במהלך שני העשורים האחרונים, מרכזי הרעלות בארצות הברית קיבלו יותר מ-3,600 דיווחים על מקרים החשודים כ"קדחת אדים פולימריים", מחלה דמוית שפעת הקשורה לציפוי כימי שנמצא על חלק ממחבתות ה"נון-סטיק".
המצב זכה לכינוי "שפעת טפלון", בגלל השם המסחרי של ציפוי נון-סטיק פופולרי. אבל המחלה המסתורית אינה קשורה ספציפית לאף יצרן או חומר מסוים.
בשנה שעברה, היו 267 מקרים אפשריים של המחלה – נתון גבוה במיוחד במאה הנוכחית, כך לפי America's Poison Centers, ארגון ללא מטרות רווח המפקח על 55 מרכזי הרעלות בארה"ב.
טפלון ומחבתות נון-סטיק רבות אחרות עשויות מפוליטטראפלואורואתילן (PTFE), השייך לקבוצת החומרים הגדולה יותר המכונה PFAS – או "כימיקלים נצחיים", בגלל יכולתם להישאר בסביבה במשך שנים.

מחקרים מצאו כי מחבתות נון-סטיק העשויות עם PTFE בטוחות לבישול כאשר משתמשים בהן לפי ההוראות. אבל בטמפרטורות גבוהות מאוד – כאשר מחבת נון-סטיק נחשפת לטמפרטורות מעל 260 מעלות צלסיוס – הציפוי יכול להתחיל להתכלות ולהעלות אדים שעלולים להזיק.
ג'ולי ובר, מנהלת מרכז הרעלים של מיזורי, אמרה כי שאלות לגבי אופן השימוש במחבתות טפלון נפוצות יותר מדיווחים על קדחת אדים פולימריים. ובר אמרה שחשוב להשתמש במחבתות לפי ההוראות. "בקיצור, למשתמשים אסור לעגל פינות, הם צריכים לעקוב אחרי ההנחיות ולהשתמש בדברים כמו שצריך", אמרה.
אז איך כדאי להשתמש במחבתות נון-סטיק? הוושינגטון פוסט שוחח עם כמה מומחים לקדחת אדים פולימריים ולציפוי נון-סטיק. הנה מה שהם אמרו.
מהי קדחת אדים פולימריים ועד כמה היא שכיחה?
קדחת אדי פולימרים היא קבוצה של תסמינים דמויי שפעת הקשורים לנשימת אדים ממחבת טפלון מחוממת יתר על המידה או מכל מוצר המשתמש ב-PTFE. מרכזי רעל אזוריים מתעדים מקרים חשודים כאשר צרכנים פונים אליהם, אך הדרך היחידה שניתן לאמת מקרה היא על ידי ספק שירותי בריאות, כך שלעתים קרובות לא ידוע אם המקרים המדווחים לבקרת רעלים מאושרים.

קייטלין בראון, המנהלת הקלינית של עמותת America's Poison Centers, אמרה שמספר המקרים נותר "קטן יחסית" בהשוואה לחומרים אחרים. אבל מריאן אמירשאחי, המנהלת הרפואית המשותפת של המרכז הלאומי להרעלות בוושינגטון הבירה, אמרה כי היא מאמינה שאירועים של קדחת אדים פולימריים עשויים להיות מדווחים בחסר – מכיוון שהתסמינים – כולל חום, צמרמורות וכאב ראש – יכולים להתפתח שעות לאחר שאיפת האדים. אנשים עלולים לבלבל את זה עם הצטננות. "אם יש לך חום ויש לך כאבים בגוף, אתה לא תמיד חושב שזה משהו ששאפת", אמרה אמירשאחי.
ב.ז. הורוביץ, המנהל הרפואי של מרכז הרעלים של אורגון-אלסקה-גואם, אמר כי "די נדיר לקבל שיחות" בימינו בנוגע לחשיפה, וכל התסמינים נמשכים בדרך כלל יום או יומיים.
חברת Chemours, בעלת השם המסחרי "טפלון", סירבה להגיב על מקרים חשודים. Chemours מסרה כי ישנם למעלה מעשור של נתונים מדעיים המאשרים את הבטיחות של החומרים שבהם הם משתמשים בכלי נון-סטיק. "מחקרים מרובים מוכיחים שהחומר אינו מצטבר בגוף, ואם חשיפה מקרית הייתה מתרחשת, החומר מסולק במהירות מהגוף", נכתב בהודעה.
