"נהגו לאכול בו כל מיני מאכלים מתוקים כגון דבש וחלב משום (שנאמר) 'דבש וחלב תחת לשונך' ונדרש על מתן תורה" (ספר המנהגים של המהר"ם מרוטנברג)
בחג השבועות נהוג לאכול מוצרי חלב מטעמים שונים: חז"ל המשילו את התורה לחלב. אֵם, כפי שהיא מספקת לתינוק את צרכיו הגשמיים, משביעה את הרעב שלו, כך התורה מספקת את הצרכים הרוחניים של האדם ומזינה אותו. פרשנות אחרת סוברת שהמילה חלב שבגימטריה ערכה ארבעים, מסמלת את הזמן בו משה שהה על הר סיני ולמד את התורה כולה. ובספר בני יששכר נכתב כי חלב רומז לחסד בגלל הגוון הלבן – "והנה 'להגיד בבוקר חסדך' (תהילים צב', ג') ראשי תיבות – חלב". סיבות רבות למנהג שמייחד את החג הזה והופך אותו לטעים ומושחת במיוחד!
אז לכבוד החג שכולנו כל כך אוהבות, מגישות חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא ועדי גבירצמן, מומחית לתזונה מאוזנת ומפתחת מתכונים ללא גלוטן וללא סוכר – ארבעה מתכונים חלביים קלים להכנה, טעימים בטירוף והכי חשוב – לא כאלו שיגרמו לכן לעלות חמישה קילו בשבועות הקרוב. שיהיה חג שמח!

מאפה לחם וגבינות / חלי ממן
מרכיבים
- 500 גר' תרד טרי
- 1 בצל קטן קצוץ דק
- תרסיס שמן
- מלח ופלפל גרוס טרי
- מעט אגוז מוסקט
- 12 פרוסות לחם קל
- 1 כוס גבינת עמק 9% מגורדת
- 1/2 כוס גבינה מלוחה 5% מגורדת
- כוס חלב 1%
- 3 ביצים
- 1 כף חרדל דיז'ון
אופן ההכנה
1. מאדים את הבצל עם מעט תרסיס שמן. מוסיפים את התרד, מתבלים ומערבבים.
2. מאדים עד שהתרד איבד מנפחו וכל הנוזלים התאדו. מקררים.
3. חותכים את הלחם לקוביות של כ-2 ס"מ.
4. מערבבים את החלב עם החרדל והביצים ומתבלים במלח ובפלפל.
5. משמנים מעט תבנית בתרסיס שמן ומניחים בשכבות: מחצית מכמות הלחם, מחצית מכמות התרד, מחצית מכמות הגבינה וחוזרים על הפעולה.
6. שופכים מעל את תערובת הביצים עם החלב, מכסים ונותנים לנוח במקרר ל-4 שעות לפחות (אפשר ללילה).
7. אופים כ-30 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד אשר המאפה שחום וריחני. מחכים עשר דקות לפני הגשה.

מאפינס ירקות / חלי ממן
מרכיבים
- 10 פטריות
- 3 ביצים
- 0.5 כוס קמח תופח
- 1 כוס גבינה בולגרית 5% מגורדת
- 1 כוס גבינה צהובה 9% מגורדת
- 1 גביע קוטג' 5%
- כף שמן זית
- 1 בצל
- תרסיס שמן
- 2 קישואים
אופן ההכנה
1. לחתוך לרצועות דקות את הירקות – פטריות, בצל וקישואים. לטגן במחבת עם כף שמן זית עד לריכוך. לקרר מספר דקות.
2. לשמן 12 תבניות אישיות בעזרת תרסיס שמן.
3. לערבב בקערה את הירקות עם שאר המצרכים – קמח תופח, ביצים וגבינות.
4. למזוג לתבניות האישיות ולאפות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-20 דקות.

פשטידת תרד ובצל ללא קמח / עדי גבירצמן, התפריט
מרכיבים
- 1/4 כוס חמאה מומסת
- 1 בצל לבן בינוני פרוס דק
- 3 גבעולי כרישה פרוסים בעובי של כ-1 ס"מ ל"טבעת"
- 1.5 כוסות תרד טרי שטוף (אפשר גם קפוא)
- חופן בצל ירוק קצוץ
- 120 גרם גבינה צהובה מגוררת (למשל: גרוייר, גאודה)/(כוס וחצי)
- 6 ביצים
- 2/3 כוס שמנת מתוקה
לתיבול
- מעט מלח (יש פה מליחות שמגיעה כבר מהגבינה)
- מעט פלפל שחור גרוס, לפי הטעם
- 1 כפית אבקת שום
- 1/4 כפית תבלין אגוז מוסקט טחון

