מיקרופון אלחוטי המדריך המלא
אם גם אתם קיבלתם את “חיידק הבמה”, אם אתם מרצים, מנחים או חובבי קריוקי, הפתרון המושלם עבורכם יהיה המיקרופון האלחוטי. ההבדלים הקיימים בין המיקרופון האלחוטי לבין המיקרופון הרגיל אמנם זעירים אך משמעותיים ביותר ומשפרים את חוויות השימוש. למיקרופונים האלחוטיים יש אלפי סוגים ודגמים, בתוך מבול ההיצע הצרכן נותר מבולבל. המדריך הבא יעזור לכם לעשות את הבחירה הנכונה, להתאים את אופן השימוש שלכם בין המוצר לבין הדגם הנכון. אז מה זה בעצם מיקרופון אלחוטי ? את מי הוא משרת ? והאם זה משתלם לי ?
מהו מיקרופון אלחוטי?
מיקרופון אלחוטי הוא חלק אינטגרלי כאשר מרכיבים ומשתמשים במערכות ציוד הגברה. המיקרופון האלחוטי מכונה גם “מיקרופון רדיו”. בדגם זה אין צורך בכבל המחובר לציוד הגברה מסוים. המיקרופון עובד על בטריות המעניקות אנרגיה בכדי לאפשר העברת אותות אודיו ליחידת המקלט של המיקרופון. הקול היוצא מהגבר עובר מהמיקרופון אל המגבר באמצעות אינפרא אדום או גלי רדיו, ישנן עוד אפשרויות כיום שהן יותר טכנולוגיות וחדשניות המאפשרות סאונד חלק ונקי.
למי מיועד המיקרופון האלחוטי?
אין קהל יעד ספציפי למיקרופון, הוא יכול לשמש את מי שעד כה השתמש במיקרופון הרגיל ומעדיף לשדרג את המוצר שלו. כיום, נוכל לראות בכל תוכניות טלוויזיה את המנחים, את הקריינים ואת השחקנים והזמרים משתמשים במיקרופון אלחוטי. נדיר למצוא היום מקומות בהם משתמשים במיקרופון רגילים. כמו כן, באירועים שונים, בכנסים ובהרצאות נוכל לראות שימוש במיקרופון האלחוטי. בנוסף, המוצר מתאים גם לשימוש פרטי אצל חובבי הקריוקי, כחלק ממערכת הגברה המשמשת ערכת קריוקי, חדרי קריוקי וכן הלאה…
כיצד נדע מה לבחור?
תחילה, בדקו מה החנות מציעה לכם, ישנן חנויות המציעות שני מיקרופון ברכישה אחת ויש כאלו שמציעות מיקרופון אלחוטי בודד. כמובן שהכמות לא משנה אלא האיכות. הסתכלו על המפרט הטכני של המוצר ובדקו אם מדובר בשידור מסוג VHF או מסוג UHF.
מיקרופון אלחוטי VHF – מיקרופון אלחוטי בסיסי, עובד בתחום תדרים נמוכים, ומאפשר טווח שידור קצר.
מיקרופון אלחוטי UHF – מיקרופון ברמה גבוהה יותר מהסוג השני, לרוב עובד על גלי רדיו ואיכויות שידור אחרות. אין צורך שהמקלט יהיה בטווח ראיה, טווח השידור של המיקרופון הנ”ל רחוק. מיקרופון זה מיועד לשימוש מקצועי, הנחיה, טלוויזיה וכדומה…
מה רע במיקרופון הישן והטוב?
אין שום דבר רע בערכה של מיקרופון רגיל, אך עם השנים עלינו להשתדרג ולאפשר לנוחות לקחת מקום נכבד ביום יום שלנו. כאשר אנשים נמצאים על הבמה הם אוהבים לזוז, לרקוד, להיות עם הקהל, כאשר יש לנו כבל שמסתרבל לנו ברגליים אנחנו יכולים לאבד את קו המחשבה ולאבד את הקסם שנמצא על הבמה. כמו כן, אורך הכבל הוא זה שמקציב לנו את גודל הבמה ואין אנו מרגישים חופשיים לנוע בסביבה. בתור קהל, אנחנו לא רוצים למצוא את המנחה שלנו מדלג מעל הכבל אלא מפוקס, למיקרופון האלחוטי יתרונות רבים והבולט שבהם הוא הריכוז אותו המיקרופון מאפשר לנו, בצורה זאת המשחק שלנו יהיה יותר טוב, השיר יוצא יותר מרגש, וההרצאה תהיה יותר מעניינת.
