא מצא הבדל ב"אירועים" קרדיווסקולריים כגון התקפי לב, אך כן הראה הפחתה במקרי מוות הקשורים למחלות לב.
דיוויד גראסי, פרופסור חבר לרפואה פנימית באוניברסיטת ל'אקילה בסנט'אומרו, איטליה, שערך מחקרים רבים שבדקו את ההשפעות הבריאותיות של הקקאו, הסכים. "קקאו אינו זהה לשוקולד שאנו אוכלים כל יום", הוא אמר. "פלבנואידים טובים לכלי הדם שלנו ולבריאות הכללית ועשויים לעזור להפחית את הסיכון לבעיות לב ומחלות כרוניות אחרות."
אבל חשוב להבחין בין קקאו טבעי, המגיע מפולי הקקאו ביערות הגשם, לבין שוקולד מעובד, המיוצר על ידי שילוב של קקאו עם סוכר ומרכיבים אחרים, הוא אמר.
כדאי להשתמש באבקת קקאו רגילה בהכנת שוקו או באפייה, במקום באבקה מעובדת לה נוספו סוכר ורכיבים נוספים. "אני משתמשת בקקאו להכנת כדורי אנרגיה", אמרה ג'וליה זומפאנו, דיאטנית מקליבלנד. "אני מועכת את הפולים עם חמאת שקדים ותמרים, מכינה מהם כדורים ומקררת. זוהי דרך מצוינת להשיג אבקת קקאו ללא שומן רווי או תוספת סוכר. הם פנומנליים".
איך לבחור את השוקולד הנכון
שוקולד מריר מכיל לרוב כמויות גבוהות של קקאו, פחות סוכר ויותר פלבנואידים, אמרו מומחים. שוקולד מריר מאוד הוא צורת השוקולד הבריאה ביותר שאפשר לאכול. הוא בדרך כלל מכיל פחות סוכר מאשר צורות אחרות של שוקולד ואינו מכיל חלב או תוספת שומנים.
"ככל שהשוקולד יותר כהה – הוא יותר טוב", אמר אריק רים, פרופסור לאפידמיולוגיה ותזונה באוניברסיטת הרווארד. "בשוקולד חלב יש פחות שוקולד מריר, ובשוקולד לבן אין שוקולד בכלל" (שוקולד לבן עשוי בדרך כלל מחמאת קקאו, סוכר, מוצקי חלב ושומן חלב – אך ללא קקאו מוצק).
לא ברור כמה שוקולד צריך לאכול ביום כדי לזכות ביתרונותיו הבריאותיים, שכן המחקר משתמש בקקאו טהור ולא בשוקולד מסחרי. האחרון מעובד, אשר יכול להרוס פלבנואידים, ומכיל תוספים.
"כמות הפלבנואידים במחקר COSMOS תצריך 600 עד 700 קלוריות ביום של שוקולד מריר, ויותר מ-5,000 קלוריות ביום של שוקולד חלב", אמרה ג'ואן מנסון, מנהיגה שותפה של COSMOS ופרופ' לרפואה בהרווארד. "אנחנו מדברים על כמות גדולה של קלוריות ולא על תכולה מובטחת של פלבנואידים".
כך תאכלו שוקולד מריר
– חפשו שוקולד מריר עם תווית שמעידה שיש בו לפחות 70 אחוז קקאו. ישנם מומחים שחושבים כי שאחוז גבוה יותר – 80 ומעלה – הוא אפילו טוב יותר עבורנו, שכן יותר קקאו פירושו בדרך כלל פחות סוכר. "אם אי פעם אכלת שוקולד מריר 85%, יש נקודת עצירה טבעית", אמרה זומפאנו. "רוב האנשים לא מצליחים לאכול חפיסה שלמה".
– זכרו שתוויות לא יגידו לכם מהו ריכוז הפלבנואידים. ככל שהשוקולד כהה יותר, סביר להניח שהוא מכיל יותר פלבנואידים.
– אכלו לפחות קובייה אחת של שוקולד מריר כל יום. מספר מומחים ממליצים על קובייה אחת עד שתיים מדי יום.
– מעטו באכילת שוקולד חלב ושוקולד לבן. "אפשר לחשוב על שוקולד לבן כלחם לבן", אמרה קאתי דימקה, דיאטנית רשומה ומנהלת חינוך בריאות ב-UC Davis Health., ועל שוקולד מריר כלחם מקמח מלא.
אין להתייחס לשוקולד כמזון "בריאותי" באותו מובן כמו פירות וירקות טריים, אבל אף אחד לא צריך להרגיש צורך למנוע את זה מעצמו, אמרו מומחים. "אנחנו בהחלט לא רוצים להרתיע אף אחד מאכילת שוקולד כי זה מספק לאנשים שמחה ואושר", אמרה מנסון.
רים הסכים: "זה יהיה חבל להפוך שוקולד לתרופה, כאשר יש הנאות אחרות המתרחשות מאכילתו, בין אם זה מעורר זיכרונות נהדרים או סתם מזכיר למישהו קשר". המחקר מעניין, אם כי ייתכן שיהיה צורך במחקרים ארוכי טווח על שוקולד, הוא אמר, והוסיף בקריצה כי "זו עבודה קשה, אבל אני שמח להתנדב".
יתרה מכך, הם אמרו, אפילו "נפילה" מדי פעם היא בסדר, במיוחד כשמדובר באהבה. גראסי, למשל, אוכל בעיקר שוקולד מריר, אבל "למרות זאת, בכמה הזדמנויות, אני מעדיף לאכול שוקולד חלב, אם אהיה מאוהב באותו זמן".