בעולם מתייחסים לכשרות כדבר חם ובועט כבר הרבה שנים. בארה"ב ובאירופה הכשרות נחשבת לתו תקן לאוכל בריא, ולא מעט פודיז יהודים מנצלים את המומנטום. בתערוכת Kosher Palooza שהתקיימה לאחרונה בניו ג'רזי ומיועדת לקהל שאוכל מזון כשר, הגיעו 4,000 איש וביניהם צעירים, יזמים, שפים ושפיות, משפיעני אוכל ויצרני מזון שהציגו את מרכולתם.
"מעבר לאלמנט הדתי, אוכל כשר עבר טרנספורמציה מטורפת בארה"ב. הדרישה לאוכל כשר היא כבר לא כדי לסגור פינה", אומר לנו גלעד חכמון, מנכ"ל תנובה ארה"ב, שנטל חלק בתערוכה. "האוכל הכשר והבריא עומד בשורה אחת עם עולם הקולינריה העכשווי. אנשים כבר לא מחפשים את הקיגל והצ'יקן נודל, הם מחפשים את אותו אוכל ברמה גבוהה – רק בכשר".
גם תל אביב, מעוז האוכל הלא כשר, חובקת את הטרנד בשתי ידיים בשנים האחרונות. לא רק שיפודיות עם קינוחי פרווה, אלא שפים מובילים דוגמת איל שני, מושיק רוט, מאיר אדוני, ויקטור גלוגר, ניר צוק, אבי לוי, קובי בכר, משה שגב ועוד רבים, טובים וידועים, הפכו את האוכל הכשר לדבר החם בסצנה הקולינרית. חלקם יצאו עם הטרנד מחוץ לגבולות תל אביב ואפילו מחוץ לגבולות הארץ. איל שני, למשל, פתח בשנה האחרונה סניף כשר של "המזנון" בטיימס סקוור בניו יורק ומסעדת "מלכה" כשרה באפר וסט סייד במנהטן וסניף כשר של המזנון גם ברמת החייל, בנוסף לשלושה מזנונים כשרים בפריז. מסתבר, אם כן, ששווה להשקיע בתעודה, או כמו ששני עצמו אומר: "רוב העם אוכל כשר".
מתוך אינספור מסעדות בתל אביב, שמציעות תפריט כשר, טעים ואיכותי, בחרנו שמונה (מפונפנות ועממיות כאחד), שכדאי לכם לפקוד, גם כדי ליהנות מאוכל שמח וטעים באווירה מקומית-מודרנית וגם כדי להניע את גלגלי המשק הישראלי באחת התקופות הכי מאתגרות שידע.
פריים אורבן – סניף של רשת פריים שף & סושי בר

טווח המחירים: 328-26 שקל למנה.
מה בתפריט? ספייסי סלמון, באן בס מטמפורה, בקר סצ'ואן, באן אסאדו בקר, פילה סלמון צרוב על טפניאקי ועוד. לאחרונה הושקו מגשי אירוח בגדלים ובקומבינציות של רולים מגוונים, טעימים וטריים כיד הדמיון הטובה עליכם (180-90 יחידות, החל מ-480 שקל למגש).
מנת הדגל: צונאמי רול טונה, המכילה ספייסי טונה, אספרגוס ומלפפון, במעטפת של סלמון צרוב ושבבי בטטה, טריאקי ומיונז יפני.
למה כשר? הרשת נוסדה לפני כ-21 שנה, כשלאחרונה הוחלט לפתוח סניף כשר. "יוזמה מתבקשת כדי לתת מענה לכל סוגי לקוחותינו", מנמקים ברשת ומוסיפים "כי יש הענות רבה מאוד לסניף הכשר מצד קהל שומרי הכשרות".
כתובת: רח' המסגר 38, תל אביב
וויסקי בר מוזיאון

השף: שי לרנר.
טווח המחירים: 230-48 שקל למנה (יש גם אנטריקוט 800 גרם ב-348 שקל ופריים ריב לפי משקל).
מה בתפריט? לקט ירקות העונה, טטאקי טונה, חזה אווז מעושן, פילה סלמון טרי בגריל פחמים, אסאדו על העצם ועוד.
מנת הדגל: קרפצ'יו בקר ואנטריקוט 500 גרם, המוגש עם איולי וויסקי, פיסטוקים קלויים, צנונית, שרי ובלסמי מצומצם.
למה כשר? "רצינו להנגיש את חווית הוויסקי ומנעד הטעמים שעולם הוויסקי מציע לכלל האוכלוסייה ללא מיקוד בהעדפות קולינריות", מנמקים קברניטי המקום. "במטבח אנחנו מקפידים להשתמש בחומרי הגלם הכי טובים שיש כך שהחוויה הקולינרית מגיעה לאורחים ברמה הכי גבוהה שאפשר וללא פשרות".
כתובת: מתחם השרונה
קומראן

שם השף: מושיק רוט.
טווח המחירים: 260-39 שקל למנה (פרט לנתחי בשר ודגים שלמים שנמכרים לפני משקל.
מה בתפריט? פטאייר, טורטליני ארטישוק ירושלמי, פסטה דייגים, שקדי עגל מרקש, סיגר ים, פילה בקר ועוד.
מנת הדגל: אין אחת במובהק, כל אחד וטעמו הוא.
למה כשר? לבעלים, לירן צדיק, שמגיע מרקע של מסורת ודת, היה חשוב שלסועדים יהיה מקום שהם באמת יכולים להרגיש בו נוח מבחינת חווית האירוח, הקולינריה והאווירה הייחודים, יחד עם תפריט של אוכל כשר מבלי לפגום באיכות המוצר. צדיק גם מאמין שצריך לתת יום חופש בשבוע למערכת ולעובדים. כך, לדעתו, המקום והציוד נשמרים בהתאם, העובדים מקבלים את ההפוגה הנפשית לה הם זקוקים, וכך מתוחזקת שגרת עבודה בריאה בתוך המערכת.
כתובת: רח' הארבעה 21, תל אביב