על חברות ומותגים
למיקרופונים האלחוטיים קיימים מספר של חברות מובילות בתחום, החברות הללו ותיקות ובעלות מגוון רחב של דגמים וסוגים שונים של מיקרופונים אלחוטיים ועוד מוצרי סאונד והגברה. לרוב המחיר אותו נשלם על מיקרופון אלחוטי של חברה מוכרת יהיה יקר יותר מאפשר מיקרופון אלחוטי דומה במפרטו הטכני של חברה פחות מוכרת. כאשר אנחנו רוכשים מוצר אשר מוגדר כמותג, אוטומטית המחיר מתייקר, בשל הביטחון הקיים בחברה זאת, ובגלל האמינות והוותק של המוצר. כמו ששכיר עם ותק מקבל שכר גבוהה יותר, כך גם החברות בשוק. האם כדאי להשקיע את הכסף ברכישת מותג או להסתפק בחברה פחות מוכרת? היום, בגלל שנוצר ביקוש כל כך רחב בעולם הסאונד וההגברה, חברות רבות חדשות התווספו לתחרות, כאשר יש תחרות המחירים יורדים. החברות החדשות הגיעו עם מוצרים חדישים ומתקדמים והמחירים מתאימים לכל כיס. עשו השוואה של מפרט טכני בין המוצרים של המותג ובין המוצרים של החברה החדשה, בדקו שקיימת אחריות על שני המוצרים וכך תוכלו להגיע להחלטה ראויה.
סוגי מותגים
המותגים המובילים בקטגוריית מיקרופונים האלחוטיים הם: Shure, AKG, Sennheiser, TRX Audio, JT, לצד מותגים אלו ישנם עוד עשרות מותגים ברמת הביניים כמו ICM, Proxtone ועוד…,
סוללה
כמעט כל מיקרופון היום עובד על סוללות AA, אלו הם הסוללות הרגילות אותם ניתן לרכוש בכל חנות. בעבר השתמשו בסוללות 9 וולט אך הם מחזיקות פחות זמן מאשר סוללות ה AA. הסוללות לא יקרות והן מחזיקות לאורך זמן ממושך. תוכלו לרכוש סוללות נטענות וכך לבצע השקעה לטווח ארוך, המחיר של סוללות לא עולה על 10 שקלים. כמו כן, העדיפו תמיד שיהיה עליכם בטריות ספייר למקרה של תקלה.
איכות שמע
איכות השמע נקבעת לפי מספר פרמטרים, אחד מהם הוא כמו שכבר ציינו למעלה, סוג המיקרופון. לרוב, מיקרופון אלחוטי מסוג UHF יהיה בעל איכות שמע טובה יותר מאשר מיקרופון אלחוטי מסוג VHF, אלו הם מיקרופונים שמתאימים לשירה, משחק והנחיה – מקומות בהם נחוץ שאיכות השמע תהיה גבוהה ואיכותית ובלי אפשרויות לאיבוד השידור. כמו כן, בכדי שאיכות השמע של המיקרופון האלחוטי תהיה גבוהה יש לשייך למוצר מערכת הגברה איכותית גם כן, אם הבידורית אליה המיקרופון האלחוטי מחובר לא תהיה איכותית, לא משנה עד כמה המיקרופון איכותי, איכות השמע לא תהיה גבוהה.
איפה קונים מיקרופון אלחוטי איכותי?
כמו שכבר צוין, למוצרים אלה יש ביקוש רחב בציבור. כיום, אפשר למצוא מיקרופון אלחוטיים בכל חנות שהיא, אפילו בחנויות שאינן מתמחות במוצרי סאונד והגברה, תוכלו אפילו למצוא מיקרופונים אלחוטיים בתחנות דלק. כמובן שהבחירה הנכונה היא לרכוש את המוצר ממקום המתמחה בתחום הזה, כך תוכלו לקבל את כל המידע הדרוש לכם ולא יזרקו לכם את המוצר ותאלצו להסתדר איתו לבד. מקום טוב יעניק לכם תחושת ביטחון, סבלנות והבנה. התייעצו עם המוכרים בחנות והעלו בפניהם את הלבטים שלכם בבחירת הדגם. ספרו למוכרים מהו הייעוד שלכם מהמוצר וכך הם יוכלו להתאים עבורכם את הדגם המתאים ביותר בהתאם לצורך אותו ציינתם. זכרו, מקום טוב לא מחפש קנייה חד פעמית אלא לקוח קבוע ומרוצה.
מחיר
מחירי המיקרופונים משתנים בהתאם לדגם ולחברה ממנה אתם רוכשים את המוצר. יש לוודא שעל המוצר קיימת אחריות למשך זמן מכובד. המחירים נעים בהתאם לאופן השימוש, המחירים יכולים להתחיל ממאות שקלים בודדים למיקרופונים אלחוטיים פחות מקצועיים ועד לאלפי שקלים למיקרופונים איכותיים שלרוב נמצא בתוכניות טלוויזיה וברדיו. בכדי להגיע לבחירה מדויקת, כאשר יש לכם כבר דגם ספציפי אליו אתם נמשכים, בקשו מהמוכר שיציג לכם עוד מספר דגמים בעלי מפרט טכני דומה וכך תוכלו להוזיל עלויות.