קלפאלון, המוכרת כלי בישול המיוצרים עם ובלי PTFE, אמרה שציפוי ה-PTFE "תואם לתקנות ה-FDA שמאשרות את השימוש בו במגע עם מזון, מכיוון שהוא אינו יוצר אינטראקציה שלילית עם מזון או עם הגוף".
דובר של מינהל המזון והתרופות אמר באימייל שהסוכנות אינה מודעת למחקר כלשהו המוכיח שה-PFAS המשמש בכלי בישול נון-סטיק "מהווה סיכון לבריאות הצרכנים". הדובר גם אמר שכל החומרים המשמשים ב"מוצרים שבאים במגע עם מזון" כפופים לבדיקות מדעיות קפדניות של מדעני ה-FDA.

אילו אדים מגיעים ממחבתות נון-סטיק?
מחקרים מצאו שהציפוי בחלק ממחבתות הנון-סטיק עלול להתקלקל כאשר הוא מחומם לטמפרטורות גבוהות מאוד. "זה יישרף וישחרר תערובת מורכבת מאוד של חומרים מחומצנים ומופלרים", אמר זאק הדסון, פרופסור לכימיה באוניברסיטת קולומביה הבריטית. "זו הסיבה שהם אומרים: אל תחמם את מחבת הטפלון שלך לטמפרטורה גבוהה".
במחקר קטן, חוקרים בגרמניה הניחו מחבתות ריקות על כיריים חמות למשך 30 דקות ומדדו את פליטת PFAS שונים באוויר. למחבת שהגיעה לטמפרטורה הגבוהה ביותר – בסביבות 370 מעלות צלסיוס – הייתה הפליטה הגבוהה ביותר. הם אמרו שהפליטות בזמן שימוש ב"טמפרטורות רגילות" אינן מהוות סיכון בריאותי.
מומחים אמרו שאסור לחמם מראש מחבתות טפלון, ובישול רגיל, בחום בינוני עד נמוך, לא יביאו לטמפרטורות גבוהות כל כך. דיווחי מקרים של קדחת אדים פולימריים כללו אנשים שהשאירו מחבת נון-סטיק על האש ללא השגחה. במקרה משנת 2012, גבר בן 29 ביפן נרדם כשהוא מרתיח מים במחבת מצופה PTFE. הוא התעורר כעבור חמש שעות לחדר מלא בעשן לבן, והוא פיתח חום, שיעול וקשיי נשימה. הוא התאושש תוך מספר ימים.
מדוע בעלי ציפורים צריכים להיות זהירים בחימום מחבתות נון-סטיק?
ציפורים רגישות במיוחד לאדים רעילים – לכן השתמשו בכנריות במכרות פחם – והאדים הנגרמים מחימום יתר של מחבת מצופה PFAS יכולים להרוג אותם. אזהרה באתר של טפלון קובעת שבעלי ציפורים צריכים להרחיק את הציפורים שלהם מהמטבח בזמן הבישול.
כיצד להשתמש במחבתות נון-סטיק?
הימנעו מחימום מראש של מחבתות טפלון. מחבתות טפלון ריקות יכולות להגיע לטמפרטורות גבוהות מהר מאוד. צריך תמיד להניח במחבת אוכל, חמאה או שמן לפני החימום.
אין לצלות או לאפות בחום גבוה. הוראות עבור מחבתות טפלון המכילות PTFE, כגון קלפאלון, אומרות לצרכנים שכלי הבישול מתאימים לתנור בטמפ' של 230 או 260 מעלות צלזיוס. הטמפרטורות המדויקות ישתנו בהתאם למחבת וליצרן. ההנחיות של טפלון, למשל, קובעות: "אין להשתמש בכלי בישול וכלי אפייה נון-סטיק בתנורים חמים מ-260 מעלות צלזיוס".
השאירו חלונות פתוחים בעת הבישול. פתחו חלונות והפעלו מאוורר, אם יש. אם נוצר עשן במטבח, מכל סיבה שהיא, "אתה לא אמור לנשום את העשן הזה", לא משנה מאיפה הוא מגיע, אמר הורוביץ, ממרכז הרעלים של אורגון-אלסקה-גואם.
אל תשתמש בנירוסטה או בכלים קשים על מחבתות נון-סטיק. השתמש בכלי עץ, סיליקון או ניילון כדי למנוע שריטות על פני השטח של מחבתות טפלון.