אופן ההכנה
1. לחמם תנור ל-200 מעלות צלזיוס.
2. במחבת סוטאז׳ יש להמיס חמאה ולהתחיל בבישול הבצלים. אחרי כמה דק’ להוסיף את התרד ותבלינים.
3. הוסיפו למחבת כרבע כוס מים ולבשל את הירקות מכוסים ועל אש נמוכה, עד לריכוך והשחמה קלה.
4. בקערה בגודל בינוני יש לטרוף ביחד ביצים ושמנת מתוקה עד לקבלת תערובת אחידה ולתבל עם מלח ופלפל.
5. העבירו את תערובת הבצלים המוכנה אל התבנית המשומנת והמצופה ופזרו מעל מחצית מכמות הגבינה המגורדת.
6. יש לשפוך מעל את התערובת של הביצים והשמנת ולפזר מעל את מה שנשאר מהגבינה הצהובה.
7. להכניס לתנור לאפייה למשך כ-40 דק’, עד שמזהיב ונראה מוכן.
8. להגיש חם או חמים.
טיפים להכנה
- השתמשו בתבנית עוגה קפיצית בקוטר של 23 ס"מ וצפו את תחתית ושולי התבנית בנייר אפייה, כך תוכלו לחלץ את הפשטידה מהתבנית בשלמותה ותקלו על החיתוך וההגשה שלה.
- בגלל שההכנה של הפשטידה הזו מתחילה עם בלילה נוזלית יחסית, מומלץ לעטוף את התבנית שלכם עם נייר אלומיניום גם מלמטה ובכך תמנעו זליגה של הנוזלים אל התנור.

מתכון לקיש כרישה דל פחמימה / עדי גבירצמן, התפריט
מרכיבים
לבסיס הקיש
- 1.5 כוסות קמח שקדים (אופציה לכף נוספת)
- 1/2 כפית תבלין אבקת שום
- 1/2 כפית מלח
- 80 גרם חמאה מומסת
לתערובת הכרישה
- 2 גבעולי כרישה פרוסים/קצוצים דק
- 1 גבעול כרישה פרוס לפרוסות בגודל בינוני (כ-1/2 ס"מ רוחב)
- 2 בצלצלי שאלוט
- 30 גרם חמאה
- 1/4 כוס מים
למילוי
- 3 ביצים
- 1 כוס גבינה צהובה קשה מגורדת, כמו צ'דר, גאודה, קשקבל או כל גבינה שאתם אוהבים (אפשר גם לשלב)
- 2 כפות גבינת פרמז'ן מגורדת
- 1/2 כוס שמנת מתוקה
- 1/2 כפית תבלין אבקת שום
- 1/2 כפית מלח
- מעט פלפל
- קורט אגוז מוסקט
- 1 כפית טימין

הכנה של הבסיס
1. לחמם את התנור ל-180 מעלות צלזיוס ולהכין תבנית אפייה עגולה/פאי, משומנת או עם נייר אפייה מעל או עם נייר אפייה (קוטר של 20-23 ס"מ).
2. יש לערבב בקערה בגודל בינוניאת קמח השקדים והתבלינים.
3. להוסיף באיטיות ובהדרגה חמאה מומסת ולערבב עד ליצירת תערובת בצקית.
4. להעביר את הבצק אל תבנית האפייה ובעזרת הידיים לשטח אותו אל תחתית התבנית באופן שווה, כך שהוא יטפס מעט על דפנות התבנית (כ-2 מ"מ גובה).
5. להכניס את הבסיס לאפייה לתנור למשך כ-10 דק', עד לקבלת הזהבה קלה.
6. בזמן הזה נכין את תערובת הכרישה ואת המילוי של הקיש.
הכנת תערובת הכרישה
במחבת סוטאג' יש להמיס חמאה ולהוסיף את הכרישה שפרסנו דק (2 גבעולים) ובצלי השאלוט הפרוסים. להוסיף לתערובת את המים, לערבב ולכסות. לבשל על אש קטנה-בינונית כרבע שעה, עד לריכוך והזהבה קלה של הבצלים.
הכנת המילוי
1. בקערה בגודל בינוני לטרוף ביחד ביצים ושמנת.
2. להוסיף לתערובת תבלינים (חוץ מהתימין) וגבינות (חוץ מהפרמז'ן) ולערבב לקבלת בלילה אחידה.
הרכבה ואפייה
1. יש להניח מעל הבסיס המוכן את תערובת הכרישה והשאלוט.
2. לשפוך מעל את תערובת הגבינות, השמנת והביצים.
3. להניח מעל את גבעול הכרישה הנוסף שפרסנו (לוודא שהוא "שקוע" מעט בתוך התערובת) ולפזר מעל תימין ופרמז'ן.
4. להכניס לתנור לאפייה של 45-50 דק', עד להזהבה והתמצקות.