אילו עקרונות קובעים היכן יש להציב תבנית בתנור? זוהי שאלה שקיבלנו בצ’אט השבועי החי שלנו, שבו אנו עוזרים לכם לשפר את כישורי הבישול שלכם. באופן אידיאלי, מתכון טוב יפרט באיזו מסילה בתנור יש להשתמש. עם זאת, לא כל המתכונים עושים זאת, וגם אם כן – ההוראות שתקבלו לא תמיד ייקחו בחשבון את המוזרויות של תנורים ואי-האחידות ביניהם.
באיזו מסילה בתנור תבחרו להשתמש תלוי במה שאתם מכינים ובמה שאתם מנסים להשיג, תוך הסתייגות, כאמור, שתצטרכו אולי להתאים אם, למשל, התנור שלכם נוטה להיות חם או קר יותר בקרבת אחד מגופי החימום. נסו לחשוב היכן אתם רוצים שהחום יתמקד – או היכן לא. בהתחשב בגורמים הללו, הנה מדריך קצר:

מסילה עליונה בתנור
כאשר צולים אוכל בטכניקת broiling (צלייה ישירה), השתמשו במסילה העליונה. אם גוף החימום העליון (broiler) נמצא בתוך התנור הראשי, ולא בתא נפרד, שאפו למקם את התבנית במרחק של 7 עד 15 סנטימטרים מגוף החימום – קרוב יותר אם רוצים צריבה חזקה יותר, ורחוק יותר אם פחות. כדאי במיוחד להשתמש ב-broiler לירקות שמתבשלים במהירות, כמו פרוסות דקות של חציל או אספרגוס, והוא מתאים במיוחד גם לחלק מסוגי הבשר, כמו צלעות טלה – בהנחה שאתם משגיחים עליהם היטב. אם אתם מנסים לאפות פיצה בסגנון של פיצריה, ה-broiler יכול לעזור גם בזה.
מסילה אמצעית בתנור
ברירת המחדל למיקום בתנור היא המסילה האמצעית, אם לא צוין אחרת. לשם פיזור חום שווה ככל האפשר, זה המקום שבו מומלץ למקם כמעט כל דבר שאתם קולים או אופים. בכל מקרה, זה אף פעם לא רעיון רע לסובב את התבנית או את הכלי מVחזית לאחור באמצע זמן הבישול, למקרה שאחד הצדדים חם יותר מהשני. (זה פחות נחוץ אם אתם משתמשים בפונקציית טורבו, שבה מאוורר מפזר את האוויר החם ומסייע לאפייה אחידה יותר).
אם אתם אופים כמה פריטים בו-זמנית שלא נכנסים על מסילה אחת – כמו שתי תבניות של עוגיות או ארוחה עם כמה רכיבים – תוכלו להשתמש במה שלעיתים מכונה שליש עליון ושליש תחתון של התנור, או עמדות אמצע-עליון ואמצע-תחתון. מדובר במדרגות הנמצאות בערך באמצע הדרך בין המסילה האמצעית לעליונה או התחתונה, מה שממקם את האוכל קרוב יותר למרכז התנור, הרחק מהקצוות. גם כאן, עדיף להזיז את התבניות – להחליף בין המדרגות וגם לסובב אותן. אם אתם יודעים שהתנור שלכם חם יותר מלמעלה או מלמטה, התאימו מסילה בהתאם – מעלה או מטה ביחס לאמצע. (לדוגמה: אם העוגיות נשרפות מלמטה).

מסילה תחתונה בתנור
אם אתם מנסים לקבל תחתית פריכה ולא רכה, השתמשו במסילה התחתונה שקרובה ביותר לגוף החימום התחתון – אלא אם כן המתכון מורה אחרת. במיוחד בשילוב עם אבן פיצה, לוח פלדה או אפילו תבנית שמחוממת מראש, המסילה התחתונה יכולה לספק תוצאה מיטבית לפיצה או לפאי. אם אתם מכינים משהו ממש גדול – כמו נתח בשר עצום, או אפילו אופים לחם בתוך סיר ברזל כבד (Dutch oven) – ייתכן שתצטרכו להשתמש במסילה התחתונה או בזו שלפניה, כדי שהכל ייכנס.