שימוש ראשוני
בעת הפתיחה הראשונית קיבלנו סט של שני מיקרופונים אלחוטיים, סוללות AA וחוברת הפעלה של היצרן.
בדקנו מספר דגמים של מיקרופונים אלחוטיים מסוגים שונים. לאחר שחיברנו את המיקרופונים למערכת ההגברה המתאימה להם קיבלנו סאונד חלק ובלי הפרעות חיצוניות. לעיתים, שמענו רעש, לאחר שינוי התדר התופעה נעלמה. משקלו של המיקרופון נמוך ונוח להרמה. הצבע והמבנה של המיקרופונים האלחוטיים דיי דומה וסטנדרטי. טווח המרחק אותו ניסינו הוא עד 120 מטר בלי זמזומים ובלי לאבד את קליטת המקלט, ועדיין איכות הסאונד נשארה גבוהה.
לסיכום
המיקרופונים האלחוטיים צוברים תאוצה עם השנים, שיא הביקוש כבר היה לפני מספר שנים אך היום הביקוש עדיין שוטף. בשל הביקוש שנוצר הוקמו מספר חברות חדשות בזמן שהחברות הוותיקות עדיין מתאבקות על מקומן. המיקרופון האלחוטי מכונה “מיקרופון רדיו”. אין צורך בחיבור לציוד הגברה במיקרופונים אלחוטיים, המוצר עובד על בטריות. המיקרופון משדר באמצעות אינפרא אדום או גלי רדיו אל המקלט. המיקרופונים האלחוטיים מיועדים לכלל האוכלוסיה. כיום נוכל למצוא את המיקרופונים בתוכניות טלוויזיה, בתוכניות שירה ועוד… כמו כן קיים שימוש במיקרופונים להרצאות ולחובבי הקריוקי. ישנם שני סוגים עיקריים של מיקרופונים אלחוטיים, סוג VHF – מיקרופון מקצועי, עובד על תדרים נמוכים, וסוג UHF – עובד על גלי רדיו, טווח שידור רחוק.
למיקרופון האלחוטי מגוון יתרונות על המיקרופון הרגיל, המיקרופון האלחוטי מאפשר לנו לנוע בחופשיות רבה על הבמה, טווח המרחק אותו נוכל ללכת רחוק יותר ויוכל להגיע גם ל 120 מטרים ויותר. המיקרופון מאפשר לנו להיות יותר מפוקסים בעבודה שלנו וכך אנו מושכים את הקהל יותר. בגלל הביקוש הרב יש הרבה חברות המציעות את המוצרים שלהן, אין צורך לבחור דווקא במותגים עליהם תשלמו סכום גבוה יותר. כיום, גם החברות הפחות מוכרות מציעות מוצרים ברמת גימור גבוהה. רוב המיקרופונים האלחוטיים עובדים היום על סוללות AA, העדיפו רכישה של סוללות נטענות כך תוכלו לחסוך בהוצאות. כמו כן, רצוי שתמיד יהיה עליכם סט בטריות ספייר למקרה הצורך. איכות השמע של המיקרופון תקבע על פי איכות וסוג המיקרופון (VHF או UHF). כמו כן, בכדי שתוכלו באמת להנות ברגע שאתם רוכשים מיקרופון אלחוטי מקצועי, תצטרכו לרכוש גם מערכת הגברה המתאימה ושיכולה לעמוד במפרט הטכני של המיקרופון האלחוטי. רכשו מיקרופון אלחוטי מחנות המתאימה לכך – מחנות סאונד והגברה. כיום אפשר למצוא מיקרופונים בכל חנות שהיא ואף בתחנות דלק, העדיפו לרכוש ממקום שיכול להעניק לכם מידע מקצועי ועזרה בבחירת הדגם המתאים לכם ביותר. מחירי המיקרופונים האלחוטיים משתנים בהתאם לדגם, המחירים מתחילים ממאות שקלים בודדים ועד אלפי שקלים למיקרופונים מקצועיים. בדקו שעל המוצר קיימת אחריות לאורך זמן ממושך. בשימוש הראשוני כבר ניתן להבחין שמדובר במיקרופון נוח, שאינו תופס מקום ומעניק לנו חופשיות, משקלו נמוך ואין הפרעות חיצוניות. אם נתקלתם ברעשי לוואי, שנו את התדר וכך התופעה תעלם.