האם מומחים משתמשים במחבתות טפלון בבית?
מומחים אומרים כי מים ומזון מזוהמים הם כנראה מקורות גדולים יותר לחשיפה כוללת ל-PFAS מאשר מחבתות נון-סטיק. אבל שישה מומחים שרואיינו אמרו שהם נמנעים משימוש בכלי בישול נון-סטיק בבית.
"זה ללא ספק תורם לחשיפות", אמר ג'יימי דוויט, מנהל מרכז פסיפיק נורת'ווסט לחקר בריאות סביבתית באוניברסיטת אורגון סטייט. "אבל זה רק חלק קטן מהגורמים להרעלות".
דן ג'ונס, פרופסור לביוכימיה וביולוגיה מולקולרית ומנהל שותף של המרכז לחקר PFAS באוניברסיטת מישיגן סטייט, אמר לןןשינגטון פוסט שהוא משתמש בכלי בישול נון סטיק "כמעט כל יום". "אנחנו לא באמת יודעים כמה מהחשיפה שלנו מגיעה מכלי בישול נון-סטיק", אמר. "רובנו שעובדים בתחום היינו אומרים שזה כנראה חלק קטן מאוד".
האם זה בטוח להשתמש במחבת נון-סטיק שרוטה?
שאיפת האדים ממחבת שחוממה יתר על המידה נחשבת מסוכנת יותר מאשר בליעת הציפוי עצמו. PTFE הוא מולקולה גדולה יותר מסוגים אחרים של PFAS וחוקרים אומרים שגודל הכימיקל מקשה על הגוף לספוג אותו. חברות שמייצרות מחבתות נון-סטיק אומרות שהציפוי אינרטי ואינו רעיל אם נבלע.
"אני מניח שכולנו בלענו מעט PTFE שהתקלף מהמחבת שלנו לתוך האוכל שלנו", אמר איאן קאזינס, כימאי סביבתי ופרופסור באוניברסיטת שטוקהולם. "לא הייתי מודאג מזה, למעשה. זה פשוט יעבור ישר דרך הגוף שלך".
אבל קאזינס אמר "לא הייתי רוצה לנשום את האדים האלה", אם המחבת הייתה מחוממת יתר על המידה. "זו תערובת אמיתית של חומרים מופלרים בשלבי גז", אמר. "באופן כללי, אתה לא רוצה לנשום תערובת שלמה של תרכובות סינתטיות, אורגניות וגזיות".
לורל שיידר, מדענית בכירה ב-Silent Spring Institute, ארגון מחקר ללא מטרות רווח שבסיסו במסצ'וסטס, אמרה כי ציפוי נון-סטיק מתקלף הוא סימן עבורה שהגיע הזמן להפסיק להשתמש במחבת נון-סטיק. "כשאנחנו חושבים על PFAS, זה באמת הצטברות של יום אחרי יום, חודש אחרי חודש, שנה אחר שנה", אמרה שיידר. "אם זה משהו שאתה משתמש בו כל יום בבית שלך, אני חושב שזה משהו שצריך לשים אליו לב יותר".
ויש מחקר חדש המצביע על כך שה-PTFE על מחבתות נון-סטיק יכול להוסיף לאוסף ההולך וגדל של מיקרו-פלסטיק בסביבה.
אילו מחבתות טפלון נטולות PFAS?
קניות של כלי בישול שאינם נדבקים יכולים להיות מבלבלים. מחבתות נון-סטיק מסוימות טוענות שהן ללא PFOA – סוג אחד של PFAS. אבל יש אלפי PFAS שונים, וההבטחות האלה לא אומרות שהמוצר נקי מכולם.
חפשו מותגים שמבטיחים להיות ללא PFAS בכלל וכן כל התרכובות המופלרות, אמרה ג'ניפר הופניק רדמון, מדענית בכירה לבריאות הסביבה ב-RTI International.
אם אתם מעדיים להימנע לחלוטין מנון-סטיק, בחרו ברזל יצוק, נירוסטה או מחבתות קרמיקה. ציפויים קרמיים עשויים לעתים קרובות מסיליקון דו חמצני, או סיליקה, ואינם עשויים עם כימיקלים לנצח, אמרה ג'יליאן מילר, מדענית בכירה במרכז האקולוגיה, קבוצת תמיכה ללא מטרות רווח שבסיסה באן ארבור, מישיגן.