בעוד רבים מאתנו מבינים את הצורך לחשוב בצורה יצירתית יותר בניהול פרויקט כזה או אחר, אנו לא מסוגלים למצוא את הזמן לכך. מדוע? שתי סיבות עיקריות:
- אנחנו מתמקדים בהיבטים הטכניים של הפרויקט, מתוך אשליה שהבעיות של הפרויקט הן טכניות בלבד .
- אנחנו עובדים לפי מתודולוגיה סדורה , שסטייה ממנה מעלה בנו חשש לכישלון הפרויקט .

איך נוכל להיות יצירתיים וחדשנים בניהול הפרויקט, למרות שאנחנו בסביבה מובנית ?
אנשים יצירתיים תמיד ידגישו את העובדה שהם לא יכולים להיות תבניתיים ולעומתם מנהלי פרויקטים חייבים סביבה מובנית . האם שתי הקבוצות הללו יכולות להתקיים יחד? התשובה היא כן.
עלינו לזהות היכן וכיצד נוכל להיות יצירתיים יותר במסגרת המובנית של הפרויקט שלנו.
אז מה יהפוך ניהול פרויקט לחדשני וכיצד ניתן להחיל יצירתיות בפרויקטים שאנחנו מנהלים כיום ?
תחילה, נגדיר את ההבדל בין חדשנות לבין יצירתיות. “יצירתיות” היא אנשים שיוזמים ומציעים רעיונות ואילו “חדשנות” היא יישום רעיונות אלה בפועל. לדוגמה, אנו משתמשים ביצירתיות בצוותי הפרויקט שלנו כדי להגיע לרעיונות, לאחר מכן אנו משתמשים בחדשנות כדי להעביר רעיונות אלה מחזון למציאות.
יצירתיות מתחילה בלשאול שאלות והחדשנות מתרחשת כאשר מוצאים תשובות לאותן שאלות. חשוב להבין שחייבים תמיד לשאול שאלות בכל שלב בפרויקט. ברגע שלא שואלים לא מקבלים תשובות והמחקר נעצר. ככל שתשאלו יותר שאלות, תקבלו תשובות טובות יותר, אשר ישפיעו על הצלחת הפרויקט.
הגדרה נוספת לחדשנות היא לנוע אל מעבר לסטטוס קוו ולאתגר אותו. חלק גדול מיישום חדשנות בפרויקט היא היכולת להיות פתוח ליוצא דופן ולהבין כי השונה הוא לעתים קרובות חיובי ולא שלילי.
חדשנות היא לערב אנשים מגוונים, אשר יאתגרו את הסטטוס קוו, יעלו רעיונות חדשים ויסייעו ליישומם בפועל.
כמו כן, אם חשוב לנו להיות חדשניים בניהול הפרויקטים שלנו, עלינו להיות מודעים לדרך שבה אנחנו מגיבים לרעיונות והצעות של הצוות שלנו. האם אנו נוטים לערער עליהם? האם אנחנו הורגים רעיונות פוטנציאליים ? אם עניתם כן על השאלות הללו אתם רחוקים מליישם חדשנות בניהול הפרויקטים שלכם וזה הזמן להתחיל .
ניהול יצירתי של פרויקטים דורש שמנהל הפרויקט ייצור צוות מגוון שיהיה אמון על העלאת רעיונות יצירתיים, ובדרך זו יתחיל תהליך של התחייבות ומחויבות. הצוות יגדיר בצורה קולקטיבית את תפקידי הקבוצה ואחריותם, כך שכולם יידעו מי מעורב בהצלחת הפרויקט ומה הכישורים, הידע והניסיון של כל אחד ואחת מהם מוסיף לצוות הכללי.
חשוב שבמהלך הפרויקט, הצוות יקיים פגישות קבועות כדי לסקור את התקדמות הפרויקט והתהליך כולו ייתן לצוות משוב וזמן רב יותר לחשוב באופן יצירתי על איך לנהל את כל הבעיות המתעוררות תוך כדי הפרויקט ולעיתים אף להתאימו למציאות המשתנה .
לסיכום , סימן היכר של העידן הנוכחי הוא אימוץ הולך וגובר של עקרונות של יצירתיות וחדשנות בניהול פרויקטים . עקרונות אלה מאפשרים גמישות רבה יותר בניהול פרויקטים והתמודדות משופרת עם סיכוני ואילוצי השוק .
שיהיה לכם בהצלחה!
**הכותבת היא מנכ”ל המכללה העסקית של לשכת המסחר ת”א והמרכז. המכללה העסקית, עם מעל 40 שנות ניסיון, מציעה מגוון רחב של קורסי מקצוע והעשרה בתחום: קניינות ורכש , לוגיסטיקה ומחסנים, יועצים עסקיים , עיצוב וניהול הפקת אירועים , ניהול כללי, ניהול פרויקטים, יעוץ עסקי, סחר בינ”ל, רכש ולוגיסטיקה, שיווק ומכירות, חשבונאות וכספים. למידע נוסף אודות קורס ניהול פרויקטים היכנסו לכתבה הבאה: https://www.cbc.org.il/contentc.aspx?code=32761