פרנה בשוק

השף: דור זגורי.
טווח המחירים: 47-22 שקל למנה.
מה בתפריט? פרנה אסאדו, פרנה עוף, קרעי תפוחי אדמה, כרובית בטמפורה ועוד.
מנת הדגל: אסאדו מפורק בבישול ארוך, עם איולי בזיליקום, סלסה של עגבניות שרופות וחצילים ומיקס עלים.
למה כשר? "מאז שהייתי ילד נהגתי לעלות על שרפרף קטן ולבשל עם סבתא ואמא שלי", משתף השף זגורי. "גם כששרתי בחיל הים – הייתי מבשל לחבר'ה ומקבל מחמאות על האוכל. היה ברור לי שאגשים את החלום ואפתח מקום לאוכל רחוב חם, מפנק וכשר, כי אני אדם מאמין ושומר שבת".
כתובת: רמב"ם 2, שוק הכרמל, תל אביב
ביגה

שף הרשת: איתי שפיגל.
טווח מחירים: 117-42 שקל למנה.
מה בתפריט? אודן קארי עגבניות, פירמידות אורז הודיות, קציצות דגים ברוטב חריף, סלט זוקיני, טורטליני ארטישוק, קרפצ'יו חציל, פיצה פולנטה ומוצרלה, פסטות ועוד.
מנת הדגל: סלמון נודלס, איטריות נודלס מוקפצות עם קוביות סלמון, כרוב לבן, ג'ינג'ר, בצל ירוק ושום ברוטב אסיאתי פיקנטי. מוגש עם כוסברה, בוטנים ופלח לימון.
למה כשר? "כדי לתת מענה גם לשומרי הכשרות והשבת, ובכך, אנחנו מצליחים להגיע לכל קשת הסועדים בישראל", עונים קברניטי המסעדה באופן קצר וקולע.
כתובת: מתחם השרונה
רג'ינה

שם השף: שמעון אטיאס.
טווח המחירים: 178-20 שקל למנה (יש גם מנת שוק טלה, מעל ק"ג בשר כבש ב-320 שקל).
מה בתפריט? מיקס חריפים, ברוסקטת אסאדו, קרפצ'יו סלק, מאפה פרגית, המבורגר 3 קומות, שווארמה טבעונית, פטה כבדי עוף ועוד.
מנת הדגל: מנת תבשיל אסאדו ברוטב ציר בקר וסילאן, מוגש לצד אורז.
למה כשר? אחרי שאברהם ארבוב, מבעלי המסעדה, חזר מלימודי תורה בחצר הישיבה של הרבי מלובביץ' בארה"ב ומשליחות בארגנטינה, הוא החליט לפתוח מסעדה שתחבר בין חילונים לדתיים, עם צוהר לקהל החרדי, עולם שהוא לא הכיר עד כה. הייחוד שלה, לטענתו, היא בכשרות מהודרת, בין הבודדות בארץ עם כשרות של חב"ד.
כתובת: מתחם התחנה, נווה צדק
הולה הולה

שם השף: שקד פחימה.
טווח המחירים: 169-15 שקל למנה.
מה בתפריט? צלוחית שקדים קלויים, סלט ״הולה הולה״, אסאדו של בטטה, לחמעג'ון דגים, פילה דניס, פילה סלמון, "הפסטה של אשתי" ועוד.
מנת הדגל: טורטליני גבינות ברוטב שמנת כמהין, חמאה צהובה ופרמז‘ן.
למה כשר? "אני חי ונושם את שוק הכרמל ושואף להפוך אותו למוקד משיכה עבור אנשים שרוצים ליהנות מבילוי תל אביבי אותנטי וייחודי לכל אורך שעות היום", מנמק השף פחימה. "הביקוש לאוכל כשר גדל במיוחד באזור פה ורוב המקומות עדיין לא הפכו לכשרים, לכן היה חשוב לי לפתח מנות כשרות ברמה קולינרית גבוהה תוך שמירה על אופי השוק והקלילות המאפיינת אותו".
כתובת: יחיא קפח 3, תל אביב

אלישע

שם השף: אוהד לוי.
טווח המחירים: 82-38 שקל למנה.
מה בתפריט? מפרום ארטישוק בחמוסטה מנגולד, כרוב מלפוף ממולא, השניצל של אלישע, מז'וז' דג ים, סלט שוק, סיגר טלה, מסבחה גרגירי חומוס, בולט תפו"א ועוד.
מנת הדגל: סופריטו עוף מהיר של סבתא שרה, ביצת עין וסלט מלפפוני יוזו.
למה כשר? "החלטנו לפנות לעובדי המגדלים הסמוכים שבמתחם כמו גם לקהל שמגיע לעזריאלי, שחלקו הגדול מחפש אוכל כשר", אומר אוהד לוי. "בסופו של דבר, אנחנו מעניקים לצד אוכל נגיש וטעים אנחנו מעניקים גם חווית בילוי שמחה ואותנטית".
כתובת: קומת הקרקע, מרכז עזריאלי תל אביב
